Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΒΟΥΛΗ «Δεν είναι ότι δεν ξέρετε, είναι ότι δεν σας αρέσει»

«Δεν είναι ότι δεν ξέρετε, είναι ότι δεν σας αρέσει» UPD

tsakalotos

 Ευκλείδης ΤσακαλώτοςEUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε εκτάκτως το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης που ζητούσε να ενημερωθεί για όσα έγιναν στο Eurogroup της Δευτέρας.
«Πρέπει να πω σε όλους και σε όλες ότι είναι συγκινητικό που όλοι ανησυχείτε και σας έλειψα», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ευχαρίστησε τη Ν.Δ. που «μου έδωσε συγχαρητήρια για τα ελληνικά μου».
«Οι ενημερώσεις γίνονται από την κυβέρνηση. Όταν μιλάει ο κ. Τζανακόπουλος, δεν μιλάει για πάρτη του, αλλά για όλη την κυβέρνηση», είπε και πρόσθεσε: «Θα πω ένα-δυο πράγματα για τη διαπραγμάτευση γιατί μου ήρθε πρόσκληση από τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών να συζητήσουμε αυτά τα θέματα και έχει προγραμματιστεί για Τρίτη και θα έχουμε χρόνο».

«Καθαρή δημοσιονομική επίπτωση από τα μέτρα δεν θα υπάρχει»

«Θα σας δώσω 4-5 ημέρες να ξεπεράσετε τη στενοχώρια ότι η κυβέρνηση δεν θα κλείσει την αξιολόγηση, ότι θα πάρουμε νέα μέτρα 2 ή 3,6 ή 8 δισ. ευρώ» συνέχισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Κάποιος πρέπει να εξηγήσει ότι άλλο 2% και άλλο 2 δισ.».
«Όλα τα λεφτά είναι η λέξη του Μοσκοβισί. Όταν δημοσιογράφος τον ρωτά πώς ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν θα έχει νέα μέτρα απαντά "net", δηλαδή "καθαρά". Παρόλο που εσείς περιμένατε ότι εμείς θα πάρουμε μέτρα, καθαρή δημοσιονομική επίπτωση δεν θα υπάρχει, το είπε ο Μοσκοβισί ξεκάθαρα. Είπε δεν θα πάρει "καθαρά μέτρα"», εξήγησε.
«Αν θα πάρουμε 1 δισ. ευρώ μέτρα δημοσιονομικά, τότε θα πάρουμε και ένα 1 δισ. μέτρα θετικά που θα επιστρέφουν τα χρήματα στην οικονομία. Γι' αυτό ο Ντάισεμπλουμ είπε ότι πάμε από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές εντός του φακέλου φορολογίας και κοινωνικού φακέλου», διευκρίνισε.
Κάποιοι μπορεί να χάσουν, βεβαίως, αλλά και κάποιοι θα κερδίσουν. Δηλαδή, κάποιοι που τώρα δεν βοηθάμε, και πρέπει να τους βοηθήσουμε, θα τους βοηθήσουμε. Μερικοί μπορεί να χάσουνε, εμείς θα κάνουμε τα πάντα στη διαπραγμάτευση, να περιορίσουμε αυτά που θα χάσουν και να πάρουν κάτι ως αποζημίωση», σημείωσε.
«Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι το φορολογικό σύστημα τα τελευταία 40 χρόνια ήταν βέλτιστο. Ποτέ δεν είπαμε ότι μέσα από το πελατειακό σύστημα φτάσαμε σε ένα κοινωνικό σύστημα, που η αναδιάρθρωσή του ήταν βέλτιστη και άρα είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συζητήσεις, τώρα που θα έχουμε μηδέν δημοσιονομική επίπτωση, αλλά θα έχουμε αναδιαρθρώσεις», 

«Βάλατε όλα τα αβγά στα καλάθια ότι δεν θα βγει... και χάσατε» 

«Βάλατε όλα τα αβγά στα καλάθια ότι θα πέσει τώρα η κυβέρνηση, ότι δεν θα βγει η διαπραγμάτευση και χάσατε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αν και έχει όλες τις πληροφορίες για τους βασικούς πυλώνες σε όλα τα πεδία της οικονομίας, κάνει ότι δεν γνωρίζει.
«Δεν είναι ότι δεν ξέρετε, είναι ότι δεν σας αρέσει», είπε, «όλα τα υπόλοιπα είναι υποκρισία».
«Θα είδατε κι άλλα καλά και κακά νέα. Δεν θέλω να σας στενοχωρώ. Συζητάμε μεγάλο πρόγραμμα για να περιορίσει τη λιτότητα που υπήρχε με προγράμματα απασχόλησης. Θα συζητήσουμε –εσείς τα λέτε ιδεολογήματα της Αριστεράς– ότι οι εργαζόμενοι θα κερδίσουν στην ανάκαμψη για παράδειγμα με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
«Εμείς καταβάλουμε προσπάθεια για να ανατραπεί η εικόνα της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους. Το όλο πακέτο θα έρθει. Νομίζω ότι έχετε καλό περίγραμμα. Θα αναστραπεί η γενική εικόνα, το πακέτο θα το δείτε στο τέλος, δεν μπορώ να πω τι θα είναι μέσα στα κουτάκια», κατέληξε ο υπουργός.

«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πάντως, μετά την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών τον κατηγόρησαν ότι δεν παρείχε καμία ενημέρωση στη Βουλή μετά το Eurogroup.
Αιχμή της κριτικής, παλαιότερες δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι θα ήταν «καταστροφή για τη χώρα αν η αξιολόγηση δεν κλείσει έως τον Δεκέμβριο» και ότι το αφορολόγητο και οι συντάξεις είναι «κόκκινες γραμμές» για την ελληνική πλευρά.
Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Νίκος Δένδιας είπε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο:
«Δεν θεωρώ ότι είναι άσχετη η παρουσία σας εδώ σήμερα από το ότι υπεβλήθη σχετικό αίτημα για ενημέρωση από τη Ν.Δ.».
Και τόνισε ότι ο υπουργός «ήρθε και είπε ότι δεν έχει σημασία και ότι επαρκεί η τοποθέτηση του κ. Τζανακόπουλου».
«Δεν γίνονται ενημερώσεις και αυτό δεν το αντέχει το Σύνταγμα» είπε ο Νίκος Δένδιας, ενώ συμπλήρωσε:
«Σήμερα λέτε ότι η Ν.Δ., όχι η χώρα υπέστη καταστροφή γιατί γυρνάει η Τρόικα στην Αθήνα, χωρίς να μας λέτε ούτε καν το χρόνο κατάληξης. Ούτε λέξη τώρα, ούτε συγγνώμη προς τον λαό».
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνησή ότι στο πρόσφατο Eurogroup τα έδωσε όλα, χωρίς καν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
«Πράγματι είπαν ότι δεν έκλεισε η συμφωνία, ενώ η κυβέρνησή σας, αφού υπάρχει συλλογική ευθύνη όπως είπατε, έλεγε εκείνο το βράδυ ότι έκλεισε η συμφωνία, χωρίς μάλιστα να εξασφαλιστεί η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, ή να αναδιαρθρωθεί σημαντικά το δημόσιο χρέος. Στο χρέος έγινε το αντίθετο, όπως δήλωσε χθες η κ. Λαγκάρντ. Τα έδωσε όλα η κυβέρνηση για να επιστρέψει απλώς η Τρόικα».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ανέφερε πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «όπως γράφουν, δεν εξαφανίζεται, είναι εδώ, αυτό όμως που εξαφανίζεται όλο και περισσότερο είναι το λαϊκό εισόδημα».
Τόνισε ότι η όποια συμφωνία «είναι συνέχεια του τρίτου μνημονίου».
Όσο για τα αντισταθμιστικά, έκανε λόγο για αλχημείες από την πλευρά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η μείωση του αφορολόγητου, των συντάξεων συν εργασιακά κ.λπ., ακόμα και να υπάρξουν, «δεν θα καλύψουν τις απώλειες».
Ο Γιώργος Αμυράς, από το Ποτάμι, υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση ήταν αποτυχημένη και «οδήγησε τους δανειστές της χώρας, ΔΝΤ και Ευρωπαίους, να μεταθέσουν για αργότερα τόσο την ελάφρυνση του χρέους όσο και την ποσοτική χαλάρωση».
Επίσης, κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει ευθέως πόσο χαμηλά θα ρίξει το αφορολόγητο, πόσο θα μειώσει και άλλο τις συντάξεις και ποια σκληρά μέτρα πρόκειται να προνομοθετήσει κατά παράβαση του Συντάγματος.
• Το ίδιο θέμα θα απασχολήσει αύριο (Παρασκευή) την «Ώρα του πρωθυπουργού», όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει σε ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη για το πρόσφατο Eurogroup, την τρέχουσα αξιολόγηση και τα νέα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μόσχα: «Εάν δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας αναπτυχθούν στην Ουκρανία θα κτυπήσουμε με ότι έχουμε» «Η Βρετανία -και συγνώμη από την Ιρλανδία- θα πάει στον βυθό» 29.04.2024 | 22:05

  Σε ευθεία προειδοποίηση κατά των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας προχώρησε Μόσχα μέσω της κρατικής τηλεόρασης, ώστε οι αυτές οι χώρες να μην στ...