Το Ιράν έχει θέσει επί ποδός πολέμου την ισραηλινή πολεμική μηχανή, με τον εκπρόσωπο Τύπου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Υποναύαρχο Ντάνιελ Χαγκάρι να επιβεβαιώνει ότι η Τεχεράνη έχει εξαπολύσει επίθεση κατά του Ισραήλ με δεκάδες drone.  O ίδιος πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν ώρες για να φτάσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ και ότι η παρεμβολή GPS και άλλα μέτρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και άλλες συμμαχικές χώρες έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή για να οδηγήσουν στην αναχαίτισή τους.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για πυραύλους με κατεύθυνση στο Τελ Αβίβ.Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη είναι σημαντική καθώς είναι η πρώτη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ βάζοντας φωτιά στη Μέση Ανατολή.

Οι Ισραηλινοί περιμένουν ότι στο στόχαστρο των Ιρανών που έχει σε ετοιμότητα έως και 100 πυραύλους αλλά και των συμμάχων τους σε Ιράκ και Συρία είναι στρατιωτικοί στόχοι.

Επίσης ο ισραηλινός εναέριος χώρος κλείνει σύμφωνα με το κανάλι 12.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece το προεδρικό αεροσκάφος έχει απογειωθεί με άγνωστο προορισμό. Δεν είναι γνωστό ποιοι επιβαίνουν σε αυτό.

Αεροπλάνα κάνουν περιπολίες, τα αμυντικά συστήματα έχουν κινητοποιηθεί, ενώ σαν ένα ακόμη πρόσθετο μέτρο ασφαλείας τα σχολεία έκλεισαν και και δεν θα γίνονται εκδρομές και εκδηλώσεις ενόψει του Πάσχα.

Επικοινωνία Μπάιντεν Νετανιάχου

Το Ισραήλ δεν είναι το μόνο όπου υπάρχει κινητοποίηση. Στις ΗΠΑ ο Αμερικανός πρέοδρος Τζο Μπάιντεν επέστρεψε εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον όπου συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή, ενώ σε ανοικτή επικοινωνία βρίσκονται και οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών Λόιντ Όστιν και Γιόαβ Γκάλαντ.

Επίσης η Ιορδανία έκλεισε προσωρινά τον εναέριο χώρο της. Τα εισερχόμενα, αναχωρούντα και διερχόμενα αεροσκάφη θα σταματήσουν να εισέρχονται στον εναέριο χώρο, ανέφερε το Al Mamlaka News. Κλειστός είναι και ο εναέριος χώρος του Ιράκ.

Διάγγελμα Νετανιάχου

Σε διάγγελμά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για απάντηση στην Τεχεράνη.

«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν» τονίζει ειδικότερα.

«Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές» προσθέτει.

«Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών» συμπληρώνει.

«Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα» επισημαίνει δε.

«Γνωρίζω ότι και εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου» τονίζει.

«Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», καταλήγει ο Νετανιάχου.

Οδηγίες από τον υπουργό Άμυνας

Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οποιεσδήποτε εντολές μπορεί να εκδοθούν από τη Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του στρατού.

Η Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας άλλαξε επίσης τις αμυντικές της κατευθυντήριες γραμμές περιορίζοντας τις συγκεντρώσεις σε ανοιχτούς χώρους σε 1.000 άτομα.

Τα γεγονότα που οδήγησαν στην κινητοποίηση

Το θερμόμετρο της έντασης ανέβηκε στο κόκκινο μετά την κατάληψη από Ιρανούς κομάντος το Σάββατο (13/4) φορτηγό πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ, στο οποίο επέβαιναν 25 μέλη του πληρώματος, καθώς προσγειώθηκαν στο πλοίο με ελικόπτερο.

Πίσω από κινήσεις της Τεχεράνης κρύβεται η οργή της για το χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία την 1η Απριλίου, κατά το οποίο σκοτώθηκαν επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης,ανάμεσά τους και δύο στρατηγοί οπότε υποσχέθηκε αντίποινα.

Ωστόσο αν και η Τεχεράνη έχει τα μέσα για να επιτεθεί, ανά πάσα στιγμή, το ερώτημα είναι πως θα μπορούσε να μην υπάρξει απάντηση από το Ιράν χωρίς, αφενός, να αφήσει την ηγεσία απαξιωμένη και, αφετέρου, να δώσει στο Ισραήλ το ελεύθερο για περισσότερες τέτοιες επιδρομές;

Όσον αφορά το Ισραήλ, είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς από την εντύπωση ότι εκμεταλλεύεται την αναταραχή στη Γάζα και γύρω από αυτήν για να χτυπήσει τη δύναμη που θεωρεί ως την κύρια απειλή του: δηλαδή το Ιράν.

Η Χαμάς είναι ένα είδος εχθρού, ουσιαστικά μια απρόβλεπτη, συχνά ανοργάνωτη, ασύμμετρη απειλή. Αλλά είναι ένας εχθρός που το Ισραήλ θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι σε θέση να αμυνθεί εναντίον του. Το γεγονός ότι δεν το έκανε ή δεν μπόρεσε, εκείνη τη νύχτα του Οκτωβρίου, αποτέλεσε μια τεράστια αποτυχία.

Το Ιράν είναι ένα εντελώς άλλου είδους απειλή. Καμία άλλη περιφερειακή δύναμη δεν φαίνεται να πλησιάζει το Ιράν όσον αφορά την απειλή που θεωρείται ότι αποτελεί για το Ισραήλ.

Ο οπλισμός του Ιράν

Το Ιράν είναι εξοπλισμένο με τον μεγαλύτερο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων στη Μέση Ανατολή.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα ένα γράφημα που δείχνει εννέα ιρανικούς πυραύλους που, όπως είπε, θα μπορούσαν να φτάσουν στο Ισραήλ.

Σε αυτούς περιλαμβάνονταν ο «Sejil», ικανός να πετάξει με ταχύτητα άνω των 17.000 χιλιομέτρων την ώρα και με βεληνεκές 2.500 χιλιομέτρων, ο «Kheibar» με βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων και ο «Haj Qasem», ο οποίος έχει βεληνεκές 1.400 χιλιομέτρων.

Τον Αύγουστο, το Ιράν δήλωσε ότι είχε κατασκευάσει ένα προηγμένο αυτοσχέδιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος με την ονομασία Mohajer-10, με επιχειρησιακή εμβέλεια 2.000 χιλιομέτρων, ικανό να πετάξει για έως και 24 ώρες.

Η χώρα έχει επίσης ισχυριστεί ότι διαθέτει έναν εγχώρια κατασκευασμένο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος μπορεί να πετάξει τουλάχιστον πέντε φορές ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου.

Το Ιράν διαθέτει επίσης πυραύλους Κρουζ όπως ο Kh-55, ένα πυρηνικό όπλο με δυνατότητα εκτόξευσης από αέρος με βεληνεκές έως και 3.000 χιλιόμετρα και τον προηγμένο πύραυλο κατά πλοίων Khalid Farzh.