Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Με τις ψήφους της ΝΔ η περαιτέρω διάλυση του ΕΣΥ

 Βουλή - συζήτηση για την πρόταση μομφής

φωτογραφία αρχείου | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI


Προσωρινή οπισθοχώρηση Γεωργιάδη για την είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ μετά τη θύελλα αντιδράσεων απ' τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την ρύθμιση της τελευταίας στιγμής που οδηγεί σε πλήρη ιδιωτικοποίηση το ΕΣΥ.

Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», που ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του ευαίσθητου χώρου της Υγείας και δίνει τη δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να κάνουν ιδιωτικό επάγγελμα εκτός νοσοκομείων.

Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι άρρωστοι εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η Νέα Δημοκρατία, ενώ καταψήφισε η αντιπολίτευση.

Η αντιπολίτευση καταψήφισε και το άρθρο 7 για τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών κλάδου ΕΣΥ, με εξαίρεση την Ελληνική Λύση που δήλωσε «παρών».

Στις ρυθμίσεις προς εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης για τη δημόσια υγεία, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

  • στο άρθρο 3 «Υλοποίηση δράσης δημόσιας υγείας "Προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μαστογραφίας κατά του καρκίνου"» η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι «Σπαρτιάτες» και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «ναι». «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. «Όχι» δήλωσαν Νέα Αριστερά και «Νίκη».
  • στο άρθρο 4 «Ειδικές ρυθμίσεις για την υλοποίηση του Προγράμματος "Προαγωγή Υγείας Οικογένειας και Παιδιού"», «ναι» ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι «Σπαρτιάτες» και η Πλεύση Ελευθερίας. «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. «Όχι» δήλωσαν Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη.
  • στο άρθρο 5 «Κινητές Μονάδες Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης "ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ"», «ναι» ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, «Σπαρτιάτες» και Πλεύση Ελευθερίας. «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά. «Όχι» δήλωσε η «Νίκη»
  • στο άρθρο 6, «Υλοποίηση της δράσης "Λειτουργικός Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Δημόσιας Υγείας"», «ναι» ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, «Σπαρτιάτες» και Πλεύση Ελευθερίας. «Παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά. «Όχι» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Νίκη.

Προσωρινή οπισθοχώρηση Γεωργιάδη για την είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ 

Στο μεταξύ, άρον άρον μάζεψε ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης την ρύθμιση για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, που κατέθεσε σήμερα υπό τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης, τελευταία στιγμή, στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η κατάθεση της ρύθμισης που επιδιώκει να ανοίξει τον δρόμο σε ιδιώτες γιατρούς να ασκούν έργο στα νοσοκομεία ΕΣΥ οδηγώντας την υγεία σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Λίγη ώρα μετά ο υπουργός ανακοίνωσε την προσωρινή απόσυρση της ρύθμισης. «Δέχομαι τη Βουλή ως πεδίο διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης. Δεν θέλω μια σημαντική μεταρρύθμιση να κρυφτεί πίσω από ένα διαδικαστικό ζήτημα», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Υποστήριξε μάλιστα ότι η ρύθμιση ήταν αίτημα και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και άλλων φορέων του ιατρικού κόσμου, αγνοώντας τις ηχηρές διαμαρτυρίες των νοσοκομειακών γιατρών.

Ο υπουργός αρνήθηκε δε παρά τις ηχηρές αντιδράσεις ότι η κατάθεση της ρύθμισης συνιστά αιφνιδιασμό, επειδή την είχε προαναγγείλει.

Τα απογευματινά χειρουργεία βρέθηκαν νωρίτερα σήμερα στην αιχμή της αντιπαράθεσης στη Βουλή, μετά την εκτίμηση που διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλος Πολάκης ότι δεν θα «περπατήσουν» γιατί δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό. Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αμφισβήτησε τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε πως στον ένα σχεδόν μήνα λειτουργίας των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, έχουν πραγματοποιηθεί 300 επεμβάσεις και προγραμματίζονται ακόμα 170 τις επόμενες 14 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μόσχα: «Εάν δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας αναπτυχθούν στην Ουκρανία θα κτυπήσουμε με ότι έχουμε» «Η Βρετανία -και συγνώμη από την Ιρλανδία- θα πάει στον βυθό» 29.04.2024 | 22:05

  Σε ευθεία προειδοποίηση κατά των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας προχώρησε Μόσχα μέσω της κρατικής τηλεόρασης, ώστε οι αυτές οι χώρες να μην στ...