Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Ισραηλινές προειδοποιήσεις και αναβρασμός για τον φόβο επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή UPD

 

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή
Ισραηλινό τεθωρακισμένο στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας | AP Photo/Ariel Schalit

Ισραηλινές προειδοποιήσεις και αναβρασμός για τον φόβο επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή UPD

Προειδοποιήσεις του πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα προς την Τεχεράνη: «Έχουμε τα μέσα να αντιδράσουμε σε επίθεση» • Τα κράτη του Κόλπου προειδοποιούν τις ΗΠΑ να μην χρησιμοποιήσουν το έδαφός τους

Κατάσταση έντασης και αναμονής επικρατεί στη Μέση Ανατολή, καθώς όλοι φοβούνται για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, σε αντίποινα για τον θάνατο έπειτα από χτύπημα στη Δαμασκό αξιωματικών των Φρουρών της Επανάστασης. 

Στην Αθήνα ο πρεσβευτής του Ισραήλ, υπερασπιζόμενος τον πόλεμο που κάνει το Τελ Αβίβ στη Μέση Ανατολή, κάλεσε το Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση, υποστηρίζοντας ότι το Τελ Αβίβ «έχει τα μέσα να αντιδράσει και θα το κάνει», ενώ την αγωνία έχει αυξήσει η κατάληψη πλοίου που έπλεε στα στενά του Ορμούζ από ομάδα κομάντο των Φρουρών της Επανάστασης. 

Την ίδια ώρα, οι διεθνείς μεσολαβητές περιμένουν την απάντηση της Χαμάς και του Ισραήλ στο σχέδιο για κατάπαυση πυρός, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, αλλά και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Εκφράζονται ελπίδες ότι αν επιτευχθεί εκεχειρία, ίσως αυτή να λειτουργήσει αποτρεπτικά για μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, την ώρα που άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα και από την έλλειψη φαρμάκων στον παλαιστινιακό θύλακα, εξαιτίας των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού εναντίον της Χαμάς.

Τα κράτη του Κόλπου προειδοποιούν τις ΗΠΑ να μην χρησιμοποιήσουν το έδαφός τους

Και ενώ οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ, σε περίπτωση που το Ιράν επιτεθεί, τα κράτη του Περσικού Κόλπου, στα οποία οι ΗΠΑ έχουν βάσεις, προειδοποίησαν την Ουάσιγκτον ότι δεν θα επιτρέψουν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν το έδαφος ή τον εναέριο χώρο τους. Απόφαση, που αν υλοποιηθεί θέτει σημαντικές δυσκολίες στην πρόθεση των ΗΠΑ, που ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή, να βοηθήσουν περαιτέρω το Ισραήλ, στην περίπτωση ιρανικής εμπλοκής στον πόλεμο.

Σύμφωνα με αποκλειστικό του δικτύου Middle East Eye, οι χώρες του Κόλπου προτρέπουν τις ΗΠΑ να μην χρησιμοποιούν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στα εδάφη τους για να χτυπήσουν το Ιράν, καθώς δεν επιθυμούν να συνδεθούν οι ίδιες με αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν ή στις δυνάμεις με τις οποίες συνεργάζεται η Τεχεράνη.

Έτσι, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και το Κουβέιτ εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις πρόνοιες των διμερών αμυντικών συμφωνιών που έχουν με τις ΗΠΑ, οι οποίες επιτρέπουν σε δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες να σταθμεύουν στην περιοχή. Προσπαθούν επίσης να εμποδίσουν τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη να πετάξουν πάνω από τον εναέριο χώρο τους σε περίπτωση που οι ΗΠΑ πραγματοποιήσουν αντίποινα στο Ιράν.

Επιδρομή σε πλοίο

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, υπάρχει βίντεο που δείχνει ομάδα κομάντο να επιτίθενται σε πλοίο κοντά στα στενά του Ορμούζ με ελικόπτερο το Σάββατο, η αξιοπιστία του οποίου αν επιβεβαιωθεί, πιθανότατα αφορά την επίθεση που ανέφερε μια επίθεση που η Maritime Trade Operations (UKMTO), η οποία παρακολουθεί τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Την ευθύνη της επιχείρησης ανέλαβε το Ιράν, που ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το πλοίο, ισραηλινών συμφερόντων, κατέλαβε ομάδα κομάντο των Φρουρών της Επανάστασης.

Η Maritime Trade Operations ανέφερε νωρίτερα ότι το πλοίο «κατασχέθηκε από τις περιφερειακές αρχές» στον Κόλπο του Ομάν ανοιχτά του λιμανιού της πόλης Φουτζάιρα των Ηνωμένων Αραβικών. Στο βίντεο, που ήρθε στα χέρια του Associated Press από αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί, εμφανίζονται καταδρομείς να πηδούν πάνω σε μπλοκ από κοντέινερ που βρίσκονταν στο κατάστρωμα, ενώ μέλος του πληρώματος ακούγεται σαν να λέει στους συναδέλφους του «μη βγείτε έξω» και να πάνε όλοι στη γέφυρα, ενώ αυξάνονται οι κομάντο που ανεβαίνουν στο πλοίο.

«Να μην επιτεθούν»

Στην Αθήνα και στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, προειδοποίησε το Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση εναντίον του Ισραήλ, λέγοντας ότι «είναι μια ισχυρή χώρα, έχει πολύ ισχυρά αμυντικά μέτρα και τη δυνατότητα να αντιδράσει».

Και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι δεν θα κάνουν αυτό το λάθος. Πήραν προειδοποίηση από όλη τη διεθνή κοινότητα, ξεκινώντας από τον Αμερικανό πρόεδρο, πήραν τα ίδια μηνύματα από τη Γερμανία, από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από το Ηνωμένο Βασίλειο και επίσης από εμάς».

Οχήματα του ισραηλινού στρατού | AP Photo/Ohad Zwigenberg

Κατηγόρησε το Ιράν ότι ήδη έχει εμπλακεί στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, μέσω των Χούθι της Υεμένης, της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, αλλά και στηρίζοντας τη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι «όλο αυτό το δίκτυο αποφάσισε να εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ. Σε αυτό το δίκτυο των πληρεξουσίων ο κύριος κινητήριος μοχλός είναι το Ιράν».

Και υπερασπιζόμενος τον πόλεμο που κάνει στη Λωρίδα της Γάζας, είπε πως «οι δημοκρατίες δεν πηγαίνουν σε πόλεμο ελαφρά τη καρδία. Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο επειδή του επιβλήθηκε. Αν το Ιράν επιλέξει το δρόμο του πολέμου, το Ισραήλ έχει τον τρόπο να αντιδράσει. Ελπίζουμε και τους καλούμε να μην το κάνουν».

Επανέλαβε επίσης τη γνωστή θέση του Ισραήλ ότι στόχος του είναι είναι να διαλύσει τη Χαμάς, να απελευθερώσει όλους τους ομήρους και «να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στη Γάζα, που δε θα αποτελεί πλέον απειλή για τους Ισραηλινούς πολίτες, και επίσης να δημιουργήσει τις συνθήκες στη Γάζα που θα μας επιτρέψουν στο μέλλον όχι μόνο να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, αλλά και μακροπρόθεσμα να τερματιστούν οι συγκρούσεις μας με τους Παλαιστίνιους».

«Ο πόλεμος δεν είναι εναντίον των Παλαιστινίων, είναι εναντίον της Χαμάς. Από αυτό θα επωφεληθούν οι Ισραηλινοί, οι Παλαιστίνιοι και όλες οι γειτονικές χώρες», είπε ο πρέσβης του Ισραήλ, που πάντως δεν εξήγησε γιατί δεν επιτρέπουν να περάσει επαρκής βοήθεια για τους αμάχους, που και σκοτώνονται στις πολεμικές επιχειρήσεις και λιμοκτονούν.

Είπε μόνο ότι αυτό που έχει συμφωνήσει το Τελ Αβίβ και η Ουάσιγκτον είναι ότι «προκειμένου να προστατεύσουμε τους αμάχους όσο το δυνατόν περισσότερο θα δημιουργήσουμε ασφαλείς ζώνες όπου θα μπορούν να ζήσουν, να ανακατευθύνουμε την ανθρωπιστική βοήθεια που σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της πέφτει στα χέρια της Χαμάς, σε άλλα μέρη».

Και κατέστησε σαφές ότι «ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει αμέσως αν όλοι οι όμηροι απελευθερωθούν και η Χαμάς παραδώσει τα όπλα», προσθέτοντας ότι «ο πόλεμος επιλέχθηκε και ξεκίνησε από τη Χαμάς και ως εκ τούτου μέχρι να παραδώσει τα όπλα ή να φύγει από τη Γάζα και μέχρι να απελευθερώσει όλους τους ομήρους, ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Θα το κάνουμε, όπως προσπαθήσαμε να το κάνουμε μέχρι τώρα, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο του πολέμου και θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τους αμάχους».

Ελπίδες για εκεχειρία, εν μέσω βομβαρδισμών

Και ενώ τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται όλο και πιο δυνατά, οι χώρες-μεσολαβητές, Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ, περιμένουν τις απαντήσεις του Ισραήλ και της Χαμάς στην πιο πρόσφατη πρόταση για την κήρυξη κατάπαυσης πυρός, ενώ με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Οι μεσολαβητικές προσπάθειες δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα την επίτευξη συμβιβασμού που θα φέρει κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μοιάζουν να κάνουν σημειωτόν, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Χαμάς ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε δεκάδες αεροπορικούς βομβαρδισμούς την Παρασκευή στο κεντρικό τμήμα του θύλακα, συμπεριλαμβανομένης της Νουσέιρατ.

Ταξιδιωτικές οδηγίες και κλειστές πρεσβείες

Την ίδια αυξάνονται οι χώρες που λαμβάνουν μέτρα προστασίας των πολιτών, για το ενδεχόμενο ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ. Μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Πολωνία και την Ελλάδα, που εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους πολίτες τους, να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στο Ισραήλ, στα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ιράν, η Ολλάνδία ανακοίνωσε ότι από αύριο Κυριακή θα κλείσει την πρεσβεία της στην Τεχεράνη για προληπτικούς λόγους

Επικαλούμενη την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, η ολλανδική κυβέρνηση είπε ότι θα εξετάσει την Κυριακή ξανά πότε θα επαναλειτουργήσει η διπλωματική αντιπροσωπεία στο Ιράν.

Μέτρα πρόληψης λαμβάνουν και αεροπορικές εταιρείες, τροποποιώντας το πρόγραμμα ή ακυρώνοντας πτήσεις από και προς το Ιράν.

Η αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, Qantas Airways, ανακοίνωσε ότι τροποποιεί προσωρινά τις πτήσεις της μεταξύ Περθ και Λονδίνου, σημειώνοντας ότι επικοινωνήσει «απευθείας με τους πελάτες της, αν υπάρξει κάποια αλλαγή στις κρατήσεις τους». Η Qantas ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις μεταξύ Περθ και Λονδίνου δεν έχουν διακοπεί ή ακυρωθεί, αλλά πραγματοποιούνται μέσω Σιγκαπούρης.

Επίσης, η γερμανική Lufthansa και η αυστριακή θυγατρική της Austrian Airlines ανακοίνωσαν την Παρασκευή την αναστολή των πτήσεών τους προς και από την Τεχεράνη ως τουλάχιστον την ερχόμενη Πέμπτη 18η Απριλίου, ενώ γνωστοποίησαν επίσης πως προληπτικά τα αεροσκάφη τους δεν θα διέρχονται από τον εναέριο χώρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, με φόντο τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Οι Ρώσοι θα “κάψουν τις χώρες του Βορρά”-Στόχος των νέων πυραύλων της Μόσχας οι βάσεις στην Ευρώπη και Ελλάδα

  Ο Ρώσος αντιπρόεδρος Ν. Μεντβέντεφ, είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα ως νόμιμο στόχο της Ρωσίας σε πιθανή εμπλοκή, τα αεροδρόμια των χωρών του...