UPD
Συνέντευξη για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη στο συνέδριο της Καθημερινής: «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά»
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στα επιτεύγματα αλλά και τις αποτυχίες της Μεταπολίτευσης, στη χρεοκοπία της χώρας το 2010 και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015-2019 με διάθεση αυτοκριτικής αλλά και υπεράσπισης των επιτευγμάτων.
Σημείωσε πως για την κυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος για τρία πράγματα: Για την έξοδο από το Μνημόνιο, για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για το γεγονός πως η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος «χωρίς κανέναν λεκέ», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. «Πετύχαμε την έξοδο από τα Μνημόνια το 2018, κάτι που δεν κατάφεραν οι τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις, του Γιώργου Παπανδρέου, του Λουκά Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά».
Υπερασπίστηκε, για μία ακόμα φορά, το «μαξιλάρι των 37 δις ευρώ» και την επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να παραδώσει τη χώρα με γεμάτα ταμεία, σε αντίθεση με την κατάσταση που παρέλαβε το 2015. «Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ίσως η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση δημόσιου χρήματος. Ούτε ένας λεκές δεν έμεινε στο, συνήθως χωρίς γραβάτα, πουκάμισό μας. Γιατί εμείς δεν φοράγαμε γραβάτα, γιατί αν φοράγαμε μπορεί και να κρύβαμε και τον λεκέ», αστειεύτηκε.
Αναφέρθηκε στη χαμένη ευκαιρία για την οικονομία κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, με αποτέλεσμα την χρεοκοπία του 2010. «Οδηγηθήκαμε στην κρίση εξαιτίας της προδοσίας των αξιών της Μεταπολίτευσης». Η αιτία της κρίσης οφειλόταν σε ένα πελατειακό κράτος που χτίστηκε. «Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν ισοτίμως ευθύνη γιατί πρόδωσαν τις δικές τους ιδεολογικές αρχές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν είχα στο μυαλό μου μια πολιτική ρεβάνς για την "Πρώτη φορά Αριστερά", αλλά στόχο είχα την ευρεία πολιτική συναίνεση για την έξοδο της χώρας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και είπε ότι είχε φιλική σχέση με τον τέως ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, διαψεύδοντας πως είχε απειλήσει περί παραίτησής του. Ακόμα, δήλωσε ευτυχής που η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ομαλοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, μιλώντας παράλληλα για τον αντι-αμερικανισμό της Αριστεράς κι εκείνου προσωπικά, όταν ήταν νεότερος.
Παραδέχθηκε πως στο σκάνδαλο Novartis και στις τηλεοπτικές άδειες η διαχείριση ήταν ατυχής, τονίζοντας όμως πως «οι προθέσεις μας ήταν αντίθετες». Η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Στην υπόθεση Novartis είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν, σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
Κριτική στη κυβέρνηση Μητσοτάκη
Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ ούτε μια ημέρα στο μέγαρο Μαξίμου, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Οι υποκλοπές είναι ένα πρωτοφανές σκάνδαλο. Η Δημοκρατία γιορτάζει 50 χρόνια, αλλά υπάρχει μια μαύρη κηλίδα στο επίσημο φόρεμά της που είναι η κηλίδα των υποκλοπών, σημείωσε σκωπτικά. Μια Δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, με μεγάλο ασθενή τη Δικαιοσύνη, είναι σίγουρα πάσχουσα, πρόσθεσε με έμφαση. «Έχει περάσει ενάμισης χρόνος και δεν έχει ασκηθεί κάποια δίωξη για ένα σκάνδαλο που καμία κυβέρνηση σε ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορούσε να σταθεί», είπε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών και τόνισε πως υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών. «Πολύ φοβάμαι ότι θα βρεθούμε στη διόγκωση ενός κύματος αντιπολιτικής», είπε ο πρώην πρωθυπουργός «εάν οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορέσουν να γίνουν μέρος της λύσης».
Τέλος, σημείωσε πως «η Αριστερά δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να δώσει προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής. Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί γιατί οι αξίες της είναι διαχρονικές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου