Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Οδηγία ΕΕ για whistleblowers / Αφήνει εκτεθειμένους σε κίνδυνο όσους αποκαλύπτουν παρανομίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη

 


ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ηκυβέρνηση Μητσοτάκη που «κρύβει» μεθοδικά τον υπουργό της Στ. Πέτσα από την εξεταστική για τα πεπραγμένα της στην διανομή χρήματος σε φιλικά ΜΜΕ με αφορμή την πανδημία, εδώ και μήνες αρνείται να ενσωματώσει στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας την ενωσιακή οδηγία 2019/1937 για την προστασία μαρτύρων που έχουν καταγγείλλει παρανομίες, όπως τονίζουν πολλές οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων και της διαφάνειας. Η στάση αυτή αφορά μεταξύ άλλων και το σκάνδαλο της Novartis, για το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ Αντ. Σαμαράς δήλωνε ότι «θα πάει μέχρι τέλους» τους μάρτυρες που κατήγγειλαν τις παράνομες πρακτικές της πολυεθνικής στην Ελλάδα και τις σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή προς τον Κ. Μητσοτάκη, τον Γ. Γεραπετρίτη και τον Κ. Τσιάρα, καθώς και στις σχετικές αναρτήσεις τους στα social media, το Vouliwatch, η Transparency International Greece / Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, το ReportersUnited και άλλες 20 οργανώσεις ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την προστασία των whistleblowers διαμορφώνοντας ένα ισχυρό & προοδευτικό θεσμικό πλαίσιο. Η Ελλάδα έχει προθεσμία μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2021 για να ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1937 για την προστασία των προσώπων που καταγγέλλουν παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ, δηλαδή των whistleblowers. Η ενσωμάτωση της Οδηγίας για τους whistleblowers θα προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα να αποκαλύψουν παρανομίες και περιστατικά διαφθοράς, με σκοπό την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών θεσμών και του δημοσίου συμφέροντος. Όπως αναφέρει το Vouliwatch, «οι δημόσιες αρχές, οι θεσμοί αλλά και ιδιωτικοί φορείς οφείλουν να προστατεύουν όσους/-ες καταγγέλλουν εγκαίρως παραβάσεις της νομοθεσίας, ενισχύοντας έτσι τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της διοίκησης».

Πολλές περιπτώσεις παρανομιών, καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, δεν θα είχαν ποτέ αποκαλυφθεί αν οι εργαζόμενοι/-ες δεν προστατεύονταν αποτελεσματικά από ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο. Πρέπει να σταματήσει η «κουλτούρα της σιωπής», όπως τονίζουν οι οργανώσεις. Είτε μιλώντας ανοιχτά είτε ανώνυμα, οι whistleblowers κάνουν μια υπέρβαση με βαρύ προσωπικό τίμημα για χάρη του δημοσίου συμφέροντος. Απειλούνται, απολύονται, συκοφαντούνται. Στην Ελλάδα η προστασία τους είναι ανεπαρκής. Αυτό πρέπει να αλλάξει!

Reporters United
19 ώρες πριν

🗣 #miliste 📢

Το Vouliwatch, η Transparency International Greece / Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς και το #ReportersUnited μαζί με άλλες 20 οργανώσεις ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την προστασία των whistleblowers διαμορφώνοντας ένα ισχυρό & προοδευτικό θεσμικό πλαίσιο.

 Η Ελλάδα έχει προθεσμία μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2021  για να ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1937 για την προστασία των προσώπων που καταγγέλλουν παραβιάσεις του δικ...

Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μόλις Τώρα: Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες περικυκλώνονται σε 3 διαφορετικ...

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας δεν διευκρίνισε πού ακριβώς βρίσκονταν το ουκρανικό οχυρό που κατέλαβε σήμερα ο ρωσικός στρατός. Περικυκλώνονται ...