Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

WIKILEAKS· ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ WIKILEAKS [ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ]…

 
 
 
 
 
 
 
Rate This


WikiLeaks καλείται ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΜΕ ο οποίος δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας (ιδού ο τρόπος δημοσίευσης ανώνυμων καταγγελιών: WikiLeaks Submission και StrongBox: Ανώνυμες Καταγγελίες μέσω Tor). Ο λόγος για την γνωστή ιστοσελίδα που αποκαλύπτει με αποδείξεις πάντα, βρομιές κυβερνήσεων και πολυεθνικών.
Τον ιστότοπο του οργανισμού, ο οποίος και ξεκίνησε την λειτουργία του το 2006, διαχειρίζεται η «The Sunshine Press». Μέσα στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, ο ιστότοπος ανακοίνωσε πως η βάση δεδομένων του συμπεριελάμβανε πλέον περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια έγγραφα.
Ο οργανισμός αυτοπεριγράφεται ως «πνευματικό παιδί» Κινέζων αντιφρονούντων, καθώς και δημοσιογράφων, μαθηματικών και νεοσύστατων εταιρειών τεχνολογίας από τις Η.Π.Α., την Ταϊβάν, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Νότια Αφρική. Δημοσιεύματα εφημερίδων και το περιοδικό «The New Yorker» (7 Ιουνίου 2010) παρουσιάζουν ως ιδρυτή του οργανισμού τον Τζούλιαν Ασάντζ (Julian Assange), έναν Αυστραλό δημοσιογράφο και ακτιβιστή του Διαδικτύου.
Το WikiLeaks (ευρέως γνωστό και ως WL) έχει κερδίσει ένα σύνολο βραβείων, ανάμεσα στα οποία το Βραβείο Νέου Μέσου (New Media Award) του έγκριτου οικονομικού περιοδικού «The Economist» για το έτος 2008. Toν Ιούνιο του 2009, το WikiLeaks και ο Τζούλιαν Ασάνζ βραβεύτηκαν από την Διεθνή Αμνηστία με το UK Media Award (στην κατηγορία «Νέο Μέσο») για τη δημοσίευση το 2008 του κειμένου «Κένυα: Η Κραυγή του Αίματος – Εξώδικες δολοφονίες και εξαφανίσεις » («Kenya: The Cry of Blood – Extra Judicial Killings and Disappearances»), μια έρευνα της Εθνικής Επιτροπής της Κένυας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Kenya National Commission on Human Rights). Το Μάιο του 2010, η «New York Daily News» κατέταξε το WikiLeaks πρώτο στη λίστα των «ιστοσελίδων που θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς την ειδησεογραφία».
Τον Απρίλιο του 2010, το WikiLeaks δημοσίευσε βίντεο από ένα περιστατικό του 2007 οπότε και Ιρακινοί άμαχοι πολίτες θανατώθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες, σε μια ιστοσελίδα που καλείται Collateral Murder. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, το WikiLeaks δημοσίευσε το «Ημερολόγιο του Πολέμου στο Αφγανιστάν» («Afghan War Diary»), μια συλλογή περισσότερων από 76.900 έγραφα σχετικά με τον Πόλεμο στο Αφγανιστάν τα οποία μέχρι τότε δεν ήταν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Τον Οκτώβριο, η ομάδα δημοσίευσε ένα πακέτο περίπου 400.000 εγγράφων υπό τον τίτλο «Ημερολόγιο του Πολέμου στο Ιράκ» («Iraq War Logs») σε συντονισμό με μεγάλους κερδοσκοπικούς οργανισμούς ΜΜΕ. Λίγες εβδομάδες αργότερα, την 28η Νοεμβρίου, το WikiLeaks ξεκίνησε να δίνει στην δημοσιότητα 251.287 διπλωματικά έγγραφα, με την Αμερικανική Κυβέρνηση να κάνει λόγο για «επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας».
[πιο αναλυτικά: Το χρονολογικό ιστορικό του Wikileaks]

Από τα εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα που διαθέτει το Wikilwaks, έχουν δημοσιοποιηθεί 1300· ενώ από τα 1385 έγγραφα που αφορούν την Ελλάδα έχουν δημοσιοποιηθεί τα 14 (εδώ νομίζω πως θα σας λυθούν όλες σας οι απορίες για τα περί ου ο λόγος έγγραφα: Wikileaks: GreekFiles-αποκάλυψη σχετικά με την εισαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ).
To Wikileaks.org βρισκόταν στην θέση 861 του παγκόσμιου ιστού, πριν διακοπεί η λειτουργία του, σύμφωνα με την Αlexa, στην θέση 363 στις ΗΠΑ, ενώ λινκ του υπήρχαν σε 4345 ιστοσελίδες και blogs. Η νέα διεύθυνσή του είναι www.wikileaks.info
[Wikileaks: Λίγα χρόνια πριν [2010] – Τα αισχρά μυστικά της εξουσίας]
Πιο απλά, το WL είναι μια σελίδα που βασίζεται σε πληροφορίες από whistleblowers (πληροφοριοδότες) -περισσότερα, εδώ: Whistleblowing και Πληροφοριοδότες
Ο whistleblower εγκαταλείπει τα κέντρα της εξουσίας με σκοπό να μας ενημερώσει για τις αυθαιρεσίες που διαπράττονται, δίνοντας απαγορευμένες πληροφορίες όπως ο Προμηθέας έδωσε την ιερή φωτιά στους ανθρώπους.

Η φιλοσοφία του WikiLeaks

Αν έχεις κάτι να φοβάσαι, τότε να το φοβάσαι.
Το WikiLeaks αποσκοπεί στην αποκάλυψη των παράνομων και ανήθικων δραστηριοτήτων των ισχυρών. Ακόμα και αυτοί που υποστηρίζουν ότι ως οργανισμός το WikiLeaks περιορίζει την κριτική του σε ένα επίπεδο συνωμοσιολογίας (κριτικής «κακών υπαλλήλων ή ανήθικων εταιρειών» χωρίς να αμφισβητεί ποτέ το ίδιο το σύστημα), αναγνωρίζουν την σημασία των αποκαλύψεών του.

Η δεοντολογία του WikiLeaks
Το WikiLeaks δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ολόκληρο το τεκμηριωμένο υλικό.
Όταν στα στοιχεία εμφανίζονται ονόματα, η δημοσίευση των οποίων μπορεί να φέρει σε κίνδυνο την ζωή ανθρώπων, τα αφαιρεί (ενδιαφέρον δεν έχει αυτή η σύγκριση;Wikileaks και Facebook: Η διαφορά σε μια εικόνα).
Το 2010, που στα χέρια του έφτασαν σχεδόν μισό εκατομμύριο διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα του State Department, το WikiLeaks, αποφάσισε να συνεργαστεί με μεγάλους εκδοτικούς οργανισμούς οι οποίοι από την μια θα αναλάμβαναν να επεξεργαστούν δημοσιογραφικά την τεράστια πληροφορία και από την άλλη θα βοηθούσαν στην διάδοση των αποκαλύψεων. Στην πρώτη ομάδα συνεργατών περιλαμβάνονταν η Guardian, η New York Times και το Spiegel. Η συνεργασία με τα εδραιωμένα ΜΜΕ έφερε και την πρώτη αλλαγή στον μηχανισμό δημοσίευσης των αποκαλύψεων. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2010 το WikiLeaks δημοσίευε όλα τα έγγραφα γύρω από μια υπόθεση. Στην περίπτωση των διπλωματικών εγγράφων, γνωστή και ως CableGate, τα συνεργαζόμενα ΜΜΕ αναλάμβαναν την δημοσίευση των επεξεργασμένων εγγράφων και ήταν υποχρεωμένα να στέλνουν το επεξεργασμένο έγγραφο στο WikiLeaks για να το δημοσιεύσει και αυτό παράλληλα στην δική του βάση δεδομένων.
[Wikileaks: Η αρχή της επίσημης οικουμενικής δικτατορίας]

Τι γράφεται για το WikiLeaks
Το WikiLeaks είναι ένα site που έχει αναλάβει να βγάζει προς τα έξω καλά κρυμμένες αλήθειες, μυστικές συνομιλίες και συμφωνίες. Ιδού τα 5 πράγματα που διέρρευσαν για το ίδιο το WikiLeaks:
– Το WikiLeaks δεν είναι wiki
Πρώτα απ’ όλα το WikiLeak δεν είναι Wiki. Σύμφωνα με τον Ward Cunningham ο οποίος είναι ο πρωτοπόρος αυτής της ιδέας των Wiki, ένα wiki θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε επιθυμεί να προσθέσει κάτι στο περιεχόμενό του, να προωθεί άλλα θέματα μέσω της χρήσης των hyperlinks και να βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχούς εξέλιξης. Όμως τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει στο WikiLeaks. Στην πραγματικότητα το WikiLeaks είναι όλα όσα δεν είναι ένα Wiki, δεδομένου ότι οι υποβολές που γίνονται υπόκεινται σε μια συντακτική διαδικασία και μορφοποιούνται για να είναι ευκολότερη η ανάγνωση τους. Γιατί τ’ ονόμασαν λοιπόν WikiLeaks; Η απάντηση είναι πολύ απλή: οι δημιουργοί του site το είχαν στο μυαλό τους αρχικά ως Wiki αλλά στην πορεία δεν τους βγήκε.

– Ο ιδρυτής του WikiLeaks ισχυρίζεται ότι έχει γλιτώσει από απόπειρες δολοφονίας
Ο ιδρυτής του WikiLeaks Julian Assange είναι ένας 40 κάτι πρώην χάκερ με βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο στην Αυστραλία (για χακάρισμα στους υπολογιστές της κυβέρνησης) ο οποίος ακολουθεί ένα φαινομενικά παράνομο, διηπειρωτικό lifestyle, θυμίζοντας έναν κινούμενο στόχο. Ιστορίες που συχνά αφηγείται ο ίδιος, τον θέλουν να ξεφεύγει από τα χέρια εκπαιδευμένων commando που σκόπευαν να τον δολοφονήσουν για τη δημόσια αμηχανία που προκάλεσε το site του. Και παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει δημιουργήσει αρκετούς εχθρούς σε επικίνδυνα μέρη, η δημόσια εικόνα που βγάζει προς τα έξω δεν είναι αυτή ενός απλού αντιρομαντικού χάκερ υπολογιστών αλλά αυτή του πιο ενδιαφέροντα ανθρώπου στον κόσμο.

– Το WikiLeak μοιράζεται τον ίδιο server με το Pirate Bay
Παρόλο που χρησιμοποιεί ιστοχώρους σ’ όλη την υφήλιο, ο βασικός του server βρίσκεται στην Σουηδία και φιλοξενεί ταυτόχρονα το The Pirate Bay, την σελίδασταθμό στην ιστορία των Torrents που βοηθάει το μαζικό διαμοιρασμό των αρχείων bittorrent. Είναι άλλωστε γνωστή η υποστήριξή του στα παιδιά του PirateBay και η όλη κατάσταση με την απομόνωση του Anakata του PirateBay είχε εξοργίσει τον Julian Assange, επισημαίνοντας πως ο Gottfrid Svartholm – ο 4ος εκ τωνσυνιδρυτών του PirateBay – είναι πλέον ένας πολιτικός κρατούμενος.
Για το WikiLeaks αυτή η τοποθεσία δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς το site έχει πολύ καλό ιστορικό στην προστασία των ονομάτων των πηγών της, μια ανωνυμία που απολαμβάνει χάρη σ’ ένα Σουηδικό νόμο που καταδικάζει την γνωστοποίηση των ανώνυμων πηγών.

– Το WikiLeak λαμβάνει πάνω από 10.000 σελίδες «διαρροών» κάθε μέρα
Μπορεί η πρόσφατη δημοσίευση των 90.000 διαρροών να φαντάζει σαν μια τεράστια μαζική διαρροή αλλά στην πραγματικότητα όλα αυτά είναι δουλειά μιας μέρας για το WikiLeak. O Julian Assange έχει δηλώσει ότι καθημερινά δέχονται πάνω από 10.000 σελίδες με διαρροές. Και παρόλο που όλες οι διαρροές περνούν από έλεγχο ασφαλείας, στο τέλος όλες οι πληροφορίες έστω κι αν μερικές είναι αμφίβολες, ανεβαίνουν στο site.

– Υποθέσεις θέλουν το WikiLeaks να συνεργάζεται με την CIA
Το WikiLeaks διαρρέει πληροφορίες και καταγγέλλει κάποια γεγονότα. Όμως ποιος καταγγέλλει το WikiLeak; Το Cryptome.org το κάνει, το οποίο είναι δέκα χρόνια προγενέστερο του WikiLeak, διαθέτει ουσιαστική αξιοπιστία και βασίζεται στην ελευθερία του λόγου που κυριαρχεί στην Αμερική. Το site αυτό δημιουργήθηκε από δυο αρχιτέκτονες, τον John Young και Deborah Natsios. Ο δε Young δεν δίστασε να κριτικάρει τον δημιουργό του WikiLeaks και να ισχυριστεί ότι υπάρχουν δόλιες συνεργασίες με τα γραφεία της CIA.

Μερικές σκιώδεις περιπτώσεις που το Wikileaks έπαιξε ρόλο στην «εξιχνίασή» τους:
TPP
Νοέμβριος 2013 και έρχεται μια διαρροή στοιχείων από το Wikileaks, λόγω και της μεγάλης επίδρασης που αναμένεται να έχει η συμφωνία στους τομείς των φαρμάκων και των βιολογικών πατεντών, των εκδόσεων, των διαδικτυακών υπηρεσιών, αλλά και των πολιτικών ελευθεριών, ενώ παρουσιάζει τα σημεία διαφωνίας ανάμεσα στα 12 μελλοντικά κράτη μέλη.
Ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, υπογράμμισε τους κινδύνους της TPP, του νέου νομοσχεδίου υποδούλωσης, τονίζοντας:
Αν θεσπιστεί, το καθεστώς αυτών των συμφωνιών θα καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης, θα τσαλαπατά τις άδειες πνευματικών δικαιωμάτων (Creative Commons). Αν μιλάς, γράφεις, εκδίδεις, σκέφτεσαι, χορεύεις, τραγουδάς ή εφευρίσκεις, αν παράγεις ή καταναλώνεις τροφή, αν είσαι άρρωστος ή σκοπεύεις να αρρωστήσεις, θα βρίσκεσαι στο «στόχαστρο» της ΤPP.
TISA
Η ομάδα του WikiLeaks, ήταν αυτή που το 2014 έβγαλε στην δημοσιότητα και την μυστική συμφωνία TISA και η οποία αφορά το σχέδιο 50 χωρών που έχουν συνάψει μία κρυφή εμπορική συμφωνία που αφορά υπηρεσίες που υπερβαίνουν το 68 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου. Το εν λόγω σχέδιο έχει χαρακτηρισθεί ως άκρως απόρρητο. Πρέπει να κρατηθεί μυστικό, όχι μόνο κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων αλλά και, πέντε χρόνια μετά αφού τεθεί σε ισχύ! Σύμφωνα με το κείμενο που διέρρευσε, στόχος της εν λόγω συμφωνίας TISA είναι η παγίωση του εμπορικού μοντέλου έσχατης απορρύθμισης της δεκαετίας του 1990. Πώς; Απλούστατο˙ θα απαγορεύεται οι χώρες να βελτιώνουν τις δημοσιονομικές ρυθμίσεις τους. Σύμφωνα με το σχέδιο του Παραρτήματος που αφορά τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (Financial Services Annex), συν των άλλων, θεσπίζονται και νόμοι οι οποίοι θα ευνοούν την επέκταση των χρηματοπιστωτικών πολυεθνικών σε άλλες χώρες. Πώς; Απαγορεύοντας τους οιουσδήποτε νόμους που βάζουν τέτοια εμπόδια.
IRAK – MANING
Μια από τις αφορμές για το κυνήγι που υφίσταται ο Julian Assange, φερόμενος ως ιδρυτής του Wikileaks, είναι το βίντεο (που αναφέραμε παραπάνω και στο οποίο αποκαλύπτεται όλη η αλήθεια για το Ιράκ) που διέρρευσε ο στρατιώτης Μπράντλεϊ ΜάνινγκΟ Μάνινγκ υπηρετεί στον στρατό των ΗΠΑ, τον παγκόσμιο μπάτσο των οικονομικών συμφερόντων. Την περίοδο του 2007, ευρισκόταν στο Ιράν, με τα γνωστά προσχήματα που βρεθήκαν εκεί οι ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις του καπιταλιστικού κόσμου. Λίγο πιο μετά διέρρευσε ένα βίντεο στο οποίο καταγράφεται η επίθεση ενός ελικοπτέρου Απάτσι, το 2007, στην οποία σκοτώθηκαν 12 άμαχοι – μεταξύ αυτών και δύο εργαζόμενοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Στο βίντεο, το ελικόπτερο βάλλει εναντίον άοπλων ανθρώπων που προσπαθούν να βοηθήσουν έναν τραυματία, ενώ ακούγονται οι άνδρες του πληρώματος να αστειεύονται μεταξύ τους (για την περίπτωση Μάνιγκ, δείτε εδώ).
Το βίντεο αυτό ανέβηκε πρώτα στο WikiLeaks. Μαζί με αυτό διέρρευσαν και άλλα 700.000 στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα, τα οποία στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο του Τζούλιαν Ασάντζ. Αυτό το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Μάνινγκ, ενώ ο δικηγόρος του, παρουσιάζοντας το βίντεο στο δικαστήριο, τόνισε:
Δείτε το με τα μάτια ενός νέου για τον οποίο η ανθρώπινη ζωή έχει αξία.
Παρ’ όλ’ αυτά ο Μάνινγκ, έχει στην πλάτη του και μια σωρεία ακόμα κατηγοριών, 22 συνολικά, οι οποίες του εξασφαλίζουν 154 χρόνια φυλάκισης (!!!). Ανάμεσα στα άλλα όμως, του έχουν εξαγγείλει και μια ακόμα κατηγορία, αυτή της εσχάτης προδοσίας, ότι βοήθησε εν γνώσει του την Αλ Κάιντα. Εάν κριθεί ένοχος για την κατηγορία αυτή, μπορεί να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης. Την Πέμπτη (26/7/13), ο στρατιωτικός εισαγγελέας παρουσίασε τον νεαρό στρατιώτη ως εγωιστή και θρασύ, που γνώριζε καλά ότι παραδίδοντας τα έγγραφα στον ιστότοπο αυτά θα δημοσιοποιούνταν και θα μπορούσαν να τα διαβάσουν οι εχθροί της Αμερικής. Ο ταγματάρχης Άσντεν Φέιν ζήτησε από το δικαστήριο να καταδικάσει τον Μάνινγκ για συνεργασία με τον εχθρό (δείτε περισσότερα).
M. HASTINGS
Να θυμηθούμε και την περίπτωση του Αμερικανού δημοσιογράφου Μάικλ Χέιστινγκς που πήγε από… αυτοκινητιστικό ατύχημα;
Ο Michael Hastings έχασε την ζωή του σε αιφνίδιο αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο δημοσιογράφος πίστευε πως το FBI έκανε έρευνα για το άτομό του.
Ισχυρίζεται (ισχυριζόταν) ότι ήταν «στα χνάρια μιας πολύ μεγάλης είδησης». Πριν τον θάνατό του, είχε έρθει σε επαφή με τους δικηγόρους του WikiLeaks.
Τι είναι και τι εξυπηρετεί το Wikileaks (αλήθεια και ψέματα)
Το Wikileaks δεν είναι παρά μια ιστοσελίδα που δημιούργησε το 2006 ο, κατά τους Αμερικανούς και αρκετούς άλλους, Αυστραλός «επικίνδυνος χάκερ» (sic) Τζούλιαν Ασάντζ και από το πουθενά απέκτησε πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα (της περιόδου 2006-2009) των μυστικών υπηρεσιών και της διπλωματίας των ΗΠΑ.
Ο Τζούλιαν Ασάντζ, υπήρξε φυσικομαθηματικός, χάκερ και προγραμματιστής· και το γεγονός ότι το Wikileaks ιδρύθηκε με στόχο την «δημοσιοποίηση απόρρητου υλικού» ασφαλώς δημιουργεί αρκετά ερωτήματα για τις σχέσεις που έχουν καλλιεργήσει ο ίδιος και οι συνεργάτες του.
Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα τα άκρως απόρρητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχαν κλαπεί και είχαν αποσταλεί στην ιστοσελίδα Wikileaks, η οποία τα μοιράστηκε με τις εφημερίδες New York Times και Guardian και το περιοδικό Der Spiegel (που αναφέραμε παραπάνω πως περιλαμβάνονταν στην πρώτη ομάδα συνεργατών).
Είθισται, πίσω από κάθε αποκάλυψη, ουσιαστικά, να υποκρύπτεται κάποια διαρροή. Κάποιος ή κάποιοι είχαν λόγους να δώσουν τα στοιχεία που συνθέτουν την αποκάλυψη στον δημοσιογράφο ή στο Μέσον που αναδεικνύει το θέμα.
Όταν μάλιστα πρόκειται για πάνω από ένα εκατομμύριο απόρρητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της διπλωματίας των ΗΠΑ και άλλων χωρών, τότε χοντρές υποθέσεις κατασκοπείας και τεράστιων συμφερόντων είναι βέβαιο ότι κρύβονται από πίσω.
Ποιοι;
Κάθε υπόθεση πιθανή αλλά και μάταιη. Κινέζοι, Ρώσοι, μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εμπλεκόμενες σε εσωτερικές συγκρούσεις και πολλά άλλα σενάρια βλέπουν και θα δουν το φως της δημοσιότητας μέχρι να μάθουμε – αν ποτέ μάθουμε – όλη την αλήθεια.
Το πιθανότερο είναι ότι το Wikileaks, εκουσίως ή ακουσίως, χρησιμοποιείται ως σύγχρονος Δούρειος ίππος σε αυτό τον πρωτοφανή κυβερνοπόλεμο μυστικών υπηρεσιών και συμφερόντων.
Και για να μην παρεξηγηθούμε, στο ερώτημα αν πρέπει οι δημοσιογράφοι ή τα ΜΜΕ κάθε είδους να δημοσιοποιούν τα προϊόντα διαρροών και ηθελημένων «αποκαλύψεων», ασυζητητί λέμε ΝΑΙ.
Διαφορετικά η ειδησεογραφία και η δημοσιογραφία θα περιοριζόταν σε δελτία τύπου, συνεντεύξεις και ρεπορτάζ προωθητικών ενεργειών. Σκάνδαλα ουδέποτε θα αποκαλύπτονταν και οι πολίτες ουδέποτε θα μάθαιναν όσα εκείνοι που διαχειρίζονται κάθε λογής εξουσία έχουν λόγους να αποκρύπτουν. [Μην ξεχνάμε και τον καταιγισμό των αποκαλύψεων για την κυβερνητική κατασκοπεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες, χάρις στον Edward Snowden ο οποίος σίγουρα άλλαξε τον κόσμο μας από την στιγμή που εμφανίστηκε στο προσκήνιο˙ αν και δεν συμφωνούν όλοι για το εάν έγινε καλύτερος. Υπάρχουν βλέπετε και κάποιοι που στα μάτια τους φαντάζει ως… προδότης (sic).]
H παγκόσμια βιομηχανία της ενημέρωσης διέρχεται κρίση. Η κρίση αυτή είναι πρώτιστα κοινωνική και δευτερευόντως οικονομική. Η ιεραρχική εταιρική δομή των κυρίαρχων ΜΜΕ και ο κερδοσκοπικός τους χαρακτήρας τα έχει οδηγήσει σε στενή διαπλοκή με το πολιτικό – οικονομικό σύστημα εξουσίας, η κοινωνική απονομιμοποίηση του οποίου έχει πλέον πάρει παντού εκρηκτικές διαστάσεις.
Πριν από κάθε μεγάλο κοινωνικό μετασχηματισμό, η ιστορία καταγράφει βαθιές αλλαγές στη δημόσια σφαίρα. Με την έλευση του διαδικτύου η κοινωνική χρήση των νέων μέσων επικοινωνίας σπάει την δομή πομπού – δέκτη, που παρατηρείται στην σχέση κυρίαρχων ΜΜΕ και κοινωνίας, και παράγει εναλλακτικά κοινωνικά εγχειρήματα ενημέρωσης.
Η εγχώρια βιομηχανία της ενημέρωσης αποτελεί το αρχέτυπο διαπλοκής και εκμετάλλευσης.
Η απειλή που συνιστούν για τους μεγαλοεκδότες και τους καναλάρχες της χώρας τα κινήματά μας δεν πηγάζει από λαϊκά ρητά συνθηματολογικού χαρακτήρα όπως «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι» αλλά από την πιθανότητα να χάσουν τα πάντα.
Η μεταπολίτευση τελείωσε, καιρός να πάρουμε τα μέσα ενημέρωσης στα χέρια μας.

[δείτε: πώς καθοδηγεί και ελέγχει η ημερήσια ατζέντα των ΜΜΕ]
[Ο Tεχνολογικός ντετερμινισμός ως κοινωνικό κίνημα;]
[Αντιτρομοκρατικοί νόμοι – Ολοκληρωτισμός και Δημοσιογραφία]

Julian Assange, ο ιδρυτής του WikiLeaks

Από την δεκαετία του 1980 ανήκε σε μία ομάδα χάκερ, στην «International Subversives», που μπαινόβγαινε με την άνεσή της στα κομπιούτερ εταιρειών και οργανισμών σε Ευρώπη και Αμερική και έφτασε στο σημείο να μπει στο δίκτυο του αμερικανικού Πενταγώνου. Γιος πλανόδιων θεατρίνων, μανιακός εισβολέας σε απόρρητα κρατικά sites, στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως χάκερ στα 20 του. Ο δημιουργός του WikiLeaks, ο 44χρονος Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ, είναι αυτήν την στιγμή ο πιο διάσημος φυγόδικος στον πλανήτη, έχοντας ξεπεράσει σε φήμη ακόμη και τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Όμως ο άνθρωπος που βγάζει στην φόρα τα μυστικά κυβερνήσεων, εταιρειών και τραπεζιτών έχει και αυτός την δική του μυστική ζωή.
Για τους υποστηρικτές του είναι ένας ρομαντικός κυνηγός της αλήθειας, ένας πρωτοπόρος που μας οδηγεί στη δημοσιογραφία του μέλλοντος. Για τους επικριτές του είναι ένα «ψώνιο» με μανία αυτοπροβολής που βάζει σε κίνδυνο την ζωή χιλιάδων ανθρώπων με την δημοσιοποίηση απόρρητων και ευαίσθητων στοιχείων.
Από μικρός ο Ασάνζ έχει μάθει να βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση, όπως ακριβώς συμβαίνει και τώρα, και πολλές κυβερνήσεις – με πρώτη και καλύτερα την κυβέρνηση των ΗΠΑ – θα ήθελαν την κεφαλή του επί πίνακι. Ξέρει να κρύβεται, όπως ξέρει να κρύβει και τις πηγές του. Έχει δημιουργήσει γύρω του μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και ένα απρόσβλητο – για την ώρα τουλάχιστον – δίκτυο από δεκάδες σέρβερ και εκατοντάδες διαφορετικά domain names μέσω των οποίων τροφοδοτεί το WikiLeaks.
Τον Νοέμβριο του 2010, μάλιστα, ο Ιndependent έγραψε ότι βρίσκεται κάπου στην Βρετανία και ότι η Σκότλαντ Γιαρντ γνωρίζει διεύθυνση και τηλέφωνο, αλλά περιμένει εντολή «άνωθεν» για την ενδεχόμενη σύλληψή του.
Η πρώτη επαφή του Τζούλιαν με τα κομπιούτερ έγινε την δεκαετία του ’80 με ένα «πρωτόγονο» Commodore 64 σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών απέναντι από ένα από τα πολλά σπίτια του (άλλαζε συνεχώς τόπο λόγο του, ως γιος πλανόδιων θεατρίνων). Πήγαινε εκεί κάθε μέρα και «σκάλιζε» διάφορα προγράμματα. Μέχρι που η μητέρα του του το αγόρασε. Στα 16 του ήταν σε θέση να «σπάει» γνωστά προγράμματα της εποχής. Όταν απέκτησε το πρώτο του μόντεμ, ένας καινούργιος κόσμος άνοιξε μπροστά του και γρήγορα απέκτησε την φήμη του πιτσιρικά που μπορεί να μπαίνει και στα πιο απρόσιτα δίκτυα.
Έχοντας αποκτήσει την ρετσινιά του χάκερ, αποφάσισε να εγκαταλείψει την παρανομία. Το 1993 δημιούργησε στην Αυστραλία μια από τις πρώτες εταιρείες παροχής υπηρεσιών Ιnternet και παράλληλα έφτιαχνε ελεύθερο λογισμικό, έχοντας την ακλόνητη πεποίθηση ότι όλα στο Διαδίκτυο πρέπει να είναι ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς. Την ίδια περίοδο σπούδασε Φυσική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Με την δημιουργία του WikiLeaks το 2006 ξεκίνησε κάτι που κανείς άλλος δεν είχε σκεφτεί ως τότε· να φτιάξει ένα ηλεκτρονικό «γραμματοκιβώτιο» στο οποίο θα καταλήγουν οι διαρροές από ολόκληρο τον κόσμο. Όπως είχε πει στο CΝΝ:
Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι το WikiLeaks είναι αναμφίβολα η πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών που υπάρχει επειδή δημοσιεύουμε υλικό από πρωτογενείς πηγές και αναλύσεις βασισμένες σε αυτές.
Ο κατάλογος των αποκαλύψεών του δεν έχει τελειωμό. Από τα τεκταινόμενα στο Γκουαντάναμο, ως το περιεχόμενο του λογαριασμού της Σάρα Πέιλιν στο Υahoo και από τα μυστικά έγγραφα του πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ως τον σημερινό πακτωλό αποκαλύψεων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. (Μην ξεχνάμε και την σχετικά πρόσφατη προειδοποίησή του πως το Debian Ανήκει Στην NSA).
Αποφασισμένος να μην υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό, όταν το 2008 το WikiLeaks δημοσίευσε απόρρητα εγχειρίδια της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας και οι δικηγόροι της απαίτησαν την άμεση αφαίρεσή τους από το Ιnternet, ο Ασάνζ απάντησε βγάζοντας περισσότερα στοιχεία και δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε οποιαδήποτε πίεση, είτε αυτή προέρχεται από ελβετικές τράπεζες είτε από αφρικανούς ηγέτες που έχουν κατακλέψει τα ταμεία της χώρας τους.
Όταν οι δικηγόροι της τράπεζας Νorthern Rock τον απείλησαν με αγωγές για την δημοσίευση ενός ενοχλητικού μέμο, ο Ασάνζ τους αγνόησε και στο τέλος τον παρακαλούσαν να το αποσύρει – κάτι που φυσικά δεν έκανε.
Θέλω να δημιουργήσω ένα νέο πρότυπο: την «επιστημονική δημοσιογραφία».
Όταν δημοσιεύεις μια εργασία για το DΝΑ σε ένα επιστημονικό περιοδικό, είσαι υποχρεωμένος να συνυποβάλλεις όλα τα στοιχεία της έρευνάς σου. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με την δημοσιογραφία. Να έχει ως πρότυπο την απόλυτη ακαδημαϊκή διαφάνεια των επιστημονικών ερευνών.
είχε τονίσει σε μια από τις λίγες συνεντεύξεις του στο περιοδικό «Τhe Νew Υorker».
Μην ξεχνάμε βέβαια πως ο Ασάνζ έκανε και τον παρουσιαστή, παίρνοντας συνεντεύξεις από σημαντικούς πολιτικούς, στοχαστές και επαναστάτες από όλο τον κόσμο.
Συν των άλλων, ο Jullian Assange έχει γράψει και το βιβλίο (που έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά):
Cypherpunks, Η ελευθερία και το μέλλον του διαδικτύου.

Βιασμός, ε; Μα να συμπέσει με την διαρροή 240.000 χιλιάδων εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ; [Κάτι συμπτώσεις όμως…]
Μέχρι και για βιασμό κατηγορήθηκε και η Ιnterpol εξέδωσε την 30η Νοεμβρίου 2010 διεθνές ένταλμα σύλληψης, ύστερα από αίτημα των σουηδικών Αρχών. Ο Ασάνζ θεωρείται ύποπτος για τον βιασμό δύο γυναικών στη Σουηδία, όπου είχε πάει το προηγούμενο καλοκαίρι για ένα σεμινάριο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες εντάσσονται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για την δυσφήμησή του. Ο δικηγόρος του λέει ότι οι επαφές (με τις δύο γυναίκες) ήταν συναινετικές και ότι δεν έγινε χρήση βίας. Αφήνει δε να εννοηθεί πως δεν είναι τυχαίο ότι το ένταλμα συνέπεσε με την τελευταία διαρροή των 240.000 χιλιάδων εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο εισαγγελέας είχε βάλει την υπόθεση στο συρτάρι αμέσως μετά τις καταγγελίες και ότι ο φάκελος ξανάνοιξε ένα μήνα αργότερα. Η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον της σουηδικής δικαιοσύνης.

Αν με σκοτώσουν θα πλημμυρίσει η Γη έγγραφα των ΗΠΑ
Απειλές κατά της ζωής του «από μια υπερδύναμη» υποστήριξε ότι δέχεται ο Τζούλιαν Ασάνζ. Και προειδοποίησε: αν του συμβεί κάτι κακό, όλοι οι κωδικοί που «ξεκλειδώνουν» τα επίμαχα αρχεία από τις πρεσβείες και τα προξενεία των ΗΠΑ θα δοθούν στη δημοσιότητα και ο πλανήτης θα πλημμυρίσει σε μια στιγμή από εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερωτήσεις αναγνωστών στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Guardian», ο ιδρυτής του περιβόητου ιστότοπου, που με τις αποκαλύψεις του έχει κάνει κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο να «χάσουν τον ύπνο τους», δήλωσε ότι προσφάτως ο ίδιος και οι συνεργάτες του αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα προστασίας διότι κινδυνεύει η ζωή τους.
Οι απειλές κατά της ζωής μας είναι γνωστές στο κοινό. Παίρνουμε ωστόσο τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα στον βαθμό που μπορούμε, δεδομένου ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια υπερδύναμη
έγραψε, «φωτογραφίζοντας» τις Ηνωμένες Πολιτείες. Απαίτησε μάλιστα
εκείνοι που τον απειλούν, να συλληφθούν με την κατηγορία της υποκίνησης δολοφονίας.
Ο Ασάνζ σε online συνέντευξη, που έδωσε τότε, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συλληφθεί. Διαβεβαίωσε όμως ότι η σύλληψή του δεν θα σταματήσει την δημοσιοποίηση των εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλων προγραμματισμένων αποκαλύψεων. Και κατέληξε απευθυνόμενος στους αναγνώστες του «Guardian»:
Η Ιστορία θα νικήσει. Ο κόσμος θα γίνει καλύτερος. Θα επιβιώσουμε; Αυτό εξαρτάται από εσάς.
[Δείτε την Συνέντευξη του Julian Assange από την πρεσβεία του Εκουαδόρ].

Κι ερχόμαστε στο σήμερα

Σε εκβιασμούς και συκοφαντική δυσφήμιση ξένων πολιτών και επιχειρήσεων επιδιδόταν η Υπηρεσία Αντικατασκοπείας GCHQ, σύμφωνα με τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.
Η GCHQ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου κατασκοπείας που αποκαλύφθηκε το 2013, διαθέτει τμήμα το οποίο ασχολείται με εκβιασμούς ξένων πολιτών και με την συκοφαντική δυσφήμιση ξένων επιχειρήσεων
δήλωσε ο Ασάνζ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Ο Αυστραλός Ασάνζ υποστηρίζει ότι η GCHQ διαθέτει ένα τμήμα, που αποκαλείται Ομάδα Παρακολούθησης Κοινής Απειλής, έργο του οποίου είναι να κατασκευάζει πλαστά βίντεο και γραπτά μηνύματα για να ασκεί πίεση σε ξένους πολίτες.
Ο Ασάνζ ισχυρίζεται ότι από τις υποκλοπές που έκανε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο φυγόδικος πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), προκύπτει ότι η μονάδα αυτή έφθανε σε σημείο να κατασκευάζει «σωσίες» ξένων επιχειρήσεων – τις οποίες το Λονδίνο ήθελε να βάλει στο περιθώριο – και να πουλάει προϊόντα χαμηλής ποιότητας με την επωνυμία τους.
Τονίζει δε ότι, παρότι ακούγεται σαν μία «τρελή θεωρία συνωμοσίας», οι πληροφορίες αυτές περιέχονται σε έγγραφα της GCHQ.
Ο ιστότοπος WikiLeaks είχε αποκαλύψει στο παρελθόν ότι η NSA συνεργαζόταν και αντάλλασσε δεδομένα με την GCHQ για να επεκτείνει το βεληνεκές της πέραν από το πεδίο εφαρμογής του αμερικανικού νόμου.

Παζλ: Έλεγχος στην Ανθρωπότητα,  Περιορισμός Βούλησης & Θέλησης με Κάθε Είδους Εξάρτηση
Γεγονότα μικρά ή μεγάλα, με δημοσιότητα ή μη που συμβαίνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αν και μοιάζουν ξεκομμένα μεταξύ τους, στην ουσία δείχνουν σαν να είναι κομμάτια ενός μεγάλου παζλ.
Αν το παζλ αυτό είχε ένα όνομα, αυτό θα ήταν Έλεγχος στην Ανθρωπότητα & Περιορισμός Βούλησης & Θέλησης με Κάθε Είδους Εξάρτηση.
Οι δημοκρατίες και οι νόμοι καταλύονται, με τους ανθρώπους να παρακολουθούν σαν θεατές την δική τους τύχη, το δικό τους μέλλον, ενώ αν υπάρξουν φωνές αντίδρασης η πράξεις ανυπακοής, έρχεται κατασταλτικός μηχανισμός εξαπολύοντας την αμείλικτη βια του, την οποία στην συνέχεια η προπαγάνδα θα παρουσιάσει ως ηρωική πράξη, ενάντια σε «εγκληματίες», «αναρχικούς» και το χάος.
Προχωρώντας σε μια εποχή όπου η τεχνολογία και το διαδίκτυο, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα και καταστάσεις, έχει προκύψει ένα ακόμα μεγάλο θέμα.
Ο έλεγχος και σε αυτό, καθώς αν αφεθεί είναι ικανό να καταστρέψει το μεγάλο παζλ.
[για περισσότερα: WikiLeaks & Tron· Σε αναζήτηση ενός Ελεύθερου Συστήματος]

Μπορούμε να δούμε σε διάφορες περιπτώσεις, όπως οι γνωστές αποκαλύψεις που έκανε το Wikileaks ή στις πιο πρόσφατες αποκαλύψεις του Edward Snowden, ότι είναι δυνατό σήμερα ακόμα και ένας μεμονωμένος διαχειριστής συστημάτων να έχει μια πολύ σημαντική δυνατότητα, μια εξαιρετική δυνατότητα να παρεμβαίνει στη δράση διάφορων οργανισμών, όχι διαλύοντάς τους ή αχρηστεύοντάς τους, ούτε κάνοντας απεργίες για να τους αναγκάσει να αλλάξουν πολιτική, αλλά μάλλον μεταφέροντας γνώση από ένα [αυστηρά περιφραγμένο] πληροφοριακό σύστημα τύπου apartheid, το οποίο εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε, να μεταφέρει λοιπόν γνώσεις απ’ αυτούς που έχουν μεγάλη εξουσία και μεγάλη πληροφόρηση, στο όφελος του κοινού, όπου αυτές οι γνώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι πια σα δύναμη πειθάρχησης αλλά για να κατασκευαστεί και να γίνει κατανοητός ο καινούργιος κόσμος στον οποίο έχουμε μπει.

ΟΜΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ ΕΔΩ.

Υπέκυψε τελικά το Wikileaks στην δύναμη της εξουσίας;
Δημοσίευσε κατ’ επιλογήν πληροφορίες; Και με ποιου το κριτήριο;
Είναι τόσο cool τύπος ο Ασάνζ;
Είναι τόσο μεγάλη και ισχυρή η ομάδα του Wikileaks;
Απαντήσεις που έρχονται μέσα από το Wikileaks, στο δεύτερο μέρος του άρθρου..
_____________________________________________________________
Από:http://osarena.net/wikileaks-ti-einai-kai-ti-exypiretei-wikileaks-alitheies-kai-psemata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αποφασισμένος να το πάει μέχρι τέλους ο Τραμπ με τους ΛΟΑΤΚΙ: «Μετά την ορκωμοσία μου θα σταματήσει το παραλήρημα των τρανσέξουαλ»

  Θα υπογράψω διατάγματα για τον τερματισμό του σεξουαλικού ακρωτηριασμού παιδιών, τον αποκλεισμό των τρανς από τον στρατό, το Δημοτικό, το ...