Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ Β΄ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Σε συμφωνία κατέληξε το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ Β΄ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
16:20
20/02/2017
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
Σε συμφωνία κατέληξε η συνάντηση στις Βρυξέλλες στην οποία συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης και από την πλευρά των θεσμών, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Πιέρ Μοσκοβισί, Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), ο Τόμας Βίζερ (επικεφαλής EuroWorking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ).
 
Ετσι ανοίγει και ο δρόμος για το επιτυχές κλείσιμο της β΄αξιολόγησης.
 
Η έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το περιεχόμενο κοινού ανακοινωθέντος το οποίο αναμένεται να εκδοθεί στο Eurogroup.
 
Υπενθυμίζεται ότι, ευρωπαϊκή πηγή είχε αναφέρει, το σενάριο να προκύψει στη σημερινή συνεδρίαση ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα θεωρείται αρκετά πιθανό.
 
Αναμένεται συνεπώς, εκτός απροόπτου να ανακοινωθεί η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών μάλλον την  επόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε να συνεχιστούν οι διεργασίες στο τεχνικό επίπεδο, με ορίζοντα το επόμενο Eurogroup της 20ης Μαρτίου. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η ελληνική πλευρά συμφώνησε με τη πρόταση των θεσμών για λήψη περεταίρω δημοσιονομικών μέτρων μετά το 2019, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις ερχόμενες ημέρες, πιθανόν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
 
Το ύψος και το είδος των μέτρων θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί στην Αθήνα, αν και Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, αλλά και στο φορολογικό.
 
«Ελεγχος» ΔΝΤ
 
Τα τεχνικά κλιμάκια κυρίως του ΔΝΤ αναμένεται με την επιστροφή τους να καθίσουν με «χαρτί και μολύβι» και να εξετάσουν κατά πόσο τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας για το 2016, τα οποία είναι καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, οφείλονται σε μέτρα με μη επαναλαμβανόμενη απόδοση ή σε μέτρα που έχουν δημοσιονομική συνέχεια και τα επόμενα χρόνια. Το ΔΝΤ, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμά ότι η υπεραπόδοση των στόχων του 2016 δεν βασίζεται σε μέτρα που θα παράγουν δημοσιονομικά οφέλη σε βάθος χρόνου και ότι τα οφέλη αυτά δεν είναι αρκετά για να αλλάξουν τις δικές του πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται λήψη μέτρων 2% του ΑΕΠ.
 
Χρέος
 
Επιπλέον, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε πραγματική συζήτηση για το χρέος θα μετατεθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές αφήνοντας λίγα περιθώρια στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για να παρουσιάσει οφέλη από την συμφωνία. Με το τέλος της αξιολόγησης αναμένεται να υπάρχει απλά μία συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης, που θα εξασφαλίζει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μεγάλη φωτιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας – Εκκενώνονται χωριά

  Ελλάδα Μάχη από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο – Κάηκε Πυροσβεστικό όχημα – Στο Ξυλόκαστρο εσπευσμένα ο Αρ...