Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Θετικό κλίμα αλλά και αμηχανία χθες στην Πολιτική Γραμματεία

Θετικό κλίμα αλλά και αμηχανία χθες στην Πολιτική Γραμματεία

tsipras.jpg

Αλέξης ΤσίπραςΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Το περιεχόμενο της κατ' αρχήν συμφωνίας με τα μέτρα και τα «αντίμετρα» τέθηκε χτες στο μικροσκόπιο των στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν από τη συνεδρίαση συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επισήμως το τηλεφώνημα εντάσσεται στον κύκλο επαφών που έχει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εν όψει της συνόδου της Ρώμης, ωστόσο η χρονική συγκυρία (λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού της Γερμανίδας καγκελαρίου με την επικεφαλής του ΔΝΤ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) προσδίδει πρόσθετο νόημα στις συζητήσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες.
Το κλίμα που καταγράφηκε στη συνεδρίαση της Π.Γ. ήταν κατ' αρχήν θετικό, ωστόσο απομένουν οι σημαντικές αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, με αποτέλεσμα να επικρατεί κλίμα σχετικής αμηχανίας.
Οι τοποθετήσεις άλλωστε κορυφαίων κομματικών στελεχών σε μέσα ενημέρωσης έδειχναν ότι και στις τάξεις του κομματικού μηχανισμού επικρατεί ικανοποίηση για το πρώτο αποτέλεσμα του Eurogroup, τη δυνατότητα ψήφισης αντισταθμιστικών μέτρων.

«Εκλογές το 2019»

«Δικαιώθηκε η επιμονή μας για μια συνολική πολιτική συμφωνία», δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία και το σύνολο του κόμματος είναι απολύτως αρραγή».
«Η εικόνα που έχουμε από όλες τις εσωτερικές και δημόσιες κομματικές διεργασίες του τελευταίου διαστήματος είναι ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία και ότι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019», είπε χαρακτηριστικά ο Πάνος Ρήγας και προσέθεσε πως «το ζήτημα πλέον είναι εάν θα αντέξει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος όλο αυτόν τον καιρό εφάρμοζε το δόγμα "Βάστα Σόιμπλε να πέσει η κυβέρνηση" και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο».
Στο ίδιο κλίμα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, Φωτεινή Βάκη, επισήμανε (ΣΚΑΪ) ότι η συμφωνία που επετεύχθη το βράδυ της Δευτέρας «αποτελεί ρωγμή στην εμμονική προσήλωση στο δόγμα της λιτότητας».
Ο δε Μάκης Μπαλαούρας είπε ότι «η συμφωνία αυτή είναι μια συμφωνία συμβιβασμού, Αλλά και εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ τη θεωρούμε έντιμη και προωθητική».
Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής υπογράμμισε ότι «δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι για μερικά πράγματα να κάνουμε συμβιβασμούς».
Ωστόσο, είπε, «οι συμβιβασμοί έχουν και θετικές και αρνητικές πλευρές. Εχουμε τώρα μια συμφωνία που μας βοηθάει να μπούμε σε μια κανονικότητα, να φύγει η ανασφάλεια του κόσμου, να γίνουμε μια κανονική χώρα, να μπούμε στην πιστωτική επέκταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μόσχα: «Εάν δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας αναπτυχθούν στην Ουκρανία θα κτυπήσουμε με ότι έχουμε» «Η Βρετανία -και συγνώμη από την Ιρλανδία- θα πάει στον βυθό» 29.04.2024 | 22:05

  Σε ευθεία προειδοποίηση κατά των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας προχώρησε Μόσχα μέσω της κρατικής τηλεόρασης, ώστε οι αυτές οι χώρες να μην στ...