Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόκληση Άδωνη: Οι εργαζόμενοι δεν αντιδρούν γιατί είναι καλό το νομοσχέδιο

 Georgiadis-Vouli

Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης "Για την ενίσχυση της εργασίας - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 - Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας - Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας" Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023 | ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI


Πυρ ομαδόν απ' την αντιπολίτευση, με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Παρότι αναγκάστηκε να μαζέψει τη διάταξη για τις συμβάσεις μηδενικού χρόνου αλλά και να τροποποιήσει τη διάταξη για την ποινικοποίηση της παρεμπόδισης των απεργοσπαστών ως προς το πρόστιμο, υπό το βάρος αντιδράσεων, ο υπουργός Εργασίας Άδωνης Γεωργιάδης επιμένει αλαζονικά και προκαλεί το εργατικό κίνημα.

Είπε σήμερα στη Βουλή, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων όπου ξεκίνησε η επεξεργασία επί της Αρχής του σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, ότι «είναι πάρα πολύ υπέρ των εργαζομένων το νομοσχέδιο» και ότι «το γεγονός ότι δεν εξεγείρονται εργαζόμενοι και το υποστηρίζουν, πάει να πει ότι η άποψη μου είναι η ορθή».

Έστρεψε μάλιστα τα βέλη του κατά των δημοσιογράφων που στηλιτεύουν το νομοσχέδιο επειδή, όπως υποστήριξε, εργάζονται σε περισσότερα από ένα ΜΜΕ. «Οι πρώτοι υποκριτές είναι αυτοί που γράφουν τα άρθρα», είπε.

Υποστήριξε μάλιστα ότι με την εξαήμερη εργασία, τις κατά παραγγελία συμβάσεις και τη δουλειά σε δυο εργοδότες για 13 ώρες την ημέρα, λύνονται «πράγματα που ισχύουν στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και τα οποία γίνονταν παράνομα», φέρνοντας παραδείγματα «εξτραδάκια» που δίνονται «μαύρα» και τώρα θα γίνουν «λευκά».

Εκβιασμός υπό την προειδοποίηση της παραπομπής

Μάλιστα πέταξε το μπαλάκι στην αντιπολίτευση να ψηφίσει τουλάχιστον τα άρθρα που αφορούν την Οδηγία της Ε.Ε., επειδή λέει η χώρα απειλείται με παραπομπή απ' την Κομισιόν.

«Δεν διανοούμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα κόμματα που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, δεν θα ψηφίσει τουλάχιστον τα άρθρα της Οδηγίας, καθώς είναι υποχρεωτικής υιοθέτησης από τα κράτη- μέλη, αντιθέτως θα παραπεμφθούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο». Και πρόσθεσε πως «ήδη υπήρξε προειδοποιητική επιστολή παραπομπής, αλλά ο λόγος που δεν παραπεμφθήκαμε είναι γιατί δεσμευτήκαμε ότι θα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Αύγουστο και θα έχει ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο και έτσι σταμάτησε η διαδικασία παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Για όλους αυτούς τους λόγους, το αίτημα απόσυρσης του νομοσχεδίου είναι λάθος».

Επίμαχα άρθρα σφήνα την τελευταία εβδομάδα

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις που αφορούν την ενσωμάτωση της Οδηγίας είναι ένα πολύ μικρό του τμήμα και όλες οι υπόλοιπες είναι νέα εργατική νομοθέτηση που τέθηκαν πολύ λίγες ημέρες στην διαβούλευση. 

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ως Πολιτεία προσπαθούμε να επουλώσουμε τις πληγές μας και από τα λίγα σχόλια της διαβούλευσης φαίνεται ότι δεν υπήρχε ο χρόνος προκειμένου οι πολίτες και οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν». Ο κ. Γαβρήλος τόνισε πως «οι διατάξεις του νομοσχεδίου αλλάζουν προς το χειρότερο το εργασιακό τοπίο της χώρας, θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση με την κοινωνία. Γι' αυτό ως ΣΥΡΙΖΑ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου».

Απ' τη μεριά του ο Αδ. Γεωργιάδης είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό είχε 15 ημέρες στην δημόσια διαβούλευση, η οποία πήρε και παράταση και έφτασε τις 19 ημέρες. Όταν, νομοτεχνικά υπάρχει η δυνατότητα η διαβούλευση να είναι 8 ημέρες.« Συνεπώς, δεν είναι σοβαρό επιχείρημα ότι δεν υπήρξε επαρκής διαβούλευση». Στο επιχείρημα ότι η χώρα είναι σε έκτακτη ανάγκη, ο υπουργός απάντησε ότι «το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης δεν σταματάει λόγω έκτακτων αναγκών. 

Ο Τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, ως ειδικός αγορητής, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο Γεωργιάδη σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί στην ενίσχυση της εργασίας, όπως ψευδεπίγραφα διαμηνύει.

Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι η  Ελλάδα είναι στην χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ως προς την ποιότητα του χρόνου εργασίας και της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, ενώ μίλησε και για τα εργατικά δυστυχήματα. 

«Την ώρα που οι αναπτυγμένες χώρες στρέφονται όλο και περισσότερο στην τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση των αποδοχών, γιατί τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής της είναι ενθαρρυντικά τόσο για την βελτίωση συνθηκών ζωής των εργαζομένων όσο και για την αύξηση της παραγωγικότητας εργασίας, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αγνοεί επιδεικτικά αυτές τις διεθνείς εξελίξεις» είπε ο Γ. Μουλκιώτης και εξήγησε ότι «με τις κατά παραγγελία συμβάσεις ο εργαζόμενος θα είναι δέσμιος του εργοδότη χωρίς προγραμματισμό της προσωπικής του ζωής, με πλήρη ανασφάλεια και φυσικά με πολύ χαμηλές αμοιβές».

Ταυτόχρονα, σημείωσε για τη νομιμοποίηση του 13ωρου ότι «νομοθετεί – ως μη οφείλει- την παραβίαση της 11ωρης συνεχούς ημερήσιας ανάπαυσης και δεν νομοθετεί – ως οφείλει εκ της Οδηγίας- ασφαλιστικές δικλείδες που να απαγορεύουν ή να περιορίζουν τη δεύτερη ή τρίτη απασχόληση σε επικίνδυνες/βαριές για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων δουλειές». Κοινώς, όπως παρατήρησε δηκτικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «με το υπό συζήτηση νομοθέτημα επιχειρεί να ενσταλάξει και στις συνειδήσεις των πολιτών-εργαζομένων, που δεν τα βγάζουν πέρα με το εισόδημα που προκύπτει από την πρώτη τους απασχόλησή, ότι το 8ωρο είναι παρωχημένο και ξεπερασμένο. Και ότι φταίνε εκείνοι που δεν τα βγάζουν πέρα και όχι οι πολιτικές της κυβέρνησης».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ανέφερε ότι το κόμμα του ζητά «όχι μόνο την απόσυρσή του αλλά να μην ξανάρθει».

Η Επιτροπή αποφάσισε η δεύτερη συνεδρίαση με την ακρόαση των φορέων να διεξαχθεί στις 12.00 το μεσημέρι της Δευτέρας και στην συνέχεια, το απόγευμα, η συνεδρίαση επί των άρθρων. Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου θα διεξαχθεί την επόμενη ημέρα, στις 10 το πρωί της Τρίτης.

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Μιχάλης Χουρδάκης ζήτησε να υπάρξει ένα περιθώριο μεταξύ της τρίτης συνεδρίασης και της δεύτερης ανάγνωσης προκειμένου να επεξεργαστούν οι προτάσεις που θα γίνουν, για όσα τουλάχιστον από τα θέματα μπορούν να βελτιωθούν. Ο κ. Χουρδάκης παρατήρησε ότι δεν μπορεί η Βουλή να νομοθετεί με διαδικασίες εξπρές.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλης Οικονόμου, ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρξει αυτή η δυνατότητα και ο προγραμματισμός αυτός που γίνεται είναι στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε και η Διάσκεψη των Προέδρων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας να εισαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή (εάν χρειαστεί) για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ψηφίζει τον Νικήτα Κακλαμάνη ο ΣΥΡΙΖΑ

  ΠΟΛΙΤΙΚΉ  / Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025, 18:20:47 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Την απόφαση να ψηφίσει τον Νικήτα Κακλαμάνη για πρόεδρο της Βουλής κατά...