Ψηφίζεται το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά (LIVE) UPD
Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εμπεριέχει μια σειρά από διατάξεις που αλλάζουν άρδην και επί τα χείρω τις εργασιακές σχέσεις.
Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί εντός της ημέρας, δέχθηκε σφυροκόπημα από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που επισήμαναν το γεγονός ότι απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις καθώς περιέχει σειρά αντεργατικών ρυθμίσεων, που καταργούν το πενθήμερο, διευκολύνουν τις απολύσεις, προβλέπουν εργασία σε δύο εργοδότες με συνολική διάρκεια ως 13 ώρες και νέες μορφές «ευέλικτης» απασχόλησης, όπως η σύμβαση κατά παραγγελία, ενώ προστατεύουν τους απεργοσπάστες και ποινικοποιούν την απεργία.
Επίσης, καταρρέουν και οι εξαγγελίες για το υποτιθέμενο «ξεπάγωμα» το τριετιών, αφού με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ορίζει ότι η επαναφορά της τριετία από την 1η.1.2024 ενεργοποιείται τελικά υπό την απειλή της ανεργίας η οποία θα συνεχίσει, σύμφωνα με το μνημονιακό πρόταγμα του 2012, να ορίζει τουλάχιστον μέχρι και το έτος 2027 εάν θα καταβληθούν τα επιδόματα πολυετίας και ωριμάνσεων στους μισθωτούς.
Στο νομοσχέδιο εγράφησαν αρχικά να τοποθετηθούν συνολικά 80 βουλευτές. Κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης έλαβαν τον λόγο εκτός των πολιτικών αρχηγών, του υπουργού, του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων και 66 βουλευτές.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου με τις τοποθετήσεις και των υπόλοιπων 14 βουλευτών που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο ομιλητών. Αμέσως μετά θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που έχουν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.
Ονομαστική ψηφοφορία και οι άλλες τροπολογίες
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της Αρχής και επί των άρθρων 9, 10, 22, 25, 26 και 31. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της Αρχής του σχεδίου νόμου.
Επίσης, έχουν κατατεθεί δύο τροπολογίες από την αντιπολίτευση. Η πρώτη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με θέμα τον «προσδιορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συνυπολογισμός τριετιών».
Η δεύτερη από το ΚΚΕ έχει ως θέμα την «Αναδρομική αναγνώριση της προσαύξησης του μισθού και του ημερομισθίου λόγω προϋπηρεσίας. Αναδρομική κατάργησης της Π.Υ.Σ 6/28.2.2012, η οποία εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 4046/2012 και κάθε διάταξης που πάγωσε την προσαύξηση μισθού και ημερομισθίου λόγω προϋπηρεσίας».
Μεγάλες κινητοποιήσεις
Το «όχι» στο αντεργατικό τερατούργημα Γεωργιάδη διατράνωσαν χθες Πέμπτη, ημέρα 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, οι εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετείχαν συνδικαλιστικές οργανώσεις, κόμματα της Αριστεράς, κοινοβουλευτικής και μη, και οι εργαζόμενοι σχεδόν όλων των κλάδων.
Τα συνθήματα που ακούστηκαν σε όλη τη χώρα ήταν
- «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»
- «Ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα και την εγκληματική πολιτική».
- «Δεν θα γίνουμε σύγχρονοι σκλάβοι»
- «Θέλουμε τον κλεμμένο μας χρόνο πίσω»
- «Το 8ωρο ήταν και θα είναι κατάκτηση των εργατών»
- «Τα αφεντικά πνίγονται στα κέρδη κι ο λαός στις λάσπες»
- «Καμία ανοχή στην ανάπτυξή τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου