Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Η Όμικρον «αποκαλύπτεται»: Μεταδοτικότητα, βαριά νόσηση και εμβόλια – Στο «φως» τα πρώτα δεδομένα

 


Βρείτε μας
Τι δείχνουν τα πρώτα εργαστηριακά στοιχεία όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον.
Γνωστά γίνονται τα πρώτα εργαστηριακά στοιχεία μετά από τη μελέτη στην παραλλαγή Όμικρον, η οποία έχει αλλάξει –για άλλη μία φορά– τα δεδομένα όσον αφορά στη «μάχη» κατά του κορονοϊού.
Η νέα μετάλλαξη, όπως εξήγησε ο Δρ. Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, Ιωάννης Πρασσάς, επιβεβαιώνεται πως είναι πολύ μεταδοτική.
Ο κ. Πρασσάς μίλησε στον ΣΚΑΪ για τα νεότερα στοιχεία, επεσήμανε πως «τα δεδομένα αποδεικνύουν αυτό που φοβόμασταν, ότι δηλαδή το νέο στέλεχος είναι πολύ πιο ικανό να διαφεύγει της προσοχής των αντισωμάτων που ήδη έχουμε χτίσει είτε από εμβολιασμό είτε από φυσική νόσηση. Τα αντισώματα είναι 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικά».
Για να εξηγήσει με απλά λόγια την άμυνα του οργανισμού, την παρομοίασε με γραμμές άμυνας σε έναν πόλεμο. Έχουμε την αεροπορία που είναι τα αντισώματα, όπως είπε, το πεζικό που αντιστοιχεί στην αναμνηστική β' άμυνα, και το ναυτικό που είναι τα Τ λεμφοκύτταρα.
Η πρώτη φωτογραφία της παραλλαγής Όμικρον από μικροσκόπιο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.12.2021
Κόσμος
Όμικρον: Η πρώτη φωτογραφία από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο
Μέχρι και αυτή τη στιγμή, κανένα στέλεχος, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον, δεν μπορεί να σβήσει και τις τρεις γραμμές της άμυνας του οργανισμού.«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στο να "σπάει" την αεροπορική γραμμή άμυνας (σ.σ. αντισώματα) που είναι υπεύθυνη για να μη μολυνθούμε από τον ιό. Άρα, αυτό το στέλεχος είναι πολύ πιο μεταδοτικό» εξήγησε, αλλά διαβεβαίωσε πως, μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι «ότι οι άλλες δύο γραμμές άμυνας δείχνουν να κρατάνε πολύ γερά, που σημαίνει ότι η προστασία έναντι σε βαριά νόσηση δείχνει να κρατάει πολύ ψηλά ακόμα και απέναντι στην Όμικρον».
Επεσήμανε πως όσοι έχουν κάνει διπλή δόση του εμβολίου και έχουν νοσήσει μία φορά, έχουν αναπτύξει τόσα αντισώματα που ούτε η Όμικρον μπορεί να τα «σπάσει». Έκρινε πως αυτή η άμυνα μπορεί να χτίζεται και από τριπλή δόση εμβολίου.προστασία έναντι σε βαριά νόσηση δείχνει να κρατάει πολύ ψηλά

Προειδοποίηση για ανεμβολίαστους

Ο κ. Πρασσάς έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι, σημειώνοντας πως παρότι η Όμικρον δεν δείχνει ότι οδηγεί σε βαριά νόσηση– όπως φαίνεται– «θα πρέπει να το δούμε πολύ προσεκτικά, γιατί είναι πιθανό οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί να είναι μαζικά εκτεθειμένοι στον ιό προηγουμένως και αυτό απλά να αποδεικνύει αυτό που ξέραμε, ότι η πρώτη έκθεση στον ιό είναι και η πιο επικίνδυνη».«Αν ισχύσει ότι η παραλλαγή προκαλεί λιγότερο βαριές νοσήσεις, θα είναι απλά συγκυριακό θέμα» συνέχισε αναφερόμενος στην Όμικρον και εκτίμησε πως εντός των επόμενων 2-3 μηνών θα έχει επικρατήσει έναντι της Δέλτα.
Σε ερώτηση αν μπορούμε πλέον να μιλάμε για σταδιακή εξασθένηση του ιού, εξήγησε πως αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου.
«Ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται κατά βάση προσυμπτωματικά. Δεν τον ενδιαφέρει τι θα γίνει ο ασθενής αφού θα έχει προλάβει να τον μεταδώσει. Υπό αυτή την έννοια δεν υπάρχει μεγάλη πίεση εξέλιξης, ώστε αυτός ο ιός να γίνει πιο ήπιος. Αν τύχει να γίνει, θα είναι απλά μια ευτυχής συγκυρία» συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Το ολέθριο πέρασμα του Κώστα Σημίτη από την πρωθυπουργία της χώρας

  Διαβάζεται σε 13' Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης  Nikos Libertas / SOOC Ακολουθεί ένα επίψογο σημείωμα με χαρτιά και ντοκουμέντα...