Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Διεθνής καταδίκη (στα λόγια) για το νέο ισραηλινό αιματοκύλισμα σε σχολείο στη Γάζα

 Gaza

Στιγμιότυπο μετά το χτύπημα του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας το Σάββατο 10 Αυγούστου 2024. | AP Photo

 UPD

Τουλάχιστον 93 νεκροί από τους σημερινούς βομβαρδισμούς • Η Χαμάς καταγγέλλει «επικίνδυνη κλιμάκωση» • Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «εξουδετέρωσε τουλάχιστον 19 τρομοκράτες» • Ιράν και Τουρκία καταγγέλλουν έγκλημα πολέμου

Ημια μετά την άλλη χώρες του λεγόμενου Δυτικού κόσμου και οργανώσεις δικαιωμάτων καταδικάζουν το πιο πρόσφατο πολύ αιματηρό χτύπημα του ισραηλινού στρατού κατά αμάχων Παλαιστινίων, που σημειώθηκε σε σχολείο στην πόλη της Γάζας

Ο σημερινός βομβαρδισμός στοίχισε τη ζωή σε  93 ανθρώπους, σύμφωνα με τον απολογισμό της Πολιτικής Προστασίας της Λωρίδας της Γάζας.

Η Τουρκία, που πρόσφατα έκανε δήλωση παρέμβασης στην αγωγή κατά του Ισραήλ για γενοκτονία, κατήγγειλε ένα «νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». «Το Ισραήλ διέπραξε ένα νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας σφαγιάζοντας περισσότερους από 100 αμάχους, που είχαν βρει καταφύγιο σε ένα σχολείο», γράφει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο καταγγέλλει «μία ακόμη φορά», τη βούληση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να «υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις για μια κατάπαυση του πυρός».

«Αυτή η επίθεση δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου θέλει να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός». «Οι διεθνείς παράγοντες που δεν λαμβάνουν μέτρα για να σταματήσουν το Ισραήλ καθίστανται συνεργοί αυτών των εγκλημάτων», συμπληρώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Το Ιράν καταδίκασε ένα «έγκλημα πολέμου» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τον παλαιστινιακό λαό. Αυτή η επίθεση «απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι το καθεστώς του απαρτχάιντ του Ισραήλ δεν σέβεται κανέναν κανόνα και κανονισμό του διεθνούς δικαίου ούτε τις ηθικές και ανθρωπιστικές αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Κανανί, σε ένα δελτίο Τύπου. Ο Κανανί περιέγραψε αυτήν την επίθεση ως «ένα βάρβαρο, σαφές παράδειγμα της ταυτόχρονης διάπραξης γενοκτονίας, εγκλήματος πολέμου και εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας» από το Ισραήλ.

«Ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το βίαιο καθεστώς (το Ισραήλ) είναι μια ακλόνητη δράση των μουσουλμανικών χωρών και χωρών που τάσσονται υπέρ της ελευθερίας σε ολόκληρο τον κόσμο για να στηριχθεί με απτό τρόπο το παλαιστινιακό έθνος», υπογράμμισε ο Ιρανός εκπρόσωπος.

Καταδίκη από ΗΠΑ και Ε.Ε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν σήμερα την «έντονη ανησυχία» τους μετά το πολύνεκρο ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

«Αυτό καταδεικνύει τον επείγοντα χαρακτήρα επίτευξης μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και για τους ομήρους, μια συμφωνία για την οποία συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ακούραστα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σάβετ, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον ζήτησε από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους «περισσότερες λεπτομέρειες» για αυτό το πλήγμα, που άφησε 93 νεκρούς , σύμφωνα με τον απολογισμό της Πολιτικής Προστασίας της Λωρίδας της Γάζας.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα «τρομοκρατημένος» από το πολύνεκρο ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου στη Γάζα.

«Τρομοκρατημένος από τις εικόνες ενός σχολείου της Γάζα που χρησιμοποιείτο ως καταφύγιο, το οποίο επλήγη από ένα ισραηλινό πλήγμα, που προκάλεσε δεκάδες θύματα μεταξύ των Παλαιστινίων. Τουλάχιστον 10 σχολεία έχουν στοχοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτές τις σφαγές», έγραψε ο Μπορέλ στο Χ.

Η Γαλλία επίσης καταδίκασε «κατηγορηματικά» το ισραηλινό πλήγμα, με το ΥΠΕΞ της χώρας να επισημαίνει ότι «εδώ και εβδομάδες, σχολικά κτίρια στοχοθετούνται επανειλημμένα, με έναν αφόρητο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων». «Ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι επιβεβλημένος από το Ισραήλ» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Η Βρετανία δήλωσε «σοκαρισμένη» και ζήτησε την εφαρμογή «μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός». «Η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους, το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι στο Χ. «Χρειαζόμαστε μια άμεση κατάπαυση του πυρός για την προστασία των αμάχων, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τον τερματισμό των περιορισμών στην παροχή βοήθειας», συμπλήρωσε.

Το Κατάρ, που έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ζήτησε να διεξαχθεί μια «επείγουσα διεθνής έρευνα». Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, «την αποστολή ανεξαρτήτων ερευνητών του ΟΗΕ, προκειμένου να διεξάγουν έρευνες για τη συνεχή στόχευση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σχολείων και καταφυγίων για τους εκτοπισμένους».

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη, η Ιταλίδα Φραντσέσκα Αλμπανέζε, κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ για «γενοκτονία» Παλαιστινίων.

«Το Ισραήλ διαπράττει μία γενοκτονία Παλαιστινίων, μία συνοικία τη φορά, ένα νοσοκομείο τη φορά, ένα σχολείο, ένας καταυλισμός προσφύγων, μια ζώνη ασφαλείας», έπειτα από 10 και πλέον μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε η Αλμπανέζε σε ανάρτησή της στο Χ.

Το Ισραήλ διεξάγει τέτοια πλήγματα εναντίον των Παλαιστινίων χρησιμοποιώντας «αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα», είπε επίσης η ίδια. «Ας μας συγχωρήσουν οι Παλαιστίνιοι για τη συλλογική ανικανότητά μας να τους προστατεύσουμε, σεβόμενοι την πιο στοιχειώδη έννοια του διεθνούς δικαίου», συμπλήρωσε.

Η Αλμπανέζε, η οποία είναι εξουσιοδοτημένη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όμως δεν εκφράζεται εκ μέρους του Οργανισμού, προέβη σε παρόμοια σχόλια τον Μάρτιο, προκαλώντας τις έντονες επικρίσεις του Ισραήλ, την οποία κατηγόρησε για «αντισημιτισμό».

«Άλλη μια μέρα σήμερα φρίκης στη (Γάζα)», κατήγγειλε σήμερα ο γενικός επίτροπος της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, ο Φιλίπ Λαζαρινί.«Το αφόρητο δεν μπορεί να γίνει ο κανόνας», δήλωσε. Παράλληλα, ο Λαζαρινί τόνισε ότι όλα τα αντιμαχόμενα μέρη στον πόλεμο στη Λωρδία της Γάζας «πρέπει πάντοτε να προστατεύουν τους αμάχους και τις μη στρατιωτικές υποδομές» και να μην χρησιμοποιούν «σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις πολιτών για στρατιωτικούς ή πολεμικούς σκοπούς». «Είναι καιρός να τελειώσουν αυτές οι φρικαλεότητες που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας», πρόσθεσε.

►Η Νέα Αριστερά υποστηρίζει ότι «τα ευρωπαϊκά κράτη και κυρίως όσα βρίσκονται πλησιέστερα στη Μέση Ανατολή, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις πλήρους διακοπής κάθε επίθεσης». «Όσο παραμένουμε θεατές στις σφαγές αθώων ανθρώπων, γινόμαστε συνένοχοι», σχολιάζει.

«Επικίνδυνη κλιμάκωση» βλέπει η Χαμάς

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, κατήγγειλε την «επικίνδυνη κλιμάκωση» του πολέμου, μερικές ώρες μετά τους τρεις βομβαρδισμούς σε σχολείο σήμερα το πρωί.

«Η σφαγή στο σχολείο ατ Τάμπιν, στο κεντρικό τμήμα της πόλης της Γάζας, είναι φρικτό έγκλημα» και αντιπροσωπεύει «επικίνδυνη κλιμάκωση», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Ο βομβαρδισμός στοχοποίησε νωρίς το πρωί «σχολείο γεμάτο κόσμο, όπου έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι, κατά τη διάρκεια της πρωινής προσευχής», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο νοσοκομείο των Βαπτιστών στην πόλη της Γάζας, ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας της Γάζας Μαχμούντ Μπασάλ έκανε λόγο για επανειλημμένα πλήγματα. Είχαν στόχο «δυο ορόφους του κορανικού σχολείου ατ Τάμπιν και το (παρακείμενο) τζαμί» και χρησιμοποιήθηκαν «τρεις πύραυλοι», οι οποίοι προκάλεσαν «τον θάνατο 93 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών και έξι γυναικών».

«Δεκάδες (άλλοι) άνθρωποι τραυματίστηκαν, ορισμένοι από τους οποίους ορισμένοι έχουν εισαχθεί στην εντατική, κι υπάρχουν ανθρώπινα μέλη και υπολείμματα που δεν έχουν αναγνωριστεί και αγνοούμενοι που ακόμη δεν ξέρουμε τι απέγιναν», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ ότι εξουδετέρωσε «τουλάχιστον 19 τρομοκράτες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ» στην πολύνεκρη αεροπορική επιδρομή του σε σχολείο της Γάζας, η οποία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

«Κατόπιν έρευνας των υπηρεσιών πληροφοριών, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τουλάχιστον 19 τρομοκράτες της Χαμάς και της Ισλαμικός Τζιχάντ εξουδετερώθηκαν», τόνισε ο στρατός σε ανακοίνωση στην οποία δημοσίευσε τα ονόματα και τις φωτογραφίες που παρουσιάζει ως εκείνα των σκοτωμένων μαχητών.

«Οι τρομοκράτες επιχειρούσαν με σκοπό να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών (...) από το εσωτερικό της περιβόλου» του σχολικού κτιριακού συγκροτήματος, πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός επιπρόσθετα ανέφερε ότι η επιδρομή έγινε «με τη χρήση τριών πυρομαχικών ακριβείας» και ότι «ο χώρος στον οποίο βρίσκονταν οι τρομοκράτες δεν υπέστη σημαντικές ζημιές».

Το σημερινό συγκαταλέγεται στα πιο πολύνεκρα πλήγματα που έχουν εξαπολυθεί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου.

Ο σημερινός είναι τουλάχιστον ο 14ος βομβαρδισμός σχολείου στη Γάζα από την 6η Ιουλίου. Στα πλήγματα αυτά έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 280 άνθρωποι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε απολογισμούς που δημοσιοποίησαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αιματηρή επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Τελ Αβίβ: Ένας τραυματίας – Νεκρός ο 19χρονος Παλαιστίνιος δράστης, τον σκότωσε ένοπλος Ισραηλινός πολίτης

  Featured ΔΙΕΘΝΗ 18/01/25 17:00 Ενημέρωση   1 ώρα πριν Σύνταξη Συντακτική ομάδα ertnews.gr (AP Photo/Oded Balilty) Η  ισραηλινή αστυνομία  ...