Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Σφοδρά πυρά και κριτική κατά Κασσελάκη, ενώ η κρίση μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 Στέφανος Κασσελάκης - Κεντρική Επιτροπή

Ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
 Ραγκούσης, Τεμπονέρας, Θεοχαρόπουλος κατά του δημοψηφίσματος, με αιχμές για την ομιλία Κασσελάκη


Παρά την απουσία της «Ομπρέλας» και της ομάδας 6+6 υπό την Έφη Αχτσιόγλου από τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που άσκησαν κριτική για την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, που έβαλε κατά της Επιτροπής Δεοντολογίας για τις διαγραφές και επέμεινε στο δημοψήφισμα, η κριτική στο πρόσωπό του ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας.

Εν αναμονή του κειμένου της «Ομπρέλας», η οποία αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως της αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, την αποχώρησή του ανακοίνωσε ο Στέφανος Τζουμάκας, ενώ εντός της ημέρας θα κάνει το ίδιο και η βουλευτής, Πέτη Πέρκα.

ADVERTISING

Εκ βάθρων αποδόμηση από τον Γιάννη Ραγκούση

Την πιο σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη έκανε ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος δεν περιορίστηκε στο ζήτημα των διαγραφών όσων ασκούν κριτική στον πρόεδρο του κόμματος, αλλά έφτασε βαθύτερα στην πολιτική και ιδεολογική στάση του σε κρίσιμα θέματα, αλλά και όσον αφορά την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Γιάννης Ραγκούσης είπε μεταξύ άλλων ότι η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη «δεν ήταν ομιλία Πρόεδρου μεγάλου και συμπεριληπτικού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», αλλά «εκπροσώπου ενός μέρους του κόμματος που βρίσκεται σε εσωκομματικό πόλεμο με ένα άλλο μέρος του κόμματος». Επίσης, τον κατηγόρησε για «ανιστόρητη εξίσωση των ευθυνών της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ» για τη χρεοκοπία της χώρας.  

Όσον αφορά τα εσωκομματικά, και όσα είπε για τις δηλώσει Κατρούγκαλου και Τσακαλώτου (τοπικά νομίσματα), τον ρώτησε ποια είναι η γνώμη του για τις «απειλές αποχώρησης από το ψηφοδέλτιο που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα να κινήσει τη διαδικασία διαγραφής του Π. Πολάκη».

Και κατέληξε με την ευχή, όταν έρθει η ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης «να μην παραδώσει μία πρώην αξιωματική αντιπολίτευση. Μονοψήφια και πολιτικά νεκρή αντί για απλώς άρρωστη».

Τεμπονέρας: «Μένουμε, αλλά...»

Την αντίθεσή τους για τις διαγραφές, αλλά και πως σκοπεύουν να παραμείνουν ασκώντας κριτική στην ηγεσία Κασσελάκη, ξεκαθάρισαν με δικό τους κείμενο οι Διονύσης Τεμπονέρας, Φώτης Λαμπρινίδης, Χάρης Τσιόκας και Χρήστος Λαμπρίδης.

Επισήμανε ότι δεσμεύονται «συνειδητά από το καταστατικό του κόμματος, τις αποφάσεις των συνεδρίων, της ΚΕ, τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού» και πως παραμένουν στο κόμμα, αλλά χωρίς να δίνουν λευκή επιταγή, εξηγώντας ότι η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή ήταν «αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια».

Θ. Θεοχαρόπουλος: Δεν γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δηλώσεις

Οι διαγραφές είναι αποκλειστικά θέμα της Επιτροπής Δεοντολογίας, τόνισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, να αναπαράγουν και να εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος. Όπως οι δηλώσεις που προσβάλλουν το κόμμα και το χαρακτήριζαν πεθαμένο λικέρ».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι υποστήριζε και υποστηρίζει σθεναρά τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος «ώστε να απευθύνεται σε όλο τον προοδευτικό κόσμο από την Αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο». Και πρόσθεσε ότι στο συνέδριο πέρυσι που ήταν μέλος της Επιτροπής Καταστατικού «για πρώτη φορά προβλέψαμε διαγραφές, που στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλεπόταν, με αυστηρές δικλείδες ασφαλείας και με ρητές προβλέψεις μόνο από το όργανο Επιτροπή Δεοντολογίας». 

«Το πνεύμα και το γράμμα του ψηφισμένου καταστατικού πριν ένα χρόνο στο Συνέδριο ήταν ότι διαγραφές μπορούν να γίνονται όταν υπάρχουν αυξημένες πλειοψηφίες στο αρμόδιο όργανο και όχι αυτά που έχουν προταθεί από τον πρόεδρο», τόνισε.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε ακόμη ότι «η ομιλία του Προέδρου ήταν σε λάθος κατεύθυνση χθες, δεν ήταν στην κατεύθυνση σύνθεσης» και πως «με εκφράσεις τύπου πέμπτη φάλαγγα δεν γίνεται να προχωρήσουμε μπροστά». «Ο στόχος μας οφείλει να είναι η διεύρυνση, η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση. Όχι το πως θα φύγουν κάποιοι αλλά το πως θα έρθουν πολλοί και θα μεγαλώσουμε. Η ενότητα και όχι η συρρίκνωση», είπε, για να υπογραμμίσει ότι «στόχος μας οφείλει να είναι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στις ευρωεκλογές, αυτός οφείλει να είναι ο στόχος μας».

Το κείμενο των «6»

Oι Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Αλέκος Φλαμπουράρης από την έναρξη σχεδόν της δεύτερης ημέρας εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής κατέθεσαν δύο τροπολογίες-προσθήκες για το κείμενο του σχεδίου που θα τεθεί σε ψηφοφορία στο τέλος της συνεδρίασης. Το κείμενο είχε αιχμές και προς τον πρόεδρο του κόμματος, για την ομιλία που έβαλε «μπουρλότο» στη συνεδρίαση και προς τους αποχωρήσαντες από τη διαδικασία του Σαββάτου («Ομπρέλα», 6+6 και Δίκτυο Τεμπονέρα).

Στο κείμενό τους ζητούν «να μη γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος».

Επίσης στράφηκαν ξεκάθαρα κατά της εισήγησης του Στέφανου Κασσελάκη, που έδωσε χθες διορία επτά ημερών στην Επιτροπή Δεοντολογίας να αποφασίσει για τις διαγραφές τεσσάρων στελεχών, απειλώντας ότι διαφορετικά θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα. 

«Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται» τονίζουν τα έξι προβεβλημένα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Η κόντρα με την Έφη Αχτσιόγλου

Λάδι στην εσωκομματική σύγκρουση έριξε και δημοσίευμα του ιστότοπου ieidiseis.gr που έφερε την Έφη Αχτσιόγλου να έχει αρνηθεί να μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Στέφανο Κασσελάκη το πρωί του Σαββάτου.

Η Έφη Αχτσιόγλου το διέψευσε, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει «να παίζονται παιχνίδια στο όνομά μου και μάλιστα επί προσωπικού», με «κύκλους» του προέδρου να υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζονται διαψεύδεις, διότι «υπάρχει κλήση στις 11:32. Μπορεί να μην το άκουσε ή να την αφόρτιστο το τηλέφωνο». Και ακολούθησε η πλευρά Αχτσιόγλου, που είπε ότι δέχθηκε μια αναπάντητη κλήση από απόρρητο αριθμό, συνεπώς δεν μπορούσε να γνωρίζει ποιος την καλεί.

Η ομάδα υπό την πρώην υπουργό Εργασίας δεν έχει πάει σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και κανείς δεν γνωρίζει πώς προτίθεται να κινηθεί στο άμεσο ή απώτερο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (12 Ιανουαρίου)

  Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (12 Ιανουαρίου) Newsroom   Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2025 06:30 14 SHARES Ο Τύπος σήμερα ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ...