Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

ΥΠ.ΕΞ.
«ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η ΣΥΝΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ» ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ ΠΑ
13:20
24/09/2016
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Με Rafale F.2 και MiG-35  της αιγυπτιακής Αεροπορία θα συνασκηθεί και θα πραγματοποιεί κοινές περιπολίες στις ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου, η Πολεμική Αεροπορία από τον ερχόμενο χρόνο.
 
Τα Rafale F.2 έχουν εισέλθει ήδη σε υπηρεσία και η παραλαβή των 24 αεροσκαφών θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017 (ένας αριθμός παραλήφθηκε απ'ευθείας από την γαλλική Αεροπορία), ενώ τα MiG-35 τα πρώτα μαχητικά με AESA στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά τα F-35 της ισραηλινής Αεροπορίας, θα αρχίσουν να παραδίδονται σε τέσσερις μήνες και η πρώτη Μοίρα θα είνα έτοιμη στο τέλος του 2017.
 
Συνολικά η αιγυπτιακή Αεροπορία θα παραλάβει 48 MiG-35 και "αποτελεί μια πρόκληση η ταχεία αξιοποίησή τους", όπως τόνισαν στον Ελληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένο, κατά την επίσκεψή του στο Κάϊρο.
 
Για την ταχύτερη δυνατή επιχειρησιακή αξιοποίησή τους, θα συνασκούνται εντατικά με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
 
Οι επιτελείς της ΠΑ, επίσης αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την συνάντηση στον αέρα με τόσο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη και ειδικά με το MiG-35 που θα διαθέτει AESA και ρωσικά όπλα αέρος-αέρος μεγάλης ακτίνας δράσης.
 
Μία εξίσωση που έχει πολλά κοινά με αυτό που θα αρχίσει να αντιμωτωπίζει στο Αιγαίο σε 24 μήνες από σήμερα: F-35 με AESA και τις αρχές τη επόμενης δεκαετίας, με υπερταχέα βλήματα αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor. 
 
Τα Meteor κατασκευάστηκαν από τεχνολόγίες που εκλάπησαν από ρωσικά βλήματα μεγάλου βεληνεκούς μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ το 1990.
 
Ειδικά, λοιπόν, η "αναμέτρηση" με τα MiG-35 αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την ΠΑ που θα έχουν για πρώτη φορά να συνασκηθούν με μία Αεροπορία, όπως η αιγυπτιακή που θα διαθέτει βλήματα BVR με δυνατότητα κατάρριψης στόχων σε απόσταση 150 χλμ.!
 
Ηδη αιγυπτιακά μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D Block 40 προσγειώθηκαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα και θα πετούν από κοινού με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη σε κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, αλλά και στις ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου σε διαδοχικές ασκήσεις μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου που θα μείνουν στην Ελλάδα. 
 
Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στον διπλωματικό τομέα, εντείνονται οι διεργασίες για υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
 
Αν και το ελληνικό ΥΠΕΞ παραμένει ιδιαίτερα σκεπτικιστικί, εκτιμώντας ότι θα πρέπει πρώτα να οριοθετηθεί η ΑΟΖ με την Ιταλία, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας συμφωνεί με το Κάϊρο να γίνει η οριοθέτηση "εδώ και τώρα".
 
Οι Αιγύπτιοι πιέζουν για την άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ για έναν απλό λόγο. Οι ελληνικοί δισταγμοί προκαλούν οικονομική ζημιά στην Αίγυπτο η οποία δεν μπορεί να εκμεταλευθεί τον δικό της ενεργειακό πλούτο.
 
Αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η επικείμενη Τριμερής ΄Συνοδος των  Αρχηγών των τριών κρατών όπως άλλωστε αναφέρει και το ΥΠΕΞ στην δική του ανακοίνωση σήμερα:
 
«Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. Sameh Shoukry και της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Κοτζιάς, πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση, σήμερα, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη. 
 
Η εν λόγω συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα για τέταρτη φορά, είχε ως επιδίωξη να επιβεβαιωθεί η κοινή δέσμευση των τριών κρατών για την ανάπτυξη των τριμερών τους σχέσεων και για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Οι Υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία της επικείμενης τριμερούς Συνόδου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, από 11 έως 12 Οκτωβρίου 2016.
 
Οι Υπουργοί εξέτασαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την υλοποίηση των έργων που συμφωνήθηκαν κατά τις προηγούμενες τριμερείς συνόδους Κορυφής, ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας και της γεωργίας. Εξέτασαν, επίσης, μια σειρά σχεδίων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να δρομολογηθούν κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στο Κάιρο και αφορούν, μεταξύ άλλων, τα πεδία των θαλάσσιων μεταφορών και του τουρισμού.
 
Συμφώνησαν να ενδυναμώσουν την οικονομική συνεργασία μεταξύ των τριών κρατών κατά το πρότυπο των ήδη υφιστάμενων εξαιρετικών πολιτικών σχέσεων.
 
Συζήτησαν μια σειρά περιφερειακών κρίσεων κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, καθώς και η επικρατούσα κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη.
 
Επαναβεβαίωσαν τη σημασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση στις προσδοκίες των λαών της περιοχής. Επανέλαβαν ότι καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν την κοινή τους συνεργασία με σκοπό την εξάλειψη αυτής της απειλής, η οποία δύναται να επιφέρει περιφερειακές και παγκόσμιες επιπτώσεις.
 
Χαιρέτισαν, επίσης, την πρόσφατη διεξαγωγή της Συνόδου της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα ως φόρουμ για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής.
 
Οι Υπουργοί επαναβεβαίωσαν την ακλόνητη υποστήριξή τους στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Η λύση πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και τις προσδοκίες των ίδιων των Κυπρίων, χωρίς διευθετήσεις ασφαλείας που να παρέχουν δικαίωμα ξένης στρατιωτικής επέμβασης.
 
Οι Υπουργοί, ενθαρρυνόμενοι από τα θετικά αποτελέσματα του εν λόγω τριμερούς μηχανισμού και πεπεισμένοι για τη στρατηγική του σημασία προς όφελος των τριών χωρών και της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου,  δεσμεύθηκαν για τη συνέχιση της συνεργασίας τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...