Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Παραμένει η αβεβαιότητα, στο τραπέζι μέτρα μετά το 2018

Παραμένει η αβεβαιότητα, στο τραπέζι μέτρα μετά το 2018

eurogroup.jpg

Από τη σύνοδο του EurogroupEUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ανοιχτό είναι το θέμα επιβολής νέων μέτρων μετά το 2018, όπως διαφάνηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος κυλά εις βάρος της Ελλάδας η οποία έχει περιθώριο μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου να διευθετήσει το θέμα της β' αξιολόγησης προκειμένου η χώρα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άφηναν να διαρρεύσει πως οι δανειστές ζητούσαν από την Αθήνα την άμεση νομοθέτηση νέων προληπτικών μέτρων για μετά το 2018 με επίκεντρο το αφορολόγητο και τις συντάξεις.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν ξεκαθάρισαν στη συνέντευξη Τύπου τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό πρόγραμμα, ούτε για την ελάφρυνση του χρέους, μιλώντας αόριστα για σημαντικά ελληνικά επιτεύγματα κατά την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και για την ανάγκη η Ελλάδα να εμβαθύνει στις μεταρρυθμίσεις.

Ο Ντάισελμπλουμ

Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υποστήριξε ότι σύμφωνα με τα ευρήματα των θεσμών, η Ελλάδα ανακάμπτει γρήγορα, ενώ είναι θετικά τα στοιχεία και για τα έσοδα, διότι έχουμε υπερκεράσει τους στόχους του 2016.
Όπως είπε, στόχος είναι να ολοκληρωθεί σύντομα η β' αξιολόγηση, που είναι προς το συμφέρον όλων, ωστόσο διαπίστωσε ότι υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα κλήθηκε να επιταχύνει τα βήματα που κάνει ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί το ταχύτερο δυνατόν.
«Υπάρχουν προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να γίνουν», τόνισε και εξήγησε ότι «τα εκκρεμή ζητήματα είναι τα πιο δύσκολα, όπως τα τελευταία μέτρα ενός αγώνα είναι πάντα πιο δύσκολα».
Σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα, όταν έχει πετύχει τόσα πράγματα, είπε ότι «αυτό είναι το κέντρο της συζήτησης».
«Θέλουμε να δούμε αν η Ελλάδα θα έχει αποτελέσματα και το 2017-18, αν η υπάρχουσα επιτυχία ήταν δομικό αποτέλεσμα».
Ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ σημείωσε ότι πρέπει να εμπεδωθεί το βάθος των μεταρρυθμίσεων, κυρίως σε εργασία, ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό.
Όσον αφορά το ΔΝΤ, υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του, ωστόσο δεν εξήγησε πώς ούτε αν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα στο μέλλον.
Αναφερόμενος στο χρέος, είπε ότι έχουν δεσμευθεί ότι θα το εξετάσουν στο τέλος τους προγράμματος.
«Τότε θα δούμε τι χρειάζεται για την ελάφρυνση του χρέους», τόνισε.

Ο Πιερ Μοσκοβισί

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, από την πλευρά του, εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της β' αξιολόγησης.
Όπως είπε, «θέλουμε καθολική συμφωνία στα ανοιχτά θέματα, έναν μηχανισμό ώστε να επιτύχουμε τους στόχους στα δημοσιονομικά μεσοπρόθεσμα».
Τόνισε ότι κανένας δεν θέλει να γίνουν βήματα προς το παρελθόν και αναγνώρισε ότι στην Ελλάδα πέτυχαν θαυμαστά αποτελέσματα το 2016 σε εργασιακά και δημοσιονομικά.
«Αν γίνουν οι σωστές προσπάθειες, τότε θα επιστρέψουν γρήγορα οι θεσμοί στην Αθήνα», συμπλήρωσε.
«Δεν είμαστε μακριά από την επίτευξη του στόχου», τόνισε.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ

Ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, απέφυγε να μιλήσει για την ουσία της συζήτησης και αναφέρθηκε στα ήδη γνωστά βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΜ.
Όπως είπε, αν εφαρμοστούν, ίσως οδηγήσουν σε μείωση του ελληνικού χρέους έως το 2060.
«Η επιτυχία προγράμματος εδράζεται στις μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...