Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Οι υποψήφιοι μίλησαν, τα μέλη θα αποφασίσουν

 Οι 4 από τους 5 μνηστήρες για την προεδρία στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι 4 από τους 5 μνηστήρες για την προεδρία στον ΣΥΡΙΖΑ | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
 Στην τελική ευθεία οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ


Στις εσωκομματικές κάλπες στρέφονται πλέον τα βλέμματα όλων στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά την επικύρωση των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος.

Οι πέντε «μνηστήρες» (Έφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος) άνοιξαν τα χαρτιά τους στο Διαρκές Συνέδριο, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την αθρόα προσέλευση του κόσμου. Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συνεδρίου Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η αίθουσα ήταν κατάμεστη με 1.200 καθήμενους, 500 στο θεωρείο αλλά και όρθιους. Ταυτόχρονα, 1.400 σύνεδροι παρακολουθούν διαδικτυακά. 

ADVERTISING

Η διαδικασία των εκλογών, λοιπόν, μπαίνει τώρα στην τελική ευθεία, καθώς τα μέλη καλούνται να επιλέξουν νέο πρόεδρο στις 10 Σεπτεμβρίου (ή και στις 16 Σεπτεμβρίου, αν υπάρξει δεύτερος γύρος). Σημειώνεται ότι ο Νίκος Παππάς έχει ζητήσει να ψηφίσουν και οι «φίλοι» του κόμματος, ωστόσο αυτήν την πρόταση δεν φαίνεται να τη συμμερίζονται οι υπόλοιποι υποψήφιοι. 

Οι υπογραφές και τα στελέχη που στηρίζουν 

Προϋπόθεση για την έγκριση των υποψηφιοτήτων, ήταν η συλλογή 30 υπογραφών από τα μέλη της Κεντρικής επιτροπής. Η πρόεδρος του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενημέρωσε για δύο διορθώσεις που υπήρξαν αναφορικά με τη λίστα των 30 υπογραφών που κατέθεσε στην έναρξη του Συνεδρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης. Συγκεκριμένα, στη θέση της Κλειώς Αγγουράκη υπογράφει ο Γιάννης Βουλγαράκης και στη θέση της Γεωργίας Ρανέλα, η Άννα Κωνσταντινίδου.

Μέχρι στιγμής, αρκετοί βουλευτές δεν εκφράζουν δημοσίως τη στήριξή τους σε κάποιο υποψήφιο, ωστόσο αρκετά μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχουν  ανακοινώσει ποιον υποψήφιο θα στηρίξουν στην εκλογική αναμέτρηση. 

→ Έτσι, την Έφη Αχτσιόγλου φέρονται να στηρίζουν οι Έλενα Ακρίτα, Νάσος Ηλιόπουλος, Γιώργος Καραμέρος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Συμεών Κεδίκογλου, Κυριακή Μάλαμα. 

→ Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο οι Χάρης Μαμουλάκης, Πέτη Πέρκα. 

→ Τον Νίκο Παππά οι Αγγελος Τόλκας, Χρήστος Γιαννούλης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

→ Τον Στέφανο Κασσελάκη οι Θεόδωρα Τζάκρη, Παύλος Πολάκης, E. Αποστολάκης, Πέτρος Παππάς, Γιώργος Τσίπρας, Ελένη Αυλωνίτου.

Τι είπαν οι υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι δεν αιφνιδίασαν με τις ομιλίες τους, κατά τις οποίες έδωσαν το στίγμα τους για την επόμενη μέρα του κόμματος – στοχεύοντας βεβαίως όλοι στο να προσελκύσει ο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερους υποστηρικτές και να κατακτήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Από τις ομιλίες τους δεν έλειψαν τα πυρά προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και η ανάγκη να διορθωθούν ορισμένα «κακώς κείμενα» μέσα στο ίδιο το κόμμα, ώστε οι στόχοι να επιτευχθούν. 

Δεν απουσίασαν βεβαίως οι θετικές αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν έδωσε το «παρών», καθώς από την πρώτη στιγμή της αποχώρησής του έχει κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να αναμιχθεί στη διαδικασία εκλογής ούτε προτίθεται να ευνοήσει κάποιον από τους υποψήφιους.

Η Εφη Αχτσιόγλου που θεωρείται το φαβορί της εκλογικής αναμέτρησης (με βάση τις δημοσκοπήσεις) και που συγκεντρώνει προτιμήσεις απ’ όλες τις τάσεις του κόμματος, μίλησε για τις τέσσερις μάχες που έχει να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν: α) το κράτος της νέας εποχής, β) το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, γ) τον κόσμο της εργασίας και δ) τη μάχη για ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος τάραξε τα νερά με την υποψηφιότητά του, είναι ένα νέο πρόσωπο που χαρακτηρίζεται από το επιθετικό μάρκετινγκ, έχοντας ήδη πιστούς φίλους αλλά και επικριτές που υποστηρίζουν ότι δεν έχει πολιτικό λόγο -και κυρίως αριστερό- λόγο. Στην ομιλία του είπε πως «η αριστερή πολιτική θα νικήσει τη δεξιά και την ακροδεξιά», προτάσσοντας μια «σύγχρονη κυβέρνηση» με αριστερό πρόσημο.

Ο Νίκος Παππάς τάσσεται με σαφήνεια υπέρ της διεύρυνσης του κόμματος, υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επεκτείνει την επιρροή του και σε άλλα ακροατήρια. Ενδεικτική ήταν η εξής αναφορά του στο Συνέδριο: «Όσο η αριστερά δεν καταφέρνει να συσπειρώσει όλο τον προοδευτικό χώρο, δεν θα έχει ελπίδα». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε «να αποκλείσουμε την προγραμματική μας απομόνωση».

Ο Στέφανος Τζουμάκας φέρεται να έχει τις λιγότερες πιθανότητες να επικρατήσει στις εκλογές, ωστόσο επιθυμεί να αφήσει το αποτύπωμά του στη διαδικασία, έχοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα. «Τις κυβερνήσεις τις φέρνουν οι πολιτικές των προηγούμενων. Αν τα είχαμε κάνει όλα σωστά δεν θα είχε βγει ο Μητσοτάκης» ανέφερε χαρακτηριστικά και ζήτησε «να δούμε ποιες πολιτικές ηττήθηκαν, όσο κι αν πονάει αυτό».

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ξεκάθαρη πολιτική σκέψη και σαφέστατη αριστερή ατζέντα, χωρίς να διστάζει να θέσει δύσκολα ερωτήματα για τη διαδρομή του κόμματος. Μεταξύ άλλων μίλησε για συγκεκριμένο σχέδιο που απαιτεί πολλή δουλειά και τόνισε με νόημα: «Χωρίς ιδεολογικές μάχες δεν γίνεσαι κυρίαρχη δύναμη. Αλλιώς όλα θα ενσωματώνονται στον κυρίαρχο λόγο».

Πάντως, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για όλους στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες της επόμενης Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Καιρός: Νέος χιονιάς προ των πυλών στη Μακεδονία - Αυτές είναι οι πόλεις που θα «ντυθούν» στα λευκά

Newsroom   Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2025 20:39 Πολίτες απολαμβάνουν το χιόνι ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Αντίστροφα μετράει το νέο κύμα  κακοκαιρ...