
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι συντομεύει την επίσκεψή του στη Νότια Αφρική και επιστρέφει στην Ουκρανία μετά τα ρωσικά πλήγματα εναντίον του Κιέβου που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 70.
«Ακυρώνω μέρος του προγράμματος αυτής της επίσκεψης και θα επιστρέψω αμέσως στην Ουκρανία μετά τη συνάντησή μου με τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο» Σίριλ Ραμαφόζα, επεσήμανε ο Ζελένσκι στο Χ.
Παράλληλα ο Ζελένσκι κατήγγειλε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Ουκρανίας, ζητώντας να «σταματήσουν αμέσως».
«Εδώ και 44 ημέρες η Ουκρανία έχει δεχθεί πλήρη εκεχειρία και αναστολή των πληγμάτων (...) Εδώ και 44 ημέρες η Ρωσία συνεχίζει να σκοτώνει τον λαό μας», κατήγγειλε στο Χ, προσθέτοντας ότι τα πλήγματα πρέπει να σταματήσουν αμέσως και χωρίς όρους.
Ο Ουκρανός πρόεδρος προσγειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη Νότια Αφρική όπου ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον ομόλογό του Ραμαφόζα καθώς και άλλους πολιτικούς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών με θέμα τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα του. «Είναι κρίσιμο να φέρουμε πιο κοντά μια δίκαιη ειρήνη», είχε σχολιάσει μέσω του Χ πριν την άφιξή του στη Νότια Αφρική. Η Νότια Αφρική, που έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, έχει διατηρήσει ουδέτερη στάση στον πόλεμο που ξέσπασε το 2022.
Η απάντηση της Μόσχας
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο ότι αρνείται να κάνει υποχωρήσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου και ότι είναι ανοικτός σε μια εκεχειρία μόνο με τους δικούς του όρους. Παράλληλα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε ότι η απόφαση ευρωπαϊκών χωρών να συνεχίσουν να παρέχουν όπλα στο Κίεβο ενθαρρύνει τον Ζελένσκι να συνεχίσει τον πόλεμο, ανεξαρτήτως των απωλειών που υφίσταται ο ουκρανικός στρατός.
Στο επίκεντρο αυτής της νέας κλιμάκωσης της έντασης βρίσκεται η ουκρανική χερσόνησος της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία. Το έδαφος αυτό «έχει χαθεί» για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Τραμπ, ο οποίος επικρίνει τον Ζελένσκι για τις δηλώσεις που έκανε την Τρίτη, σύμφωνα με τις οποίες: «Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε (…) Είναι δική μας περιοχή». Από την πλευρά του ο Πούτιν μοιάζει να πιστεύει ότι ο χρόνος κυλάει προς όφελός του. Παρά τις μεγάλες απώλειες, ο ρωσικός στρατός καταγράφει συνέχεια νέα κέρδη στην ανατολική Ουκρανία.
Το χρονικό της ρωσικής επιδρομής στο Κίεβο
Νυχτερινή επίθεση της Ρωσίας με πυραύλους και drones εναντίον του Κιέβου προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 9 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 70, ενώ πολλά κτίρια έχουν καταστραφεί και άνθρωποι έχουν θαφτεί στα ερείπια, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας. Μεταξύ των τραυματιών είναι και έξι παιδιά.
Στο σοβαρότερο περιστατικό ένα κτίριο κατοικιών καταστράφηκε στη συνοικία Σβιατοσίνσκι, δυτικά του κέντρου του Κιέβου.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Telegram δείχνουν ομάδες διασωστών με φακούς να κινούνται με προσοχή ανάμεσα στα συντρίμμια και να τοποθετούν σκάλες στην πρόσοψη του κτιρίου. Αστυνομικοί ερευνούν ένα ένα τα διαμερίσματα του κτιρίου για να ελέγξουν για τυχόν θύματα ή επιζώντες.
Σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, σωστικά συνεργεία έχουν σταλεί σε 13 σημεία στο Κίεβο με τη συνοδεία εκπαιδευμένων σκύλων και αναρριχητών. Εξάλλου στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανία, σημειώθηκαν τη νύκτα δύο διαδοχικές ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι και να σπάσουν τζάμια, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ίχορ Τερέχοφ. Ζημιές σημειώθηκαν και στην επαρχία Ζιτομίρ, δυτικά του Κιέβου, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πλήγμα εναντίον ομάδας διασωστών που προσπαθούσε να κατασβέσει μία πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα μέλος της.
Η ουκρανική κρατική εταιρεία διαχείρισης σιδηροδρόμων Ukrzaliznytsia ανακοίνωσε ότι στόχος επιθέσεων έγιναν υποδομές της και δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν. Στις επαρχίες του Κιέβου και του Χαρκόβου σημειώθηκαν ζημιές σε ράγες του τραίνου και σε διοικητικά κτίρια, όμως η κυκλοφορία των τραίνων διεξάγεται κανονικά.
- Η Ρωσία εκτόξευσε 215 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους σε νυχτερινή επίθεση στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.
«Η Μόσχα δεν επιθυμεί να τερματίσει την εισβολή της»
Το νυχτερινό πλήγμα της Ρωσίας εναντίον του Κιέβου, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων, αποδεικνύει ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί να τερματίσει την εισβολή της στην Ουκρανία, εκτίμησε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα.
«Οι χθεσινές ρωσικές μαξιμαλιστικές απαιτήσεις να αποσυρθεί η Ουκρανία από τις επαρχίες της, σε συνδυασμό με αυτά τα βάναυσα πλήγματα, δείχνουν ότι η Ρωσία, όχι η Ουκρανία, αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη. Στη Μόσχα, όχι στο Κίεβο, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση», τόνισε ο Σιμπίχα με ανάρτησή του στο Χ.
Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο δήλωσε ότι εκτός από το Κίεβο και τις γύρω περιοχές, άλλες επτά επαρχίες της χώρας έγιναν στόχος «μαζικής» ρωσικής επίθεσης χθες τη νύκτα.
Η επιδρομή αυτή εξαπολύθηκε αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συγκρούστηκε και πάλι με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφορικά με τις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ επέκρινε τον Ζελένσκι για τα «εμπρηστικά» του σχόλια, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι τυχόν αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας επί της χερσονήσου της Κριμαίας θα ήταν αντίθετη με το ουκρανικό Σύνταγμα.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία απειλεί με χρήση πυρηνικών όπλων στην περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπη με επίθεση από χώρες της Δύσης, δήλωσε σήμερα ο Σεργκέι Σοϊγκού, ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Μόσχας, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου