Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Ο πληθωρισμός ανέβηκε αλλά ο Σκρέκας πανηγυρίζει

 skrekas

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI


Η ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδει τον υπουργό που βλέπει «αποκλιμάκωση των τιμών» • «Η Ελλάδα δεν σταματά να παίρνει μέτρα» λέει ο Σκρέκας και θυμίζει το... «Καλάθι του νονού» • Το ελαιόλαδο αυξήθηκε κατά 67% σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2023

Την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός Μαρτίου 2024 κατέγραψε άνοδο στις τιμές των προϊόντων (3,2% από 2,9% τον Φεβρουάριο), ο υπουργός Ανάπτυξης ισχυρίζεται πως «τα μέτρα σταδιακά έχουν αρχίσει να αποδίδουν» και μίλησε για τα μέτρα-ασπιρίνες της κυβέρνησης που εκ του αποτελέσματος δεν έχουν κατορθώσει να σταματήσουν την άνοδο των τιμών και το «ροκάνισμα» των μισθών από το φθινόπωρο του 2021. Η αύξηση του πληθωρισμού της ελληνικής οικονομίας έρχεται σε αντίθεση με την πτωτική πορεία που καταγράφεται στην ευρωζώνη.

«Σήμερα είναι 5,3% ο πληθωρισμός. Η Ελλάδα δεν σταματά να παίρνει μέτρα. Προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε το νοικοκυριό», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης στα Παραπολιτικά 90,1 και τόνισε πως ο στόχος το Πάσχα είναι «το αρνί να είναι χαμηλότερο από 10 ευρώ το κιλό». Παράλληλα, ο υπουργός μίλησε και πάλι για το «καλάθι του νονού» και πρόσθεσε πως «οι τιμές είναι σε αποκλιμάκωση». 

Ακόμα, ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε το γνωστό αφήγημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο ο μηδενισμός ΦΠΑ σε βασικά είδη «εφαρμόστηκε στην Ισπανία. Αντί να δούμε τις τιμές να μειώνονται, οι μεσάζοντες απορρόφησαν την μείωση ΦΠΑ. Δεν θα διακινδυνεύσουμε έσοδα χωρίς αποτέλεσμα», όπως σχολίασε ο Σκρέκας. Το οικονομικό επιτελείο «κρύβεται» διαρκώς πίσω από αυτό το επιχείρημα απορρίπτοντας την ανάγκη για νέα, πιο παρεμβατικά και αποτελεσματικά μέτρα. 

Επίσης, η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά, κάθε φορά που μιλά για την ακρίβεια, πως η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης και τον χαμηλότερο μέσο ετήσιο μισθό, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Εurostat και της Statista αντίστοιχα. 

Η πραγματικότητα διαψεύδει τον υπουργό 

Όμως, τα στοιχεία από την αγορά και τις στατιστικές αρχές είναι διαφορετικά. Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει πως για πρώτη φορά, εδώ και αρκετούς μήνες, τα τρόφιμα δεν είναι η κατηγορία που βρίσκεται στην κορυφή των αυξήσεων, καθώς καταγράφηκε άνοδος 5,8% στα είδη ένδυσης και υπόδησης, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση 6,4% είναι στις τιμές ξενοδοχείωνκαφέ και εστιατορίων

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους προϊόντα, το ελαιόλαδο αυξήθηκε κατά 67% σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2023, ενώ διατηρήθηκε η ανοδική πορεία και για τις τιμές φρούτων στο 12,7%, με μεταλλικό νερό και αναψυκτικά να ενισχύονται κατά 11,4%. Διψήφια αύξηση στο 14% σημειώθηκε στα ασφάλιστρα υγείας. 

Διαφορετικές ως και διαμετρικά αντίθετες απόψεις για την ακρίβεια, τις τιμές και τα μέτρα περιορισμού της αισχροκέρδειας παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, στο 14ο Food Retail Conference (βλ. Σε «μόνιμο άγχος» οι καταναλωτές).

ΠΑΣΟΚ: Ο «πληθωρισμός κερδών» γκρεμίζει το κυβερνητικό αφήγημα για την εισαγόμενη ακρίβεια

Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν τον Μάρτιο, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

«Τα μέτρα που εξήγγειλε πανηγυρικά η κυβέρνηση τον Ιανουάριο, με περίοδο έναρξης τον Μάρτιο, αποδεικνύονται μέτρα κοροϊδία. Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο αντί να μειωθεί, παρουσίασε αύξηση 1,5% σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η ακρίβεια στη χώρα μας αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά με την ανοχή της κυβέρνησης.

Ο "πληθωρισμός κερδών" γκρεμίζει το κυβερνητικό αφήγημα για την εισαγόμενη ακρίβεια, καθώς σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, το 2021-22, οι επιχειρήσεις αύξησαν πολύ περισσότερο τις τιμές τους και διεύρυναν τα περιθώρια κέρδους τους σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Στη βιομηχανία αυτή η αύξηση έφτασε στο 19,5% το 2022, σε εμπόριο, ξενοδοχεία-εστιατόρια, μεταφορές και αποθήκευση στο 17%.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν με τον πλέον επίσημο τρόπο την αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ελέγξει την αγορά και να προστατέψει την αγοραστική δύναμη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και της μεσαίας τάξης.

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τα κέρδη των λίγων και ισχυρών.

Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής δεσμεύεται, με τις προτάσεις που έχει καταθέσει από την αρχή της κρίσης, να προστατεύσει το λαϊκό εισόδημα και να υπηρετήσει ένα ριζικά διαφορετικό υπόδειγμα ανάπτυξης, που θα δίνει διέξοδο και προοπτική σε όλους του πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μόσχα: «Εάν δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας αναπτυχθούν στην Ουκρανία θα κτυπήσουμε με ότι έχουμε» «Η Βρετανία -και συγνώμη από την Ιρλανδία- θα πάει στον βυθό» 29.04.2024 | 22:05

  Σε ευθεία προειδοποίηση κατά των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας προχώρησε Μόσχα μέσω της κρατικής τηλεόρασης, ώστε οι αυτές οι χώρες να μην στ...