Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Οι ισραηλινές δυνάμεις χτυπούν το κέντρο, νότια της Γάζας, καθώς τανκς προχωρούν στη Ράφα

 


  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:
  • Τουλάχιστον 28 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις τελευταίες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και τανκ, συμπεριλαμβανομένων τριών σε σχολικό κτίριο της πόλης της Γάζας που προστατεύει οικογένειες εκτοπισμένων, λένε τα σωστικά συνεργεία
  • Ισραηλινά άρματα μάχης προχωρούν στο νοτιοδυτικό άκρο της Ράφα, ελεύθεροι σκοπευτές διοικούν κτίρια κατοικιών, ψηλά, λένε κάτοικοι
  • Η Χαμάς λέει ότι βομβάρδισε ισραηλινά στρατεύματα που είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε σπίτι στο Deir al-Balah, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς
ΚΑΪΡΟ, 7 Ιουνίου (Reuters) - Με την ανανέωση της κατάπαυσης του πυρός στον οκτάμηνο πόλεμο της Γάζας σταμάτησε, το Ισραήλ βομβάρδισε ξανά κεντρικές και νότιες περιοχές την Παρασκευή, σκοτώνοντας τουλάχιστον 28 Παλαιστίνιους και δυνάμεις τανκ προέλασαν στα δυτικά άκρα της Ράφα .
Μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ προσπάθησαν και πάλι αυτή την εβδομάδα να συμβιβάσουν τις συγκρουόμενες απαιτήσεις που αποτρέπουν τη διακοπή των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων που φυλακίζονται στο Ισραήλ και μια απρόσκοπτη ροή βοήθειας στη Γάζα για την ανακούφιση μιας ανθρωπιστικής καταστροφής. Ωστόσο, πηγές κοντά στις συνομιλίες δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για μια σημαντική ανακάλυψηΈνα μήνα μετά το χτύπημα στη Ράφα σε αυτό που το Ισραήλ είπε ότι ήταν μια επίθεση για την εξάλειψη των τελευταίων ανέπαφων μονάδων μάχης της Χαμάς, δυνάμεις υπό την ηγεσία των αρμάτων έχουν προχωρήσει στις νοτιοδυτικές παρυφές της πόλης που περιβάλλει τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, είπαν κάτοικοι.
Είπαν ότι τανκς βρίσκονταν στην περιοχή al-Izba κοντά στις ακτές της Μεσογείου, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές είχαν κυβερνήσει ορισμένα κτίρια και υψίπεδα, παγιδεύοντας ανθρώπους στα σπίτια τους. Είπαν ότι τα πυρά του Ισραήλ με πολυβόλα το έκαναν πολύ επικίνδυνο να σβήσει.Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Γάζας δήλωσαν ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν στη δυτική Ράφα από βομβαρδισμούς αρμάτων μάχης εκεί. Στο κέντρο της Γάζας, Παλαιστίνιοι γιατροί είπαν ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
"Νομίζω ότι οι δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να φτάσουν στην παραλία της Ράφα. Οι επιδρομές και οι βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν τακτικές, μπήκαν κάτω από σφοδρά πυρά και μετά υποχώρησαν", δήλωσε στο Reuters ένας Παλαιστίνιος κάτοικος μέσω μιας εφαρμογής συνομιλίας.Στη μεγαλύτερη πόλη Χαν Γιουνίς, ακριβώς βόρεια της Ράφα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε ένα σπίτι σκότωσε οκτώ ανθρώπους και τραυμάτισε αρκετούς, μεταξύ των οποίων παιδιά, δήλωσαν γιατροί.
Στη βόρεια Γάζα, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σχολικό κτήριο της πόλης της Γάζας που έδινε καταφύγιο εκτοπισμένων οικογενειών, δήλωσαν τα σωστικά συνεργεία.
Η Χαμάς είπε την Παρασκευή ότι μαχητές στην κεντρική πόλη Ντέιρ αλ-Μπαλάχ βομβάρδισαν ένα σπίτι στο οποίο είχαν εγκλωβιστεί ισραηλινά στρατεύματα, σκοτώνοντας κάποιους και τραυματίζοντας άλλους. Είπε ότι ελικόπτερα φάνηκαν να προσγειώνονται για να απεγκλωβίσουν την πληγείσαΟ ισραηλινός στρατός επικεντρώθηκε στην κεντρική Γάζα στην τελευταία του ενημέρωση, λέγοντας ότι σκότωσε «δεκάδες» μαχητές και κατέστρεψε περισσότερες υποδομές μαχητών στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στον προσφυγικό καταυλισμό al-Bureij και την κοντινή πόλη Deir al-Balah.
Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τη Χαμάς για τον υψηλό αριθμό νεκρών αμάχων στη Γάζα, κατηγορώντας την ότι λειτουργεί σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, σχολεία και νοσοκομεία ως κάλυψη, κάτι που αρνείται. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων κατηγορούν το Ισραήλ για χρήση δυσανάλογης βίας στον πόλεμο, κάτι που το αρνείται.

«ΚΥΚΛΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ»

Την Πέμπτη, το Ισραήλ χτύπησε ένα σχολικό κτίριο αλ-Νουσεϊράτ με, όπως είπε, στοχευμένη αεροπορική επιδρομή σε έως και 30 μαχητές μέσα στο εσωτερικό, και ένας αξιωματούχος της Χαμάς είπε ότι 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών που βρίσκονταν καταφύγια στο χώρο του ΟΗΕ.
«Είναι απλώς ένα άλλο φρικτό παράδειγμα του τιμής που πληρώνουν οι άμαχοι, ότι οι Παλαιστίνιοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά που απλώς προσπαθούν να επιβιώσουν, που αναγκάζονται να κυκλοφορούν σε ένα είδος κύκλου θανάτου γύρω από τη Γάζα, προσπαθώντας να βρουν ασφάλεια. πληρώνουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζάρικ.
Το Ισραήλ έχει αποκλείσει την ειρήνη έως ότου εξαλειφθεί η Χαμάς, και μεγάλο μέρος της Γάζας είναι ερειπωμένη, αλλά η Χαμάς έχει αποδειχθεί ανθεκτική, με τους μαχητές να επανεμφανίζονται για να πολεμήσουν σε περιοχές όπου οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι τους είχαν νικήσει και είχαν αποσυρθεί.
Η Χαμάς επιτάχυνε τον πόλεμο όταν μαχητές εισέβαλαν από την αποκλεισμένη από το Ισραήλ Γάζα στο νότιο Ισραήλ σε ένα κεραυνό την περασμένη 7η Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας πάνω από 250 ομήρους πίσω στον θύλακα, σύμφωνα με ισραηλινούς καταλογισμούς.
Η εισβολή και ο βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Γάζα έκτοτε έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 36.731 ανθρώπους, εκ των οποίων 77 τις τελευταίες 24 ώρες, ανέφερε σε ενημέρωση την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Εκτιμάται ότι χιλιάδες άλλοι είναι θαμμένοι νεκροί κάτω από ερείπια, με το μεγαλύτερο μέρος των 2,3 εκατομμυρίων πληθυσμού να έχουν εκτοπιστεί.
Μετά τη σύντομη εβδομαδιαία εκεχειρία τον Νοέμβριο, οι επανειλημμένες προσπάθειες να κανονιστεί εκεχειρία απέτυχαν, με τη Χαμάς να επιμένει στον οριστικό τερματισμό του πολέμου και την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.
Το Ισραήλ λέει ότι είναι έτοιμο να συζητήσει μόνο προσωρινές παύσεις στις εχθροπραξίες έως ότου η ισλαμιστική μαχητική ομάδα, η οποία κυβερνά τον στενό, φτωχό θύλακα από το 2007, εξαφανιστεί και η Γάζα δεν αποτελεί πλέον απειλή για την ασφάλεια.
Ο τελευταίος γύρος έμμεσων συνομιλιών ξεκίνησε την Τετάρτη όταν ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους από το Κατάρ και την Αίγυπτο στη Ντόχα για να συζητήσουν μια πρόταση που ενέκρινε δημόσια ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα. Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε το σχέδιο τριών φάσεων ως ισραηλινή πρωτοβουλία.
Το Κατάρ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Χαμάς δεν έχει δώσει ακόμη στους μεσολαβητές την απάντησή της στην τελευταία πρόταση και ότι ακόμη τη μελετά.
Δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι οι διαμεσολαβητές για την κατάπαυση του πυρός συνεχίζουν να στρατεύουν, αλλά χωρίς να υπαινίσσονται μια σημαντική ανακάλυψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T8rrx1