Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

Σταθερά... τυφλή στήριξη στο Κίεβο από την Ε.Ε.

 synodos ee balkans

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Harry Nakos


Δεν διαφαίνεται το ενδεχόμενο χάραξης μιας κόκκινης γραμμής από τους Ευρωπαίους ηγέτες όσον αφορά την υποστήριξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος παρίσταται στη Σύνοδο Κορυφής.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους στην Ουκρανία αναμένεται να δηλώσουν για μία ακόμα φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συναντιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες για την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του 2024. Παρουσία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι «27» θα δηλώσουν «σθεναρά ενωμένοι» τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την εμπόλεμη χώρα πρέπει να συνεχιστεί και μάλιστα να ενισχυθεί, ανεξάρτητα από το τι απόφαση θα ληφθεί από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η Σύνοδος πραγματοποιείται εν αναμονή ανάληψης της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει να τελειώσει τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό. «Πρέπει να εγγυηθούμε ότι η Ουκρανία θα βρίσκεται σε ισχυρή θέση για ό,τι αποφασίσει να κάνει στη συνέχεια», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος εννοώντας το όποιο ειρηνευτικό σχέδιο προκύψει.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», υπογραμμίζεται η αρχή ότι «καμία πρωτοβουλία σχετικά με την Ουκρανία δεν πρέπει να αναλαμβάνεται χωρίς την Ουκρανία» και τονίζεται η ανάγκη για «επείγουσα ενίσχυση [σ.σ. της Ουκρανίας] με στρατιωτικές προμήθειες, ιδίως για την παράδοση συστημάτων αεράμυνας, πυρομαχικών και πυραύλων, καθώς και για την παροχή της απαραίτητης εκπαίδευσης και εξοπλισμού για την Ουκρανία».

Στο κείμενο θα συμπεριλαμβάνονται και οι προϋποθέσεις για τη στρατιωτική βοήθεια της Ουκρανίας. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι θα παρέχεται στρατιωτική υποστήριξη με πλήρη σεβασμό της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών-μελών», θα αναφέρει για τα ευρωπαϊκά κράτη που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ «και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας όλων των κρατών-μελών», μια προσθήκη που ζήτησε η Ελλάδα και η Κύπρος.

Χθες το βράδυ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αλλά και η ηγεσία της Ε.Ε. (πρόεδροι Κομισιόν και Συμβουλίου) οργάνωσαν ένα δείπνο εργασίας. Παρόντες ήταν ο Β. Ζελένσκι αλλά και ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Μελόνι, ο Πολωνός πρωθυπουργός Τουσκ και ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Λάμι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση αφορούσε τη δύσκολη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να προελαύνουν προς το κρίσιμο προπύργιο. Στο τραπέζι βρέθηκαν τα διαφορετικά σενάρια που μπορεί να προκύψουν, αλλά και τις εγγυήσεις που ζητεί η Ουκρανία σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε παραχώρηση εδαφών της -κάτι για το οποίο πλέον και ο Ζελένσκι μιλάει ανοιχτά.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν και για τη Συρία, υπογραμμίζοντας «την ιστορική ευκαιρία επανένωσης και ανοικοδόμησης της χώρας», τονίζοντας τη σημασία μιας πολιτικής διαδικασίας χωρίς αποκλεισμούς και υπό την ηγεσία της Συρίας, η οποία θα ανταποκρίνεται στις νόμιμες προσδοκίες του συριακού λαού, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παρόλο που όλοι αναγνωρίζουν τον ρόλο-κλειδί της Τουρκίας, πολλοί ανησυχούν για τις φιλοδοξίες της Αγκυρας στην περιοχή με τον φόβο μιας νέας σύρραξης κατά των Κούρδων. Η Ε.Ε. συνομιλεί με την Τουρκία ως διαμεσολαβήτρια δύναμη για τη νέα ηγεσία της Συρίας, ωστόσο θέτει τις αυστηρές της προϋποθέσεις.

«Η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας εντός ασφαλών συνόρων θα πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», θα προσθέσουν. Για το θέμα των επιστροφών Σύρων, η Ε.Ε. για μια ακόμα φορά θα μιλήσει για «τη δημιουργία συνθηκών για μια περιεκτική και ειρηνική πολιτική μετάβαση και για την ασφαλή, εθελοντική και αξιοπρεπή επιστροφή των Σύρων προσφύγων, όπως ορίζεται από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».

Η θέση Μητσοτάκη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να είναι απούσα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και από την επόμενη μέρα της Συρίας, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι ασφαλείας και αυξημένων προσφυγικών ροών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επαναλάβει και την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, την επείγουσα βελτίωση της πρόσβασης και τη διαρκή διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα σε όλη τη Γάζα και τη διαρκή λήξη των εχθροπραξιών, σύμφωνα με την απόφαση 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στο μεταξύ, χθες πραγματοποιήθηκε και η Σύνοδος Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων. Παρόλο που η Σύνοδος δεν αφορούσε τη διεύρυνση, το θέμα ήταν... ο «ελέφαντας στο δωμάτιο». Με την Αλβανία να προχωράει ολοταχώς στην ευρωπαϊκή της πορεία, πολλές χώρες ζητούν το άνοιγμα ενός ακόμα κεφαλαίου για τη Σερβία.

Σε επιστολή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει τη θέση της Ελλάδας, η οποία στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ως στρατηγική επένδυση στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, τονίζει όμως και την ανάγκη οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες να εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και να υλοποιούν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Σερβία και την ανάγκη να εκπεμφθεί θετικό σήμα προς την ευρωπαϊκή της κατεύθυνση, καθώς, παρά τις ανεπάρκειες, έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα δέσμευση στον στόχο της ευρωπαϊκής ένταξης. Αν δεν προχωρήσει η ένταξη της Σερβίας θα είναι σαν να πριμοδοτείται η ρωσική επιρροή στην περιοχή, υπονόησε ο Κ. Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...