Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί μια κρίση Ελλάδας-Τουρκίας θα σήμανε το τέλος της Τουρκίας και τα «λόγια» Ερντογάν


Γιατί μια κρίση Ελλάδας-Τουρκίας θα σήμανε το τέλος της Τουρκίας και τα «λόγια» Ερντογάν
5
Με «αποκεφαλισμένη» την ηγεσία του τουρκικού στρατού μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, την  τουρκική οικονομία να υποβαθμίζεται από τη Moodys σε «σκουπίδια», την πολυεθνική κοινωνία της Τουρκίας βαθιά διχασμένη πολιτικά, εθνικιστικά και θρησκευτικά και το κουρδικό αντάρτικο να μαίνεται αμείωτο, ο Ερντογάν θυμήθηκε τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Οι δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ερντογάν έγιναν για εσωτερική κατανάλωση, εκτιμούν κύκλοι της ελληνικής διπλωματίας αλλά και Τούρκοι αναλυτές.
Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι «αγαπημένο θέμα» γκρίνιας στην Τουρκία.
Ο τουρκικός σοβινισμός θεωρεί ότι τα σύνορα που συμφωνήθηκαν στη Λωζάνη το 1923 ήταν «άδικα». Ότι η Τουρκία έπρεπε να διεκδικήσει περισσότερα εδάφη στο βόρειο Ιράκ και στη βόρεια Συρία.
Δεν έχει καμία σημασία εάν σε αυτά τα εδάφη δεν ζούσαν Τούρκοι αλλά Κούρδοι.
Οι Τούρκοι σοβινιστές δεν αντιλαμβάνονται τα σύνορα σύμφωνα με τα «όρια» ενός εθνικού πληθυσμού, δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει «έθνος – κράτος».
«Φαντάζονται» ακόμα τη χαμένη Οθωμανική τους Αυτοκρατορία όπως κι εδώ στην Ελλάδα κάποιοι ονειρεύονται το Βυζάντιο.
«Οι δηλώσεις Ερντογάν αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης δεν διαφέρουν και πολύ από το εάν ένας Έλληνας πολιτικός αναφερόταν στις «χαμένες πατρίδες», μιλώντας για τη Μικρά Ασία, ή εάν κατέκρινε τα όσα έγιναν το 1922 στο μέτωπο και οδήγησαν στη μικρασιατική καταστροφή», είπε καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή στο TRIBUNE.
«Είναι σαν να δήλωνε ένας Έλληνας ηγέτης ότι το 1922 θα μπορούσαμε να μην είχαμε χάσει τη Μικρά Ασία», συμπληρώνει η ίδια πηγή.
Βεβαίως εδώ υπάρχει μια διαφορά. Η Ελλάδα από το 1923 και μετά δεν έχει πράξει ούτε μια επιθετική ενέργεια κατά της Τουρκίας, σε αντίθεση με την Τουρκία που όλο κατά καιρούς φαίνεται να επιδιώκει κάποια ρεβάνς.
Η τουρκική εισβολή στις 24 Αυγούστου στη βόρεια Συρία, δυτικά του Ευφράτη, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού και η προθυμία των Τούρκων να εισβάλουν και στο Ιράκ για να «βοηθήσουν» στην «απελευθέρωση» της Μοσούλης φανερώνει ότι πράγματι αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης αλλά εκεί που τους «παίρνει».
«Η Τουρκία πολεμά από τη δεκαετία του 1980 τους Κούρδους αντάρτες και δεν μπορεί να τους νικήσει», λέει στο TRIBUNE στρατιωτική πηγή.
«Η ίδια Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 αφού προηγουμένως είχαν αποχωρήσει στην πλειονότητά τους οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και ύστερα από προδοσία της Χούντας. Υπό άλλες συνθήκες οι καρχαρίες ακόμα και σήμερα θα έτρωγαν Τούρκους», προσθέτει η ίδια στρατιωτική πηγή για να συνεχίσει:
«Ο τουρκικός στρατός δεν μπορεί να απειλήσει την Ελλάδα. Ναι, είναι ικανός να προκαλέσει έναν πόλεμο, αλλά η Τουρκία δεν έχει δυνατότητα να απειλήσει την Ελλάδα και ένας πόλεμος στο Αιγαίο θα αποδεικνυόταν καταστροφικός όχι μόνο για τον τουρκικό στρατό αλλά για ολόκληρη την Τουρκία».
«Εάν οι Τούρκοι μπορούσαν να νικήσουν έναν πόλεμο με την Ελλάδα θα τον είχαν ήδη κάνει. Αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης σε διαλυμένα κράτη, όπως το Ιράκ και η Συρία, που σπαράσσονται από τον εμφύλιο και τον τζιχαντισμό. Την ίδια ώρα βεβαίως λένε ότι αναγνωρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και του Ιράκ. Άρα; Ούτε οι ίδιοι ξέρουν τι λένε και τι κάνουν. Η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ ή Συρία ούτε τώρα ούτε πριν. Η Ελλάδα έχει ένα σύγχρονο δυτικό στρατό, μια πανίσχυρη Πολεμική Αεροπορία και ένα επίσης πανίσχυρο Πολεμικό Ναυτικό. Η Τουρκία δεν μπορούσε να νικήσει σε πόλεμο με την Ελλάδα ούτε πριν ούτε τώρα. Ιδιαίτερα τώρα, με ολόκληρη σχεδόν την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της να έχει συλληφθεί ως πραξικοπηματίες και κοντά σε αυτούς χιλιάδες έμπειροι αξιωματικοί της Αεροπορίας και του Ναυτικού. Έχουν τους Κούρδους να κάνουν αντάρτικο σε όλη τη νοτιοανατολική χώρα. Την οικονομία τους να υποβιβάζεται από τους οίκους αξιολόγησης σε «σκουπίδια». Μόνο ως αστείο ακούγεται ότι ο Ερντογάν θα αμφισβητήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης στο Αιγαίο», εξήγησε η ίδια στρατιωτική πηγή στο TRIBUNE και κατέληξε.
«Αλλά ακόμα κι εάν δεχθούμε ότι ο Ερντογάν είναι αρκετά τρελός για να αμφισβητήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης με την Ελλάδα, επειδή απλά έχει άγνοια κινδύνου, η τουρκική ηγεσία γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλοί «καταπιεσμένοι» στο εσωτερικό της Τουρκίας που περιμένουν μια κρίση με την Ελλάδα για να εκδηλωθούν, πράγμα που θα σήμανε την εκ των έσω κατάρρευση της Τουρκίας».
«Πολλοί θεωρούν την ειρηνοποιό διάθεση της Ελλάδας αδυναμία. Αυτή δεν οφείλεται σε φόβο ή αδυναμία, είναι λογική. Οι Έλληνες πιστεύουμε στην ειρήνη, «που είναι πράξη ελληνικότατη» όπως έχει πει και ο Πλούταρχος. Ας μην έχει αμφιβολία κανείς «γείτονας» ότι η Ελλάδα είναι ικανή να συντρίψει οποιονδήποτε ολόγυρά της όποτε κι εάν απειληθεί. Έχει την ισχύ, τη δυνατότητα και την ικανότητα να το κάνει», είπε στο TRIBUNE μια πηγή από τις υπηρεσίες Ασφαλείας της χώρας μας.
Ο Ερντογάν προφανώς και λέει «μεγάλα λόγια» για εσωτερική κατανάλωση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον υποτιμούμε. Έχει αποδείξει ότι είναι ικανός να δημιουργεί προβλήματα.
Η αλήθεια είναι ότι όσα χρόνια κυβερνά την Τουρκία δεν έχει προκληθεί ούτε ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα. Αλλά κι αυτό ίσως οφείλεται γιατί έχει στον σχεδιασμό του να αφήσει την Ελλάδα για το τέλος.
Σε κάθε περίπτωση, ο νεο-οθωμανισμός του Ερντογάν είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για την ίδια την Τουρκία παρά για την Ελλάδα.http://www.tribune.gr/wp-content/authors/newsroom-27.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...