Τη θέση αρχής της Ελλάδας εναντίον κάθε μορφής αναθεωρητισμού και παραβίασης των κανόνων Διεθνούς Δικαίου, επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση για την Ουκρανία στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στο Τολέδο
Ο κ. Δένδιας τόνισε πως στη συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που διοργάνωσε η Ελλάδα, εκφράστηκε η ισχυρή υποστήριξη προς την Ουκρανία για όσο διάστημα απαιτηθεί.
«Αναφέρθηκα, επίσης, στη σημαντική αμυντική βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στην Ουκρανία, ιδιαίτερα με τα πυρομαχικά και την ετοιμότητα να συνεισφέρει σε δραστηριότητες της Αποστολής Στρατιωτικής Συνδρομής της ΕΕ για την εκπαίδευση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Δένδιας.
Στάθηκε ακόμη στη σημασία της αύξησης της βοήθειας που παρέχεται στην Ουκρανία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη, της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας-που συνιστά ουσιώδες βήμα για την αυτονομία της ΕΕ- και της πραγματοποίησης εις βάθος συζήτησης αναφορικά με τις δεσμεύσεις ασφαλείας της ΕΕ για την Ουκρανία.
Nα διευρύνουμε το αποτύπωμα μας στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας
Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ελλάδας να διευρύνει το αποτύπωμά της στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας.
«Η ελληνική προσπάθεια είναι να είμαστε πάντα παρόντες σε αυτές τις συζητήσεις, να έχουμε άποψη και να διευρύνουμε το αποτύπωμά μας στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας. Η Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη την πάγια θέση και της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον κάθε μορφής αναθεωρητισμού», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα αναφέρθηκε στη θεματολογία της συνόδου. Όπως είπε, θα συζητήσουνε:
- Για την Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια, «κάτι επίσης πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, δεδομένου ότι έχουμε παρουσία τόσο στο Κόσοβο όσο και στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στην επιχείρηση "Αλθαία"»,
- Για τις προκλήσεις στο περιβάλλον ασφαλείας που πηγάζουν από την Αφρική. «Θα συζητήσουμε για τον Νίγηρα» σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι είχε επισκεφτεί τον Νίγηρα και γνωρίζει τον Πρόεδρο Μπαζούμ, που τώρα είναι κρατούμενος. Επίσης για τη Μοζαμβίκη, όπου υπάρχει ελληνική στρατιωτική παρουσία, όπως και ελληνική κοινότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου