Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Με επιχείρημα τη «ρωσική απειλή», η Γερμανία αυξάνει τη δύναμη του στρατού της

 Μπόρις Πιστόριους και Όλαφ Σολτς

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς | AP Photo/Ebrahim Noroozi


Το σχέδιο του υπουργού Άμυνας δεν προβλέπει επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης, αλλά αύξηση της εθελοντικής • Αντιδρά το αντιπολιτευόμενο CDU. • Τι σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση

Το σχέδιο για τη δημιουργία ενός στρατού 460.000 ενεργών και εφέδρων παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, υποστηρίζοντας ότι η «κατάσταση απειλής» στην Ευρώπη «διαφέρει σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια». Και ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, την οποία ζητούσαν οι Χριστιανοδημοκράτες, ο Μπόρις Πιστόριους περιέγραψε ένα σχέδιο με βάση το σκανδιναβικό μοντέλο στράτευσης.

Βασικό επιχείρημα για την αύξηση του γερμανικού στρατού ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ρωσική απειλή«Τον Πούτιν δεν τον ενδιαφέρει μόνο η Ουκρανία», είπε. «Πρέπει να θεωρούμε ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να επιτεθεί σε ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ το 2029», ισχυρίστηκε, ενώ ανακοίνωσε αρχικά τον σχεδιασμό για αύξηση των ενεργών μελών των ενόπλων δυνάμεων από 181.000 σε 203.000. 

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της Βundeswehr, του γερμανικού επιτελείου στρατού, η Γερμανία χρειάζεται ακόμη επιπλέον 200.000 εφέδρους, με απώτερο στόχο το σύνολο των ενεργών και εφέδρων να φθάσει τις 460.000.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Για να καλυφθεί αυτή η ανάγκη, ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες με γερμανικό διαβατήριο θα λαμβάνουν στα 18α γενέθλιά τους επίσημη επιστολή, με την οποία θα τους προτείνεται να σκεφτούν τη βασική στρατιωτική θητεία έξι μηνών και στη συνέχεια μία πιθανή παράτασή της το πολύ κατά 17 μήνες. 

Οι νέοι θα καλούνται να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο για την οικογενειακή τους κατάσταση, τα ενδιαφέροντά τους, τη στάση τους σε σχέση με τη χρήση όπλου, τις ακαδημαϊκές γνώσεις τους και την κατάσταση της υγείας τους. Για τις γυναίκες η συμπλήρωση είναι προαιρετική, αλλά είναι υποχρεωτική για τους άνδρες. Σύμφωνα με το γερμανικό Σύνταγμα, εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες, η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει και από τις γυναίκες να υπηρετήσουν, όχι όμως και να πάρουν όπλο.

Με βάση τις πληροφορίες από το ερωτηματολόγιο, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας υπολογίζει ότι θα εντοπίζει κάθε χρόνο περίπου 40.000 άτομα κατάλληλα για στρατιωτική θητεία, από τα οποία θα υπηρετήσουν τελικά περίπου 10.000. Η επιλογή θα γίνει με βάση ποιοτικά κριτήρια, διευκρίνισε ο Μπόρις Πιστόριους, διότι όπως είπε «οι ένοπλες δυνάμεις θέλουν να στρατολογήσουν τον πιο ικανό, τον πιο κατάλληλο, τον πιο πρόθυμο. Δεν θέλουμε μια θητεία βαρεμάρας, χωρίς νόημα».Επίσης, με βάση αυτό το σχέδιο, γυναίκες και άνδρες με τα κατάλληλα προσόντα μπορούν επίσης να κληθούν για καθήκοντα πολιτικής άμυνας ή για την αστυνομία και τη διοίκηση.

Αντιδράσεις

Ήδη το σχέδιο του Μπόρις Πιστόριους έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) επέκρινε τον σχεδιασμό του υπουργού Άμυνας, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ικανός να εξασφαλίσει την ικανότητα αντίδρασης σε περίπτωση ανάγκης. Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικής θητείας. Η εκπρόσωπος του κόμματος της αντιπολίτευσης για θέματα Άμυνας, Ζεράπ Γκιουλέρ, υποστήριξε ότι το σχέδιο δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα παρά προσφέρει απαντήσεις, ειδικά όσον αφορά το κόστος. «Τελικά πρόκειται μόνο για την αύξηση της εθελοντικής θητείας, η οποία όμως ονομάζεται αλλιώς, προκειμένου να μη χαλάσει η εικόνα του υπουργού», είπε.

Απαντώντας εκ μέρους του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), η αρχηγός του Σάσκια Έσκεν τόνισε τη σημασία του εθελοντικού χαρακτήρα της στρατιωτικής θητείας, ενώ ο αρχηγός των Πρασίνων, Ομίντ Νουριπούρ, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη για επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας. Ωστόσο, τόνισε ότι η Ένωση των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων επισημαίνει ότι, σε περίπτωση πολέμου, χρειάζονται 500.000 στρατιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T8rrx1