Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Συντάκτης: efsyn.gr Τις πρώτες σκέψεις του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα και τη στάση του ΔΝΤ απέναντι στην Ευρώπη φανέρωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο Στίβεν Μνούτσιν, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, χαρακτήρισε «αμιγώς ευρωπαϊκό πρόβλημα» το ελληνικό πρόγραμμα και φαίνεται πως τάσσεται υπέρ της σκληρής γραμμής από το Ταμείο.

Σκληρή γραμμή για ένα «ευρωπαϊκό πρόβλημα»

mnuchin-trump-dnt.jpg

Ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ παίρνει θέση για το ελληνικό πρόγραμμα και το ΔΝΤ | (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)
Τις πρώτες σκέψεις του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα και τη στάση του ΔΝΤ απέναντι στην Ευρώπη φανέρωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο Στίβεν Μνούτσιν, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, χαρακτήρισε «αμιγώς ευρωπαϊκό πρόβλημα» το ελληνικό πρόγραμμα και φαίνεται πως τάσσεται υπέρ της σκληρής γραμμής από το Ταμείο.
Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους της Wall Street Journal ο κ. Μνούτσιν πέταξε το μπαλάκι στην Ευρώπη, ενώ όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας τα σχόλιά του έδειξαν ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το ΔΝΤ εάν παραμείνει σε σκληρή γραμμή αναφορικά με τις απαιτήσεις του για μεταρρυθμίσεις και χρέος.
Η Wall Street Journal σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα στηρίξει τη διοίκηση του ΔΝΤ στην κλιμακούμενη πίεση από τη Γερμανία ώστε το Ταμείο να κάνει ξανά πίσω (όπως έκανε στα δύο προηγούμενα προγράμματα).
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΔΝΤ και εάν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να προκρίνει την σκληρή γραμμή, Βερολίνο, Βρυξέλλες και Αθήνα θα αντιμετωπίσουν εκ νέου προβλήματα.
Από την πλευρά του Ταμείου, ο Τζέρι Ράις, ξεκαθάρισε εκ νέου την Πέμπτη ότι το ταμείο δεν θα δώσει χρήματα εάν η Αθήνα δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και φορολογικό και η Ευρώπη δεν δώσει πιστευτά και συγκεκριμένα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους.
Η WSJ φιλοξενεί και δηλώσεις από εκπρόσωπο της κυβέρνησης Ομπάμα. Ο Νέιθαν Σιτς, ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της προηγούμενης κυβέρνησης, εκτιμά ότι δεν θα απελευθερώσει χρήματα άμεσα το Ταμείο.
«Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως οι Ευρωπαίοι θα βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν χωρίς τα χρήματα του ΔΝΤ» προσθέτει.
Στον αντίποδα, ο Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ, ειδικός του ευρώ στην εταιρεία συμβούλων  Rhodium Group εκτιμά ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ελληνικό πρόγραμμα για να αποκτήσει το πάνω χέρι στη σχέση του με την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τοπικές βροχές στα ανατολικά και νότια

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI   UPD  ΕΛΛΑΔΑ   30.04.24 08:11 efsyn.gr Α+ Α- Facebook Twitter E-mail Copy link Print Τοπικές βροχές στα ...