Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Τι προβλέπει το σχέδιο Σόιμπλε για το Brexit
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - Πηγή: EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
H γερμανική κυβέρνηση θα επιδιώξει μετά το Brexit μια συμφωνία συνδέσεως με τη Βρετανία, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που φέρει τον τίτλο «Η γερμανική στρατηγική σχετικά με το Brexit» και περιήλθε στα χέρια της οικονομικής εφημερίδας Ηandelsblatt και της Welt.

Διαβάστε επίσης

Το εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που σκιαγραφεί το πως θα δράσει η γερμανική κυβέρνησηκατά τις διαπραγματεύσεις εξόδου της Βρετανίας, αναφέρει πως κατόπιν συμφωνίας με την ΕΕ θα προσφερθούν στη Βρετανία «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις εξόδου».
Η διετής μεταβατική περίοδος είναι αρκετό διάστημα ώστε να γίνει η διαδικασία συντεταγμένα. «Αυτό δίνει το χρόνο και δημιουργεί τη βάση για τις διαπραγματεύσεις», όπως αναφέρεται. «Μετά θα επιδιωχθεί ένα καθεστώς συμφωνίας συνδέσεως με το Ηνωμένο Βασίλειο». Η Μεγάλη Βρετανία θα γίνει δηλαδή ένας «συνδεδεμένος εταίρος».
Σύμφωνα με το σχέδιο δεν θα επιτραπεί «κανένας αυτοματισμός»προκειμένου να έχει η Βρετανία «πρόσβαση στην ενιαία εσωτερική αγορά της ΕΕ». Εάν μπορούσε να απολαμβάνει στο μέλλον εκτεταμένα πλεονεκτήματα χωρίς να είναι μέλος της ΕΕ αυτό θα μπορούσε να βρει μιμητές κατά τους συντάκτες του σχεδίου. Όπως τονίζεται, η ΕΕ θα πρέπει να αποφύγει σε μελλοντική νέα ρύθμιση των σχέσεων να δώσει τις λάθος εντυπώσεις.
handel
Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο φαίνεται πως έχει αρκετές «επικίνδυνες» ζώνες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post που αναφέρει τις υποψήφιες, επόμενες αποχωρήσεις από την ΕΕ, την ώρα που «τάσεις μιμητισμού» φοβάται η γερμανική κυβέρνηση στη Γαλλία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και την Ουγγαρία. «Η έκταση του φαινομένου αυτού και οι κλιμακωτές συνέπειές του θα εξαρτηθούν κατά κύριο λόγο από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπισθεί η Βρετανία». Με άλλα λόγια ελεύθερες επιλογές σε σχέση με την ενιαία αγορά δεν είναι δυνατόν να επιτραπούν στο Λονδίνο.
welt
Επίσης, όπως προκύπτει από το έγγραφο αυτό, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε φοβούνται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γαλλία και η Ιταλία θα μπορούσαν «να αξιοποιήσουν την ανάγκη της στιγμής για περαιτέρω κοινοτικοποίηση», ένα ενδεχόμενο το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί «προληπτικά».

Συγκεκριμένα, οι συντάκτες του θεωρούν πιθανόν ότι θα δυναμώσουν οι φωνές που θα ζητούν την κοινή ευθύνη στην ευρωζώνη, λ.χ. για κοινό προϋπολογισμό ή ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων στις τράπεζες. Όπως σημειώνεται όμως , αυτό θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά που χορηγούν βοήθεια στις χώρες του νότου. Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι οι φωνές για κοινοτικοποίηση των χρεών θα ενδυνάμωνε τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις σε άλλες χώρες και βέβαια πέραν αυτών και στην ίδια τη Γερμανία.
Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο Σόιμπλε το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει στην εμβάθυνση της ευρωζώνης εφόσον γίνει αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε να ενισχυθεί ο έλεγχος της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής των χωρών της. Μετά το Brexit όμως το Βερολίνο δεν αναμένει σε καμιά περίπτωση ότι «θα υπάρξει μεγάλη συναίνεση για περαιτέρω βήματα εμβάθυνσης».
Την ίδια ώρα, Έλληνας υπουργός υπογραμμίζει με δηλώσεις του στον Guardian πως η προοπτική του Grexit θα αυξηθεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά «βραχυπρόθεσμα το Brexit μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, επειδή οι σύμμαχοί μας θέλουν τη σταθεροποίηση και να δείξουν αλληλεγγύη. Όμως μακροπρόθεσμα δεν θα βοηθήσει. Η προοπτική του Grexit θα αυξηθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...