Καλημέρα σας, φίλες αναγνώστριες και φίλοι αναγνώστες
Το επιτελικό κράτος έχει ιεραρχική δομή πολυεθνικής και συμπεριφορές μαφίας. Πολλοί σοβαροί φίλοι, δεξιοί και αριστεροί, έχουν μείνει με την απορία: Πώς προέκυψε αυτή η κυβέρνηση; Ποτέ δεν είχαμε τέτοια συμπεριφορά αλαζονείας, πάντα οι πολιτικοί έτρεμαν τις εφημερίδες, η δε αντιπολίτευση είχε ρόλο σημαντικό, κι ας χαρακτήριζαν με σημερινούς όρους «τοξικό», ενώ και ο συνδικαλισμός αφουγκραζόταν και διεκδίκησε δυναμικά ακόμη και για τα «ρετιρέ» και όχι. μόνο για τα υπόγεια της μισθωτής εργασίας. Τώρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ βγάζει τη μάσκα της «αριστείας» από την κυβέρνηση και το Ταμείο Ανάκαμψης τινάζει τη χρυσόσκονη του «εκσυγχρονισμού».
Το έτος-κλειδί ήταν το 2015. Δεν έπιασαν τα κόλπα του 2012 και ένα κόμμα με συνάψεις στην Αριστερά και όσμωση με τον κινητικό χώρο που κέρδισε τους αγανακτισμένους ψηφοφόρους και πήρε την εξουσία. Η πρώτη σκέψη για να αντιμετωπίσουν τους ιδιοκτήτες του κράτους την επιστροφή στην κουτάλα ήταν η προετοιμασία για την επανάληψη και οι παγίδες για την «αριστερή παρένθεση». Το μεγαλύτερο σοκ όμως ήρθε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και έπρεπε να δουλέψουν εντατικά. Τη μαγιά την είχαν: εφαρμογή μνημονίου, δηλαδή νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Αυτά πάντα προκαλούσαν απέχθεια στους πολίτες.
Τότε όμως οι μεν ήξεραν τι ζητούσαν, ενώ οι δε δεν ήξεραν τι θησαυρό είχαν και πώς να το διαχειριστούν. Θυμάμαι μεγάλος στέλεχος σε αιωνόβιο δημοσιογραφικό οργανισμό να μου τονίζει –και ορθώς– ότι θα αντιμετωπίσουμε ελλείψεις τρομερές και θα σκοτωνόμασταν στους δρόμους, που στήνονταν κρεμάλες στο Σύνταγμα. Για κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης μιλούσε ο Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς . Το 61,31% (με προσέλευση 62%) ήταν έτοιμο για όλα; Είχε ήδη δώσει όμως ένα ηχηρό μήνυμα: Όλοι οι εργατογειτονιές ακούστηκαν να λένε όχι επειδή δεν είχαν τίποτε άλλο να χάσουν. Κι όμως…
Προερχόμενος από το «εκσυγχρονιστικό» ΠαΣοΚ ο νυν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και στέλεχος στο Μαξίμου από το 2019 Ο Θανάσης Κοντογεώργης έγραψε : «Την Παρασκευή βράδυ μετά τη συγκέντρωση του «ναι» στο Καλλιμάρμαρο ήταν σαφές ότι την Κυριακή που επικράτησε το «όχι». Και ήταν ίσως ένα από τα πιο “βαριά” βράδια που έχω περάσει, μαζί με αρκετούς άλλους.
Το Σάββατο, πλήρως συνειδητοποιημένος για όσα δύσκολα ερχόντουσαν, μίλησα εκτενώς με δύο ανθρώπους. Τον πατέρα μου και έναν αγαπημένο μου άνθρωπο που έχει φύγει από τη ζωή και με μακρά διαδρομή και συνεισφορά στα δημόσια πράγματα. Και οι δύο, έχοντας ζήσει τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας από τον πόλεμο και μετά, μου είπαν τότε το εξής: “Ό,τι και να γίνει την Κυριακή, να παραμείνει αισιόδοξος”. Άλλωστε χωρίς αισιοδοξία δεν μπορεί να αλλάξεις τα πράγματα.
Από εκείνες τις μέρες κρατάω την κατακλείδα του άρθρου που έγραψα τότε 10 χρόνια πριν: “Μια κανονική, αξιοπρεπή χώρα σε μια καλύτερη Ευρώπη. Αυτό θέλουμε. Και αυτό θα προσπαθήσουμε”» .
Έτσι λένε από τότε. Ο μύθος της αριστείας που θα (ξανα)στήσει τη χώρα στα πόδια της. Μόνο που έστησαν το παιχνίδι για να εισπράττουν ψήφους και να βολεύουν τους πλούσιους του 1%, τους ακροκεντρικούς και τις ακρίδες του 38,69%.
Από την πλευρά του ο τότε βουλευτής του ΣυΡιζΑ Θανάσης Πετράκος, που αποχώρησε καθώς δεν επικύρωσε το τρίτο μνημόνιο, μεταφέρει μια άλλη εικόνα : «Αυτή την ώρα γύρω στις 8 μ.μ. πριν 10 χρόνια Κυριακή 5 Ιουλίου του 2015 ήμουν στον δρόμο για Αθήνα έξω από την Τρίπολη. [...] Έπρεπε να προλάβω να είμαι στις 10 στον Skai και στις 11.30 στο Mega. Προσπαθούσα από τις 7.15 να επικοινωνήσω με το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για να ενημερωθεί ποια είναι η κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθεί στις τηλεοράσεις αφού δεν προλάβαινα να πάω από τη γραφή στην Κουμουνδούρου. Επιτέλους γύρω στις 8.15 σήκωσε το τηλέφωνο η τότε αναπληρώτρια υπεύθυνη Τύπου Ράνια Σβίγγου.
Ρωτάω: «Ποιά είναι η 'γραμμή' Ράνια· Γιατί δεν σηκώνατε το τηλέφωνο μία ώρα· Τι σας είπαν οι δημοσκόποι· Σε ποια κατεύθυνση να κινηθώ στις τηλεοράσεις;
Απάντηση: «Θανάση, επειδή τα αποτελέσματα θα είναι οριακά λίγο πάνω εμείς, λίγο κάτω οι άλλοι, πρέπει να είσαι συγκρατημένος. Να μιλήσεις για εθνική ενότητα».
Απάντηση δική μου με έκπληξη: «Τι λες Ράνια· Τέτοιες παπάρες σας είπαν οι δημοσκόποι· Πάτε καλά· Το αποτέλεσμα που γράφει μπροστά 6, γύρισα όλη τη Μεσσηνία από το πρωί και η Μεσσηνία είναι συντηρητικός νομός. Η νίκη του «όχι» ήταν μεγάλη».
Ανταπάντηση Ρ.Σβ.: “Τι να σου πω, Θανάση, αυτά γνωρίζω”» .
Με αυτά τα δεδομένα έφτασε ο Μητσοτάκης στην εξουσία με την μπέρτα του εκσυγχρονισμού και τις εντολές του Μωυσή. Μαζί του και οι 40 κλέφτες. Όλα μεθοδευμένα. Δεν θα άφηνα ξανά σε αυτό τον λαό να ψηφίσει ό,τι θέλει.
Ξεδιπλώθηκε η «αριστεία» που ζητά αξιολόγηση. Θα την κάνουν τα δικά τους παιδιά. Ας δούμε τι έλεγε ο διαβόητος Αυγενάκης στο ηλεκτρονικό βιβλίο του «Δημόσια Διοίκηση ώρα μηδέν – Και ο Θεός φοβάται το ελληνικό κράτος» – κρίμα που αποσύρθηκε, θα χάριζε άφθονο γέλιο. Υποστηρίζει επτά εμπεριστατωμένες προτάσεις για να δώσουν λύσεις στον «μεγάλο ασθενή»:
1. Θεμελίωση αξιοκρατικών διαδικασιών στη στελέχωση των υπηρεσιών και στην εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και στις συναλλαγές της διοίκησης με τους πολίτες. (Χαρήκαμε αξιοκρατία! Μέχρι και το ΑΣΕΠ θέλουν να καταργήσουν.)
2. Καταπολέμηση της διαφθοράς. (ΟΠΕΚΕΠΕ και μόνο φτάνει.)
3. Απαλοιφή πολιτικών και κομματικών παρεμβάσεων. (Ας μιλήσει και η Δικαιοσύνη.)
4. Εξορθολογισμός της επιλογής και διαχείρισης προσωπικού. (Όπως είδαμε, π.χ., τους διοικητές νοσοκομείων που είναι καταγάλανοι.)
5. Παρακολούθηση δεικτών οικονομικής βιωσιμότητας και αποδοτικότητας των υπηρεσιών. (Στον ΟΠΕΚΕΠΕ τάραξαν στους ελέγχους της υπαλλήλου που αποκάλυπτε το σκάνδαλο.)
6. Σωστή διαχείριση, αξιολόγηση και εξορθολογισμός στη χρήση υποδομών και υλικών πόρων. (Σαν να λέμε απευθείας αναθέσεις, ξέρεις.)
7. Μείωση της γραφειοκρατίας και αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων. (Ψηφιοποιήθηκε πια το μπάχαλο.)
Τι έκαναν λοιπόν οι «άριστοι εκσυγχρονιστές» στο κράτος; Μια έφοδο στα κρατικά ταμεία και έβαλαν όλα τα δάχτυλα στο μέλι.
«Από 5.000 ευρώ επιδότηση στους 12 τόνους λάδι, τώρα παίρνω 600 ευρώ και μου τα υπόλοιπα τα παίρνουν τα λαμόγια» είπε ένας (συνάδελφος) ελαιοπαραγωγός. Ερήμωσαν τα χωριά και δεν κάνουν τίποτα να ζωντανέψει η ύπαιθρος. Έκαναν τις επιδοτήσεις χρυσάφι για όσους έχουν ακριβή αυτοκίνητα και πίνουν καφέ στο Κολωνάκι.
Ο βόθρος ξεχείλισε. Ο «δημοσιογράφος» που συνελήφθη για εκβιασμό στη βουλεύτρια της ΝΔ Ζέττα Μακρή είναι γέννημα-θρέμμα ΝΔ και τέρας «αριστείας». Είχε γράψει προτού πιαστεί με προσημειωμένα χαρτονομίσματα: «Ο λαϊκισμός είναι ο εχθρός της δημοκρατίας, δεν είναι ο δημοσιογράφος που τα παπούτσια του κολλάει στις πυρωμένες λαμαρίνες για να βγάλει το ρεπορτάζ.
Χθες το βράδυ, στις αίθουσες εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, έζησα μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της δημοσιογραφικής μου πορείας. Είχα την τιμή να παραλάβω το Ειδικό Δημοσιογραφικό Βραβείο «Γιώργος Καραϊβάζ», στο πλαίσιο της πρώτης απονομής των ετήσιων δημοσιογραφικών βραβείων που διοργάνωσε η Υπηρεσία Silver Alert, υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. [...]
Αυτό το βραβείο ανήκει σε όλους τους συναδέλφους που δεν φοβούνται, που ματώνουν για την αποκάλυψη της αλήθειας» .
Με τέτοια παραμύθια μας τάιζε «αριστεία» το 41% της επανακάμψασας κλεπτοκρατίας. Έκαναν δουλίτσες, νταραβέρια και μπίζνες. Με επίκεντρο το Μαξίμου, όπως φαίνεται από τις συνομιλίες στο σκάνδαλο των παρανόμων αγροτικών επιδοτήσεων, και με συμπεριφορές μαφίας.
Ενώ βλέπουμε τη γνωστή «νομιμότητα» να καταρρέει από τον Τραμπ, τον Νετανιάχου, τον Πούτιν, τη Φον ντερ Λάιεν και τον Μητσοτάκη, φοβάμαι ότι εκείνες οι τρομακτικές εικόνες χάους και αίματος που μας πέρασαν το πολιτικό και μιντιακτικό κατεστημένο για το δημοψήφισμα ίσως ήταν μια… κανονική. κανονικότητα. Γιατί χόρεψαν πάνω στον τάφο του 61,31% και μας ξεζουμίζουν χωρίς αντίδραση. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Πόσο πιο φτωχότεροι είχαν γίνει άραγε με την υιοθέτησή του «ναι»;
Περιμένουμε τα σχόλια, τις παρατηρήσεις, τις απόψεις και τις αντιρρήσεις σας στο πάντα φιλόξενο hellodocumento@gmail.com .
Να έχετε μια καλή εβδομάδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου