Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Νέο άνοιγμα Κασσσελάκη σε Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλο

 Στέφανος Κασσελάκης

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ


Χείρα φιλίας τείνει ο Στέφανος Κασσελάκης στην Έφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο εκφράζοντας την άποψη ότι η ομάδα της πρώην υπουργού δεν θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ -μετά το κύμα φυγής που άφησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος με μείον δύο βουλευτές.   

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» υποστήριξε πως «το νέο πολιτικό Κέντρο θα είναι διαφορετικό από τους δυο μήνες που έχουν περάσει, λιγότερο από δυο μήνες που έχουν περάσει από την εκλογή μου μέχρι τώρα. Ας έρθουν να δουλέψουμε ισότιμα, πραγματικά το πιστεύω. Ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος. Ας κάνουμε ό,τι είναι καλό για την κοινωνία, το λέω ειλικρινά. Και θα ήταν τιμή μου να μείνουν στο κόμμα και να βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει κυβερνητική παράταξη, όπως ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας».

Σε ερώτηση εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να κρατήσει τα στελέχη με παρέμβαση ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως ο προκάτοχός του «μπορεί να μιλήσει για τον εαυτό του. Αλλά ο Αλέξης ο ίδιος έχει περάσει από τρεις διασπάσεις, καταλαβαίνει τι σημαίνει διάσπαση, καταλαβαίνει πώς ο χώρος αναζωογονείται. Η πρότασή μου είναι ειλικρινής, δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι ειλικρινής. Μακάρι να μου δοθεί η ευκαιρία να το αποδείξω σε όλους, οι οποίοι έχουν παραμείνει στο κόμμα».

Κατηγορεί τους 4 ότι σχεδίαζαν να «ροκανίσουν» τον ΣΥΡΙΖΑ ως τις ευρωεκλογές

Όμως, ο κ. Κασσελάκης δεν απάντησε ουσιαστικά σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου, εάν πρόταση για δημοψήφισμα ήταν μια τακτική κίνηση για να αναγκάσει τους τέσσερεις διαφωνούντες να φύγουν και τους κατηγόρησε ότι «είπαν βαριά πράγματα χωρίς κανένα στοιχείο» κι ότι «αντί να ανασκευάσουν έστω και μια λέξη, πήγαν στην Κεντρική Επιτροπή, με ειλημμένη απόφαση, μ’ ένα σχέδιο να ροκανίσουν το κόμμα μέχρι τις ευρωεκλογές. Άρα λοιπόν, δεν μπορούσα εγώ να αφήσω τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι αντιμέτωπος με μια τέτοια υπονόμευση. Το λέω απλά. Δεν θα αφήσω σε κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε.

Επίσης, συνέχισε να εξαπολύει βέλη κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά τη δήλωσή του ότι το μαξιλάρι των 37 δισ. ήταν μνημονιακό μέτρο. «Ήταν μια πορεία στην οποία η Ελλάδα έλεγε αυτά τα μέτρα θα πάρουμε, θεωρούμε ότι θα αποφέρουν 10 δισ. Η τρόικα έλεγε 5 δισ. θα αποδώσουν και τελικά ήταν 15 δισ. υπεραπόδοση.  Ξανά και ξανά και ξανά. Άρα λοιπόν, ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να έχει κάνει μια καλύτερη συνεννόηση, διαπραγμάτευση με την τρόικα, να πείσει ότι αυτή η υπεραπόδοση είναι δομική» είπε και αρνήθηκε ότι φέρει ευθύνη ο κ. Τσίπρας, που κατά τον ίδιο «έκανε χίλια πράγματα, πρέπει εκείνος να κάνει εικονομετρία με τον κ. Σόιμπλε;»

 «Αυτό που λέω είναι ότι τα 37 δισ. τα  φτάσαμε επειδή η χώρα είχε υπεραπόδοση. Και μέχρι και ο κ. Δραγασάκής είπε, «άμα το ζήτημα είναι 37 και 30, αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε». Αυτό που λέω εγώ είναι το εξής: Ότι εάν υπήρχε κάποιο περιθώριο στο ύψος αυτού του μαξιλαριού, το οποίο το έχτισε ο ελληνικός λαός με θυσίες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προς τιμήν της, με χρηστή διοίκηση, αυτό θα μπορούσαμε να το είχαμε διαχειριστεί λίγο καλύτερα.  Ξέρετε γιατί; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης με το που εκλέχθηκε πρωθυπουργός, αλλάζει τον ΕΝΦΙΑ και τα 500 εκατομμύρια δίνονται. Μ’ άλλα λόγια, έδρασε πατριωτικά εναντίον του πολιτικού του κεφαλαίου, χτίζοντας  αυτό το πολύ μεγάλο μαξιλάρι» πρόσθεσε και επέμεινε πως «ο κ. Τσακαλώτος έχει μια εμμονή με την αύξηση των φόρων. Έχει εμμονή. Ίσως και μια ιδεοληψία  εναντίον της μεσαίας διαστρωμάτωσης στην κοινωνία. Εγώ δεν είμαι υπέρ της φοροεπιδρομής».

Τι απαντά στον νεαρό Στέφανο

Μετά από επανειλημμένες ερωτήσεις του Νίκου Χατζηνικολάου για το δημοσίευμα του Δημήτρη Ψαρρά στην «Εφ.Συν.» για τις θέσεις που διατύπωνε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρα του και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά (Βλ. «Ο Στέφανος Κασσελάκης με τα δικά του λόγια»), ο ίδιος ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, πως δεν ήταν δεξιός φέρνοντας ως επιχείρημα ότι «ήταν από τον Ομπάμα και τον Μπάιντεν από τα 17 του» και ως δικαιολογία ότι «υπήρχε μια προκατάληψη, τέλος πάντων, ότι το μεγάλο κράτος χρεοκόπησε την Ελλάδα και αναγκαστήκαμε να φύγουμε. Δεν ξέρω αν ισχύει ή όχι. Εγώ εργαζόμουν στον ιδιωτικό τομέα εκείνη την εποχή και ό,τι έγραφα το έγραφα επειδή ήθελα να συνεισφέρω στην κοινότητά μου, στην ομογένεια».

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη, που διατύπωνε τότε, για την οικονομική θεωρία του πρότυπο του Ρήγκαν» απάντησε τώρα πως «τα trickle-down economics του Ρήγκαν δεν έχουν αποδειχθεί στην πράξη ως μακροπρόθεσμα επιτυχημένη οικονομική πολιτική. Να σας θυμίσω ότι εκείνη τη δεκαετία του Ρήγκαν, το χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε ραγδαία. Και μάλιστα το ίδιο έκανε και ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρόεδρος Μπους. Οι Πρόεδροι οι οποίοι μείωσαν το χρέος είναι οι δυο Δημοκρατικοί».

Μίλησε για το κεφάλαιο με... «κ» κι όχι γι’ αυτό που μιλά η Αριστερά

Αναφερόμενος στην ομιλία του στον ΣΕΒ και τα περί κεφαλαίου ως εργαλείο για κοινωνική δικαιοσύνη, που προκάλεσαν αντιδράσεις, ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε πως «υπάρχει η λέξη κεφάλαιο με κεφαλαίο “Κ” το οποίο σημαίνει η σχέση του εργοδότη με τον εργαζόμενο. Αυτό είναι το κεφάλαιο στο οποίο αναφέρεστε για το οποίο μιλάει η Αριστερά. Ο τρόπος με τον οποίο εγώ χρησιμοποίησα το κεφάλαιο στην ομιλία μου ήταν με μικρό «κ». Δηλαδή είναι μία μαθηματική εξίσωση του τι κοστίζει κάτι, πώς γίνεται πιο αποδοτικά αυτό να πάει σε κάποιο άλλον. Ο φορολογούμενος έχει κεφάλαιο, ο Έλληνας πολίτης έχει κεφάλαιο, πρέπει να το διαχειριστούμε. Άρα για εμένα, εννοούσα με το μικρό «κ», το εννοούσα ως κάτι το οποίο είναι ένα εργαλείο».

Σχετικά με την πρότασή του για αφορολόγητο 10.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Κασσελάκης εξήγησε τα εξής: κοστολόγηση είναι 160 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο αλλά είναι και δύσκολη. Για ποιο λόγο; Γιατί όταν επιτρέπεις σε κάποιον να έχει παραπάνω χρήματα στην τσέπη του, ειδικά σ’ ένα τόσο χαμηλό εισόδημα, αυτό επιστρέφει σε κατανάλωση στην αγορά. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Τα τέλη κυκλοφορίας. Όταν αυξήθηκαν, στο πρόσφατο παρελθόν, πολλοί επέστρεψαν τις πινακίδες τους. Κι έτσι, όλος ο τομέας άρχισε να συρρικνώνεται, όσο η αλυσίδα του τομέα. Και τι έγινε; Το κράτος τελικά πήρε λιγότερα χρήματα αντί για περισσότερα απ’ αυτή την πρόταση. Είμαι 100% υπέρ της εφαρμοσμένης πολιτικής εικονομετρίας».

Μίλησε επίσης για δύο κατηγορίες ιδιωτικών πανεπιστημίων «τα μη κερδοσκοπικά και τα κερδοσκοπικά. Ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του με τον κ. Ευαγγελάτο, νομίζω πριν τον Μάιο, δεν είχε αποκλείσει ούτε καν τα κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, να το θέσουμε αυτό στο τραπέζι. Πάμε τώρα στα μη κερδοσκοπικά. Για ποιο λόγο να αρχίσει κάποιος ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο, με άλλα λόγια, να κάνει δωρεά. Σωστά; Αυτό που θέλω εγώ να πω είναι αντί να κάνεις μια δωρεά να χτίσεις τα ίδια κτίρια, τα ίδια θρανία να διδάσκουν τα ίδια πράγματα, κάνε μια δωρεά σε ένα βραχίονα του δημοσίου πανεπιστημίου» είπε σημειώνοντας πως «το κράτος θα σου δώσει διέξοδο ώστε η διοίκηση του βραχίονα να είναι ημιαυτόνομη από τη διοίκηση του πανεπιστημίου. Με άλλα λόγια, να δημιουργήσουμε προγράμματα όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, στο Μετσόβιο. Εκεί να πάει η δωρεά. Και έτσι ένας φοιτητής ο οποίος είναι στο Μετσόβιο, να μπορεί να έχει στο δημόσιο πανεπιστήμιο στο πρόγραμμά του, κάτι το οποίο είναι value added, προστιθέμενη αξία».

Για τον Έβρο, τον στρατό και την πατριωτική Αριστερά

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για εργαλειοποίηση του ζητήματος με τον φράχτη του Έβρου αλλά δήλωσε πως ο ίδιος δεν είναι «δογματικά εναντίον του φράχτη. Αλλά θα σεβαστώ αυτό το οποίο μου λένε οι Ένοπλες Δυνάμεις. Άμα οι Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούν ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, βεβαίως να το ολοκληρώσουμε. Αλλά πρέπει να ξέρουμε και ποιο είναι το κόστος και η απόδοση αυτού του εργαλείου».

Καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη πως εργαλειοποίησε το θέμα «για να μπορεί να προκαλέσει ακροδεξιά ένστικτα του κόσμου. Να είμαστε ειλικρινείς. Και το είδατε αυτό και μετά, στις επαναληπτικές εκλογές με τη Ροδόπη, πάλι εργαλειοποιεί τα ακροδεξιά ένστικτα. Και το βλέπετε και τώρα στη διακυβέρνησή του με τον κ. Βορίδη και τον κ. Βελόπουλο». 

Επίσης, τάχθηκε εμμέσως υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικής θητείας για μέρος των ενόπλων δυνάμεων. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως «η πρώτη γραμμή των μάχιμων μονάδων, μόνο 15%  είναι φαντάροι, οι υπόλοιποι είναι στρατιωτικοί. Εγώ λέω, λοιπόν, ότι η πρώτη γραμμή άμυνας πρέπει να είναι επαγγελματικός στρατός. Το υπόλοιπο κομμάτι, μπορείτε να το πείτε και κοινωνική θητεία, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να είναι χρήσιμο στους νέους. Δεν είναι χρήσιμο, κάποιος ο οποίος είναι π.χ. μηχανικός, γιατρός, να κάθεται σκοπιά για 9 μήνες κάπου. Είσαι μηχανικός; Πήγαινε μαζί με μια ομάδα, κοινωνική θητεία να φτιάξεις γέφυρες στην Περιφέρεια που ρημάζει. 

Αναφέρθηκε ξανά στην πατριωτική Αριστερά σημειώνοντας πως «υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν κάποιες πεποιθήσεις για την έπαρση της σημαίας, τα οποία εμένα δεν με εκπροσωπούν. Δεν εκεί το ζήτημά μου. Η Αριστερά προφανώς είναι πατριωτική, το ξέρει όλος ο κόσμος» και ανέφερε τα ονόματα του Μανώλη Γλέζο, του Νίκου Ζαχαριάδη και τη ματωμένη σημαία του Πολυτεχνείου.

Υπέρ της ισότητας στην τεκνοθεσία

Ο κ. Κασσελάκης τάχθηκε υπέρ της ισότητας στην τεκνοθεσία και στον τον γάμο των ομοφυλόφιλων. Κληθείς να μιλήσει για την άστοχη δήλωσή του στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη, για την επιθυμία του να αποκτήσετε δύο αγόρια με παρένθετη μητέρα, ζήτησε «συγγνώμη».

«Ήταν μια αυθόρμητη απάντηση  σε μια χαλαρή εκπομπή, ούτε καν πολιτική εκπομπή» είπε και συμπλήρωσε ότι «επειδή είναι τελείως διαφορετικό το πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η κουλτούρα απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, προφανώς έχουμε αναθεωρήσει και πολλά πράγματα. Και θα ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή να μπορούσαμε να αποκτήσουμε παιδιά κάποια μέρα στη ζωή μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τροπολογία ΚΚΕ για τη μονιμοποίηση των εποχικών πυροσβεστών

  Από τη συγκέντρωση των Εποχικών Πυροσβεστών στο Σύνταγμα, την 1η Νοεμβρίου 2024. | ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI Τροπολογία ΚΚΕ για...