Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Μεταφορά αμερικανικών πυρηνικών από την Τουρκία στη Ρουμανία

Αμερικανικά πυρηνικά όπλα που είναι αποθηκευμένα στην Τουρκία μεταφέρουν στη Ρουμανία οι ΗΠΑ, αναφέρει ο ιστότοπος EurActiv.com, που επικαλείται δύο ανεξάρτητες πηγές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόφαση των ΗΠΑ ελήφθη λόγω της επιδείνωσης των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα. 
Ο ιστότοπος EurActiv.com σημειώνει ότι η μεταφορά των όπλων αυτών δημιουργεί πολλές τεχνικές, αλλά και πολιτικές προκλήσεις.
Μία από τις πηγές, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, τονίζει ότι «δεν είναι εύκολο να μετακινήσεις περισσότερα από 20 πυρηνικά όπλα».
Σύμφωνα με τη δεύτερη, οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί τόσο πολύ μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, ώστε η Ουάσινγκτον δεν εμπιστεύεται πλέον την Άγκυρα για να φιλοξενεί στο έδαφός της πυρηνικά.
Όπως αναφέρεται, τα όπλα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Ντεβέσελου στη Ρουμανία, κοντά στην πόλη Καρακάλ, το σημείο ανάπτυξης της αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας, που έχει εξοργίσει τη Ρωσία.

Το Βουκουρέστι διαψεύδει

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία ότι πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ μεταφέρονται στο έδαφός της.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική, το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ρητή δήλωση στην οποία αναφέρεται:
«Σε απάντηση του ερωτήματός σας, το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορηματικά απορρίπτει την πληροφορία στην οποία αναφέρεστε».
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ιστότοπος EurActiv.com, είναι πάγια η πρακτική από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου πληροφορίες που διαρρέουν αναφορικά με την παρουσία αμερικανικών πυρηνικών όπλων σε ευρωπαϊκό έδαφος να μην επιβεβαιώνονται ποτέ επίσημα. 
Ωστόσο είναι γνωστό πως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ιταλία φιλοξενούν στο έδαφός τους αμερικανικά πυρηνικά όπλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πρώτος βομβαρδισμός του Ισραήλ στην καρδιά της Βηρυτού από την 8η Οκτωβρίου

  ΚΌΣΜΟΣ / Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, 05:54:24 / Τελευταία Ενημέρωση: 10:41 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν...