Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Πολιτική δίκη για την Ντίλμα Ρούσεφ

rousseff-630.jpg

Ντίλμα ΡούσεφΗ Ντίλμα Ρούσεφ παραπέμπεται τελικά σε δίκη | AP Photo/Eraldo Peres
Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση και ψηφοφορία στη Γερουσία (ξεκίνησε χθες στις 16:00, ώρα Ελλάδας) για την παραπομπή σε δίκη της προέδρου της Βραζιλίας.
Για την απόφαση απαιτείται απλή πλειοψηφία στη Γερουσία, που αποτελείται από 81 μέλη, ωστόσο αναμένεται να ψηφίσουν 78 γερουσιαστές.
'Ηδη 53 γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής (και 21 κατά), που σημαίνει ότι η θητεία της προέδρου αναστέλλεται για έξι μήνες, δηλαδή για όσο διάστημα θα διαρκέσει η δίκη, τερματίζοντας 13 χρόνια διακυβέρνησης της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής από το αριστερό Κόμμα των Εργατών.
Επομένως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας αναμένεται να αποχωρήσει από το προεδρικό μέγαρο Πλανάλτο σήμερα και μέχρι το τέλος της δίκης προεδρικά καθήκοντα θ' ασκεί ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τεμέρ.

Η κατηγορία

Η πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγορείται για παραβίαση δημοσιονομικών κανόνων καθώς φέρεται να «μαγείρεψε» το μέγεθος του ελλείμματος προκειμένου να αυξήσει δημόσιες δαπάνες - και επόμενως και την δημοτικότητα της- και να κερδίσει τις εκλογές το 2014, συγκαλύπτοντας την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.
Στη Βραζιλία αυτή η «δημιουργική» λογιστική, με την χρήση κονδυλίων από τις κρατικές τράπεζες για «διευκόλυνση» πληρωμών του κράτους, είναι παράνομη.
Από την πλευρά της η Ντίλμα Ρούσεφ αρνείται οποιαδήποτε παραβίαση σημειώνοντας ότι και προηγούμενοι πρόεδροι είχαν χρησιμοποιήσει αντίστοιχες λογιστικές τεχνικές.
«Οι κατηγορίες» επιμένει «είναι μέρος ενός "πραξικοπήματος" το οποίο έχει ενορχηστρώσει η παραδοσιακή ελίτ της χώρας για να πάρει την εξουσία από το Κόμμα Εργατών.
Η παραπομπή της έρχεται σε μια στιγμή που η μεγαλύτερη χώρα στη Λατινική Αμερική αντιμετωπίζει προβλήματα σε πολλά μέτωπα.
Η οικονομία υποχωρεί, ο πληθωρισμός είναι στο 10% και η έκρηξη του ιού Ζίκα έχει «ρημάξει» τις βορειοανατολικές επαρχίες της χώρας.
Την ίδια στιγμή το Ρίο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον Αύγουστο, αλλά οι σημαντικές περικοπές έχουν εγείρει υποψίες πως η χώρα δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τη διοργάνωση.

Διαδηλώσεις

Υποστηρικτές και αντίπαλοι της προέδρου συγκεντρώθηκαν χθες σε 15 πολιτείες από τις 27 της χώρας για να διαμαρτυρηθούν.
AP Photo/Felipe Dana
Οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν από αριστερά πολιτικά κόμματα, συνδικάτα και κοινωνικά κινήματα, με τις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν συρματοπλέγματα για να χωρίσουν τις δύο ομάδες.
Επεισόδια, χρήση χημικών και ολονύχτια ένταση στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
AP Photo/Felipe Dana
Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, η διαδικασία καθαίρεσης της προέδρου έχει στόχο την ίδια τη Βραζιλία και τον βραζιλιάνικο λαό και δείχνει την έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπο που ψήφισαν οι πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Εύβοια: Απόκοσμη εικόνα στον Δύστο από την ξηρασία

  Εύβοια: Απόκοσμη εικόνα στον Δύστο από την ξηρασία Η λίμνη Δύστος που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Αλιβερίου, αποτελεί έναν επίγειο παρ...