Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Τρομάζει ο κίνδυνος επιμόλυνσης του εδάφους στη Θεσσαλία

 νεκρά ζώα στη Θεσσαλία

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI


Στη σπουδαιότητα της άμεσης απολύμανσης εστίασε ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Έτοιμη να εκραγεί δείχνει η «υγειονομική βόμβα» στη Θεσσαλία, όπου οι κάτοικοι δίνουν μάχες εδώ και μέρες με τα νεκρά ζώα και τις λάσπες.

Η τελευταία ενημέρωση από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, δείχνει ότι αυξήθηκαν οι μολύνσεις στις πληγείσες περιοχές: πλέον υπάρχουν συνολικά 181 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 187 λοιμώξεις του αναπνευστικού. Την ίδια στιγμή, 12 άτομα είναι στο νοσοκομείο με γαστρεντερίτιδα και 15 συνολικά με λοιμώξεις αναπνευστικού. Επίσης, υπάρχουν δύο ύποπτα περιστατικά λεπτοσπείρωσης.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σχολιάζοντας τους άμεσους και έμμεσους κινδύνους μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα επιμόλυνσης στα νερά, εκτίμησε ότι το ίδιο συμβαίνει και στις λάσπες, ενώ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του σχετικά με το εάν έχει επηρεάσει και το έδαφος». 

Όπως είπε ο καθηγητής του ΑΠΘ στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 «και τα δύο είναι σημαντικά θέματα. Ένα είναι του άμεσου κινδύνου, στις περιοχές που έχει κριθεί ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση το νερό και το δεύτερο αν αυτή η επιμόλυνση που οδήγησε στην ακαταλληλότητα του νερού, θα επηρεάσει τον υδροφόρο ορίζοντα, έτσι ώστε να έχουμε πρόβλημα σε βάθος χρόνου». 

Τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει τώρα η καταγραφή για το εάν έχει επιμολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας σε σημείο που να υπάρχει πρόβλημα σε βάθος χρόνου: «Περιμένουμε να αποστραγγιστούν τα νερά και μετά όταν αρχίσει η αποκατάσταση από τις λάσπες, να μπορέσουμε να κάνουμε την αντίστοιχη σωστή δειγματοληψία στο έδαφος, στα υπόγεια ύδατα, στοχευμένα σε περιοχές που μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιμόλυνσης γιατί και το πού μετράς έχει σημασία. Και από κει και πέρα με βάση αυτό θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλή νομίζω καταγραφή και εκτίμηση του αν υπάρχει δυνητικά στο μέλλον, πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα».

Στα λιμνάζοντα νερά υπάρχει επιμόλυνση, καθώς εκεί συγκεντρώνεται όλος ο μικροβιακός φόρτος από τα πεθαμένα ζώα, από άλλους μικροοργανισμούς που έχουν αναπτυχθεί και βεβαίως και ο χημικός φόρτος από τα φυτοφάρμακα, ενώ  υπάρχει και το θέμα των κουνουπιών. 

«Εδώ λοιπόν υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς άμεσα και ένα ζήτημα είναι να μειώσεις την πιθανότητα λοίμωξης. Έχουμε δει μια αύξηση σε λοιμώδεις νόσους, αλλά όχι υπερβολική ακόμα, ευτυχώς, το λέω γιατί σε αντίστοιχα φαινόμενα στην Αμερική είχαμε δει πάρα πολύ μεγάλους αριθμούς τέτοιων προβλημάτων, οπότε η αλήθεια είναι ότι ακόμα είμαστε σε περιορισμένα επίπεδα». 

Ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα «να κάνουμε την απολύμανση σήμερα. Που σημαίνει, να μαζέψουμε τα πεθαμένα ζώα, να τα κάψουμε, να τα θάψουμε και στο βαθμό που εμπλέκονται ιδιώτες, γιατί ο καθένας έχει το βιός του, αυτό πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά μέτρα. Δηλαδή πρέπει να φορέσει κανείς προστατευτικό υλικό, γαλότσες, γάντια, να μην έρθει σε επαφή, να κλείσει το ζώο σε σακούλα πολύ καλά κλεισμένη».

Για τον κίνδυνο από τους πληθυσμούς κουνουπιών, ανέφερε: «Εγώ θεωρώ ότι οι ψεκασμοί είναι καλό να γίνουν αυτή την εποχή στην περιοχή. Καταλαβαίνω, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες παρακολούθησης της πιθανής ανάπτυξη κουνουπιών του πληθυσμού των κουνουπιών σε περιοχή το οποίο είναι χρήσιμο να ξέρεις τι γίνεται, αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε και θανάτους και άρα με αυτή την έννοια, όσο δυνατόν μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα της ανάπτυξης των πληθυσμών, τόσο καλύτερα. Αυτό, για να αποφύγουμε ανάπτυξη λοιμωδών νόσων, του Δυτικού Νείλου που στη Θεσσαλία ενδημεί, που σημαίνει ότι υπάρχει ένα ζήτημα εδώ, πώς να το αντιμετωπίσουμε γρήγορα. Και βεβαίως είναι σημαντικό να γίνει και η απολύμανση, όταν πια οι άνθρωποι αρχίσουν να μπαίνουν στα σπίτια τους, τα αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό πρέπει να απολυμανθούν».

Υπενθυμίζεται ότι η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας πρόσφατα στην «Εφ.Συν.», εξέφρασε την ανησυχία της πως θα δούμε διάφορες ασθένειες με μεγάλη ταχύτητα μετάδοσης. Μάλιστα, πρότεινε η πολιτεία να εμβολιάσει άμεσα προληπτικά τον πληθυσμό εναντίον του τέτανου και της ηπατίτιδας Α. 

Λόγω της σήψης των πτωμάτων η Θεσσαλία κινδυνεύει από λοιμώδη νοσήματα, ανέφερε κι ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Φαρμακολογίας ΑΠΘ. Τόνισε ότι τα νεκρά ζώα, όσο μένουν ακάλυπτα βρομίζουν, αφήνοντας την ανάπτυξη μικροβίων ανεξέλεγκτη και την απειλή σοβαρών μολυσματικών ασθενειών ζωντανή. Η διασπορά των ασθενειών μπορεί να γίνει από τα πτηνά που θα φάνε, θα πετάξουν κάπου αλλού και ελλείψει δασών, που είναι καμένα, θα βρεθούν σε αστικές περιοχές, σημείωσε επίσης. Και άλλα ζώα όμως, αδέσποτα ή άγρια -λύκοι, αλεπούδες, αγριογούρουνα-, είναι ικανά να τραφούν και να διασπείρουν νόσους σε μεγάλες εκτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Το ελληνικό λόμπι στηρίζει τον Ν.Τραμπ: Λαμπερή εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην Ουάσιγκτον Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και Kimberly Guilfoyle: Πρώτη συνάντηση που αλλάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις 19.01.2025 | 15:34

  Μια εκδήλωση υψηλού συμβολισμού, διοργανώνεται σήμερα στο  St. Regis Hotel της Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επικείμενη ο...