Πώς επηρεάζουν τη διασπορά τα παιδιά
Εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού παιδιών και ενηλίκων και τεστ πριν από το ρεβεγιόν και οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση, τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους, συνιστούν οι ειδικοί επιστήμονες για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, που και φέτος θα πρέπει να εορταστούν συντηρητικά: με τις ίδιες παρέες και (κατά το δυνατόν…) ανοιχτά παράθυρα.
Με τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών να ξεκινάει την προσεχή Τετάρτη, οι επιστήμονες προτρέπουν τους γονείς να προγραμματίσουν το ραντεβού, τονίζοντας ότι τα παιδιά «κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό όπως οι ενήλικοι». Είναι ενδεικτικό ότι από τον Μάιο και μετά, με το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων, την επικράτηση του στελέχους «Δέλτα» αλλά και τον εκτεταμένο έλεγχο για τα σχολεία, τα κρούσματα σε παιδιά έχουν εξαπλασιαστεί.
«Υπάρχει μια αύξηση το τελευταίο διάστημα στα κρούσματα στα παιδιά. Στις αρχές Οκτωβρίου το 25% των κρουσμάτων ήταν σε παιδιά 4 έως 18 ετών. Τώρα το ποσοστό έχει φτάσει το 29%. Από τον Μάιο έως τώρα τα κρούσματα στα παιδιά έχουν εξαπλασιαστεί, όταν σε άλλες ηλικίες έχουν διπλασιαστεί έως τριπλασιαστεί. Το ίδιο παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη», επισημαίνει στην «Κ» η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού, Μαρία Τσολιά. Οπως τονίζει, «τα παιδιά και κολλάνε και μεταδίδουν όπως οι ενήλικοι, ειδικά με το στέλεχος “Δέλτα”. Δεν ισχύει αυτό που λεγόταν στην αρχή, ότι δηλαδή δεν έχουν ρόλο στην επιδημία. Μελέτες που έχουν γίνει έκτοτε με σωστή μεθοδολογία μάς έχουν δείξει το αντίθετο. Τα παιδιά συντηρούν την πανδημία».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε άτομα έως 17 ετών ξεπερνούν πλέον τις 169.000 και αποτελούν το 17,2% των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας. Εως τις αρχές Μαΐου είχαν καταγραφεί 26.000 κρούσματα σε παιδιά και εφήβους (7,6% των κρουσμάτων έως τότε).
Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η βαρύτητα της νόσου στα παιδιά. Είναι ενδεικτικό ότι από τους περίπου 4.800 ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονταν την περασμένη Πέμπτη στη χώρα μας, το 1,17% αφορούσε παιδιά και εφήβους, ενώ έως και την Πέμπτη είχαν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι σε αυτές τις ηλικίες. Ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, αναφέρει στην «Κ» ότι «η κλινική εικόνα των παιδιών ομολογουμένως είναι πολύ πιο ήπια και συχνά ασυμπτωματική. Υπάρχει ωστόσο ένα μικρό μερίδιο των παιδιών που θα περάσει πιο σοβαρά τη νόσο, θα νοσηλευτεί και ενδεχομένως να καταλήξει. Κατά κανόνα πρόκειται για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, ωστόσο μπορεί να συμβεί και σε παιδιά απόλυτα υγιή όπως ήταν η 14χρονη που έχασε η ζωή της πριν από μία εβδομάδα. Αρα και τα παιδιά κινδυνεύουν. Λιγότερο μεν, αλλά κινδυνεύουν», επισημαίνει ο καθηγητής. Και τονίζει ότι «η πρόληψη γίνεται κυρίως μέσω των εμβολιασμών, ειδικά σε μια περίοδο που το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό. Τα εμβόλια είναι αθώα και οι παρενέργειες ελάχιστες, ειδικά στα παιδιά 5 έως 11 ετών. Το θέμα των παρενεργειών και κυρίως της μυοκαρδίτιδας, περικαρδίτιδας σε εφήβους έχει υπερτονισθεί. Εάν κάποιος νοσήσει με COVID-19, οι πιθανότητες εκδήλωσης μυοκαρδίτιδας είναι έξι φορές υψηλότερες και η ίδια η επιπλοκή είναι πιο σοβαρή».
Εως σήμερα στη χώρα μας έχει εμβολιαστεί έναντι του SARS-CoV-2 το 47,65% των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών και το 31,5% των παιδιών 12 έως 14 ετών. «Εκτιμώ ότι δεν έχουμε πάει άσχημα», σημειώνει η κ. Τσολιά, τονίζοντας ότι «συγκριτικά με τις ΗΠΑ, όπου οι εμβολιασμοί εφήβων άρχισαν πιο νωρίς, τα στοιχεία είναι καλά. Στις ΗΠΑ, το 60% των εφήβων 12 έως 17 ετών έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου και το 50% έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Και ήδη στη χώρα μας βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων σε εφήβους σε περιοχές με υψηλή σχετικά εμβολιαστική κάλυψη σε αυτή την ηλικιακή ομάδα».
Εξαπλασιάστηκαν τα κρούσματα στα παιδιά από τον περασμένο Μάιο έως σήμερα – «Κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό όπως οι ενήλικοι», λένε οι επιστήμονες.
Ερωτήματα σε παιδιάτρους
Από την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοινώθηκε η έναρξη των εμβολιασμών των παιδιών 5 έως 11 ετών, οι παιδίατροι λαμβάνουν συνεχώς ερωτήματα από γονείς για το τι να κάνουν. Η κ. Τσολιά επισημαίνει ότι «οι περισσότεροι είναι θετικοί στον εμβολιασμό, αλλά κάποιοι έχουν επιφυλάξεις. Ρωτούν εάν θα ήταν καλύτερα να περιμένουν λίγο για να δουν εάν το εμβόλιο έχει παρενέργειες. Τους λέμε ότι υπάρχει ήδη εμπειρία από τις ΗΠΑ, όπου έχουν εμβολιαστεί περίπου 5 εκατ. παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες και όχι σοβαρές».
Οπως τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος, «για να πεισθούν οι γονείς και τα παιδιά θα πρέπει ο παιδίατρος να αφιερώσει χρόνο και να τους μιλήσει κατ’ ιδίαν. Χρειάζεται μια διαλογική συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο. Αλλά θα πρέπει ο γιατρός να κατέχει το θέμα. Θα δεχθεί πολλές ερωτήσεις. Εάν δεν γνωρίζει, δεν πρόκειται να πείσει τους γονείς».
Ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και με τον SARS-CoV-2 να συνεχίζει να κυκλοφορεί στην κοινότητα, η κ. Τσολιά και ο κ. Κωνσταντόπουλος καλούν παιδιά και γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συνεχίσουν να τηρούν μια συντηρητική στάση. «Να μη συναντιόμαστε με πολλές διαφορετικές παρέες, να μην αλλάζουμε παρέες. Οσα παιδιά μπορούν να εμβολιαστούν να το κάνουν. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να αποφεύγονται οι συναθροίσεις με πολλά άτομα και θα πρέπει οι χώροι να είναι αεριζόμενοι. Και καλό θα είναι να κάνουμε ένα τεστ πριν πάμε σε μια κοινωνική εκδήλωση, ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι. Και τα ευάλωτα άτομα παρά τον εμβολιασμό να κάνουν όσο είναι εφικτό χρήση της μάσκας», συνιστά η κ. Τσολιά.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημειώνει ότι «σε εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται για τα παιδιά αυτές τις ημέρες θα πρέπει οι μεν ενήλικοι να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και με την τρίτη δόση, και σε περίπτωση που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση ας κάνουν ένα τεστ για να είναι σίγουροι ότι δεν έχουν κολλήσει. Και τα παιδιά να έχουν κάνει rapid τεστ».
Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών
Tην προσεχή Τετάρτη ξεκινάει ο εμβολιασμός των παιδιών 5 έως 11 ετών κατά της COVID-19 στη χώρα μας. Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται από παιδιάτρους σε νοσοκομεία και σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε 75 περιοχές της χώρας. Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε πέντε σημεία: νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, Παίδων Πεντέλης, Ασκληπιείο Βούλας, Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και Κέντρο Υγείας Περιστερίου. Κλιμάκια της επιχείρησης «Ελευθερία» θα μεταβούν το επόμενο διάστημα σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές για «καταδρομικούς εμβολιασμούς» σε παιδιά. Στα παιδιά 5 έως 11 ετών χορηγείται το ένα τρίτο της δόσης που δίνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες (10 μικρογραμμάρια έναντι 30 μικρογραμμαρίων). Η αποτελεσματικότητα του παιδικού εμβολίου φτάνει το 90,7% για την πρόληψη συμπτωματικής λοίμωξης. Στις ΗΠΑ έχουν ήδη εμβολιασθεί 5 εκατ. παιδιά, χωρίς να έχουν παρατηρηθεί σοβαρές και απρόσμενες παρενέργειες.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου