Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Βγήκαν τα «μαχαίρια» μετά το Eurogroup

Βγήκαν τα «μαχαίρια» μετά το Eurogroup

Κυβέρνηση και δανειστές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις αποστάσεις που τους χωρίζουν γεγονός που επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup της Πέμπτης. Ύστερα από μακρά συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος το βλέμμα στρέφεται πλέον στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου και τη νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 20. Κόντρα ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Προθυμία Μητσοτάκη να υλοποιήσει την πιο ακραία και αντικοινωνική πολιτική»

Το Μαξίμου, μετά το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση, αν ζητάει από την κυβέρνηση να δεχτεί τα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ τα οποία ζητάει το ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος σχολιάζοντας παράλληλα τις δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. ότι «είναι έτοιμος».
«Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει δύο φορές τη μέρα ότι είναι "έτοιμος". Το κάνει είτε για να επαναβεβαιώσει τα διαπιστευτήρια υποταγής του στους θεσμούς, ότι δηλαδή ο ίδιος θα υλοποιήσει τα πάντα "και ακόμα περισσότερα", όπως έχει δηλώσει, είτε για να πείσει τον εαυτό του», αναφέρει μεταξύ άλλων το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και προσθέτει: «Ωστόσο, αντί να ποντάρει για ακόμα μία φορά στην καταστροφή και να υπεκφεύγει, αφού ομολογεί ότι "σημασία έχει σήμερα να βρεθεί λύση", καλό θα είναι επιτέλους να πάρει ξεκάθαρη θέση: Καλεί την κυβέρνηση να δεχθεί τα παράλογα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος;».
Το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια διεθνών διαστάσεων αντιπαράθεση μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ με επίκεντρο το ελληνικό πρόγραμμα, «ο κ. Μητσοτάκης - όπως και οι ακραίοι των δανειστών - επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία τηρεί κατά γράμμα τόσο τους στόχους του προγράμματος, όσο και τις δεσμεύσεις της προς τον ελληνικό λαό» και επιπλέον, «ενώ άπαντες στο Eurogroup αναγνωρίζουν επισήμως την εξαιρετική πορεία των οικονομικών δεικτών και εσόδων, έρχεται να επαναφέρει -εξυπηρετώντας ποιόν άραγε;- τα ανυπόστατα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη».
«Για μια ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης φανερώνει την πολιτική του φύση. Από τη μία πλευρά η εμμονή του στην καταστροφολογία και από την άλλη η ανερυθρίαστη προθυμία του να υλοποιήσει την πιο ακραία και αντικοινωνική πολιτική» προσθέτει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και υπογραμμίζει:
«Όπως λοιπόν θα μείνουν στα χαρτιά οι ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ, έτσι θα μείνουν στα χαρτιά και τα λογύδρια του κ. Μητσοτάκη, ως κακή υπενθύμιση ενός χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος που αρνείται να συμβιβαστεί με την ιστορική του ήττα».

«Ας φύγουν, επιτέλους»

Το κόμμα της αξιωματικής, δεν άφησε ασχολίαστο το σχόλιο του Μαξίμου και έθεσε εκ νέου ζήτημα εκλογών χωρίς να απαντά στα ερωτήματα που τέθηκαν. «Όσο μένει αυτή η κυβέρνηση των ψεμάτων, της ανικανότητας και των φόρων, τόσο αυξάνεται ο λογαριασμός των μέτρων λιτότητας για τους Έλληνες. Τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για τη χώρα», αναφέρει η ΝΔ και προσθέτει:
«Οδήγησαν την Ελλάδα σε απομόνωση από όλους τους Ευρωπαίους, έχουν διαλύσει την οικονομία και την κοινωνία με τους φόρους και τώρα ζητάνε και τα ρέστα! Ας φύγουν, επιτέλους, για να αναπνεύσει ο τόπος».

Εκνευρισμός με τις θέσεις ΔΝΤ για το χρέος

Την Τετάρτη «διέρρευσε» έκθεση του ΔΝΤ για βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, στην οποία θεωρεί «εξαιρετικά μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος.
Η έκθεση -η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου, σημειώνει πως δεν επαρκούν τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup του Δεκεμβρίου και συνεπώς, απαιτούνται περαιτέρω και πιο δραστικά μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Το Ταμείο προτείνει συνδυασμό μέτρων για να αντιμετωπιστεί το μη βιώσιμο χρέος, όπως είναι οι αναβολές πληρωμής επιτοκίων μέχρι το 2040, η παράταση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι το 2070, καθώς και η επέκταση των περιόδων χάριτος των δανείων των ESM - EFSF, και των διμερών δανείων μέχρι το 2040.
Και στην περίπτωση αυτή, όμως, το ελληνικό χρέος θα παράμενε ιδιαίτερα «ευαίσθητο», με συνέπεια να υπάρξει η προοπτική ενός απαισιόδοξου σεναρίου που θα οδηγούσε σε νέες επιλογές, όπως η μείωση των επιτοκίων των δανείων απο ESM - EFSF, στο 0,25%, για 30 χρόνια.
Η έκθεση τονίζει πως τυχόν αναδιάρθρωση του χρέους θα πρέπει να υπηρετήσει δύο στόχους: πρώτον, να διατηρήσει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο εύρος του 15-20% του ΑΕΠ και δεύτερον, να υπάρξει καθοδική του πορεία.
Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, «λύσεις που παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση, αλλά δεν οδηγούν σε μια πτωτική πορεία του χρέους στο χρονικό ορίζοντα έως το 2060, δεν είναι συνεπής με τη βιωσιμότητα».

Τσακαλώτος: Προληπτικά μέτρα θέλει το ΔΝΤ

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμάει ότι η έκθεση ίσως είναι η προαναγγελία μη συμμετοχής του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, επιμένει στην άρνησή της να νομοθετήσει εκ των προτέρων οποιοδήποτε μέτρο για μετά το τέλος του μνημονίου και θεωρεί ότι η πρόταση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 μπορούν να συμβιβάσουν όλες τις πλευρές. 
Με τη δήλωση ότι «Δεν είναι δυνατόν να ζητάς να νομοθετήσει μια χώρα για το τι θα κάνει το 2019 και μετά», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε την επιβολή νέων προληπτικών μέτρων, όπως απαιτεί το ΔΝΤ.
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε χθες ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση αναγνώρισαν πως η Ελλάδα έχει σημειώσει «εξαιρετικές επιδόσεις» και πως η ελληνική οικονομία «μπορεί να φτάσει στην ανάπτυξη. Σε όλες τις συναντήσεις βρήκαμε κοινό τόπο. Η ελληνική ανάπτυξη βαίνει πολύ καλύτερα από ό,τι περίμεναν πολλοί».
Εκφράζοντας την αντίθεσή του στις απαιτήσεις του Ταμείου, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως κάτι τέτοιο θα δέσμευε τις μελλοντικές κυβερνήσεις μιας ευρωπαϊκής χώρας – και αυτό δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές και δημοκρατικές αξίες.
Στο ίδιο πλαίσιο κύκλοι του Μαξίμου επανέλαβαν πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει στη νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων κάνοντας λόγο για «παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των εταίρων».
Οι κυβερνητικές πηγές στάθηκαν στην καθολική αναγνώριση από το Eurogroup της καλής εικόνας της ελληνικής οικονομίας και στάθηκαν το 2016 θα κλείσει πιθανότατα με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, καθώς και με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2%, γεγονός που αναγνωρίστηκε και από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...