Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Εύφλεκτη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά το ιρανικό μπαράζ κατά του Ισραήλ

 Τελευταία ενημέρωση: 


Φόβους για ευρύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή προκαλεί το άνευ προηγουμένου ιρανικό μπαράζ με drones και πυραύλους κατά τη νύχτα του Σαββάτου στο Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ προανήγγειλε απάντηση, ενώ η Τεχεράνη προειδοποίησε να μην προχωρήσει με μήνυμα στον ΟΗΕ. Τι λέει η διεθνής κοινότητα.

 Iron Dome
Μπαταρία του αμυντικού συστήματος πυραύλων Iron Dome του Ισραήλ | AP Photo/Ariel Schalit, File

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποσχέθηκε «νίκη»

Μπενιαμίν Νετανιάχου | Ronen Zvulun/Pool via AP

Το Ισραήλ θα επιτύχει τη νίκη αφού απέκρουσε μια ομοβροντία ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, δήλωσε σήμερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου σε σύντομη ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X

Αντίστοιχα, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ανέφερε σήμερα σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ότι το Ισραήλ απέκρουσε το πρώτο μείζον κύμα ιρανικών μη επανδρωμενων αεροσκαφών και πυραύλων που εκτοξεύθηκαν εναντίον του, όμως η αντιπαράθεση δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Μήνυμα Μπάιντεν σε Νετανιάχου κατά αντεπίθεσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τόνισε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η κυβέρνησή του θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, αναφέρει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος πηγή του στον Λευκό Οίκο ενήμερη για όσα ειπώθηκαν μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι σχεδόν όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν αναχαιτίστηκαν, προσθέτοντας ότι θα συγκαλέσει συνάντηση των ηγετών της G7 την Κυριακή.

«Κατόπιν καθοδήγησής μου, για να υποστηρίξω την άμυνα του Ισραήλ, ο στρατός των ΗΠΑ μετέφερε αεροσκάφη και αντιτορπιλικά άμυνας βαλλιστικών πυραύλων στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Χάρη σε αυτές τις αναπτύξεις και την εξαιρετική ικανότητα των στρατιωτικών μας, βοηθήσαμε το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα εισερχόμενα drones και πυραύλους» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με το Associated Press στο τηλεφώνημα ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε παράλληλα τη «σιδηρά» δέσμευση της Αμερικής στο Ισραήλ. «Του είπα ότι το Ισραήλ επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικάει ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ». 

Όστιν: «Δεν θέλουμε πόλεμο», αλλά «δεν θα διστάσουμε να δράσουμε»

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν δεκάδες πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που εξαπολύθηκαν από το Ιράν —καθώς και από το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη— εναντίον του Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής προς Σάββατο, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές από το Ιράν και τα ενεργούμενά του» και «καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις», ανέφερε ο κ. Όστιν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αξίωσε το Ιράν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προσθέτοντας πως «δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε την άμυνα του Ισραήλ».

Η Κίνα εκφράζει «βαθιά ανησυχία», καλεί για κατάπαυση του πυρός

Η Κίνα εξέφρασε "βαθιά ανησυχία" για την "τρέχουσα κλιμάκωση" μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της, προσθέτοντας ότι πρόκειται για "διάχυση της σύγκρουσης στη Γάζα" και ότι πρέπει να εφαρμοστεί μια εκεχειρία χωρίς καθυστέρηση.

Σε ανακοίνωσή της, η Κίνα «κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση».

«Η συνεχιζόμενη κατάσταση είναι η τελευταία διάχυση της σύγκρουσης στη Γάζα», είπε σήμερα ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Η Χεζμπολά λέει πως εξαπέλυσε νέα ομοβροντία ρουκετών εναντίον του Ισραήλ

Η λιβανική παράταξη Χεζμπολά ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε νέα ομοβροντία ρουκετών, για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές ώρες, εναντίον ισραηλινών θέσεων στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, με την πρώτη να εξαπολύεται ενώ βρισκόταν παράλληλα σε εξέλιξη άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ με drones και πυραύλους.

Στην ανακοίνωσή της. η Χεζμπολά, παράταξη προσκείμενη στο Ιράν, διευκρίνισε πως εκτόξευσε «δεκάδες ρουκέτες τύπου Κατιούσα» εναντίον τριών ισραηλινών θέσεων στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μόσχα: «Εάν δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας αναπτυχθούν στην Ουκρανία θα κτυπήσουμε με ότι έχουμε» «Η Βρετανία -και συγνώμη από την Ιρλανδία- θα πάει στον βυθό» 29.04.2024 | 22:05

  Σε ευθεία προειδοποίηση κατά των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας προχώρησε Μόσχα μέσω της κρατικής τηλεόρασης, ώστε οι αυτές οι χώρες να μην στ...