Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

ΕΥΡΩΠΗ «Αδιέξοδο για Ελλάδα - Ε.Ε. το Grexit, και όχι πολιτική διέξοδος

«Αδιέξοδο για Ελλάδα - Ε.Ε. το Grexit, και όχι πολιτική διέξοδος»

troost2.png

Άξελ ΤρόοστTο Die Linke και το κρίσιμο ερώτημα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Die Linke, Άξελ Τρόοστ, απαντάει στις δηλώσεις της επικεφαλής Σάρα Βάγκενκνεχτ σχετικά με το ενδεχόμενο Grexit, τον ΣΥΡΙΖΑ και το αριστερό γερμανικό κόμμα.
Η κ. Βάγκενκνεχτ είχε τονίσει την Τετάρτη ότι «εδώ και χρόνια ο Σόιμπλε κοροϊδεύει τη γερμανική κοινή γνώμη παρά το γεγονός ότι γνωρίζει ή τουλάχιστον θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει.Τα δάνεια, για τα οποία είναι συνυπεύθυνη η γερμανική κυβέρνηση, που δόθηκαν στην Ελλάδα είναι ένας τάφος δισεκατομμυρίων για τα χρήματα των Ευρωπαίων και Γερμανών φορολογούμενων.
Ακόμη είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα δεν σώθηκε με αυτά τα δάνεια αλλά μόνο οι τράπεζες και τα funds. Το αν όμως η Ελλάδα εξακολουθεί να βλέπει το μέλλον της δικής της οικονομίας εντός του ευρώ με τη σκληρή αξία θα έπρεπε να το αποφασίσει τελικά ο ελληνικός λαός. Πάντως εξυπακούεται ότι η οικονομική ανάκαμψη θα ήταν ευκολότερη έξω από αυτό τον κορσέ».
Ωστόσο, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος υπογραμμίζει πως η εξόδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη αποτελεί αδιέξοδο και όχι πολιτική διέξοδο για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Ακολουθεί αναλυτικά η απάντηση του κ. Τρόοστ:
Με τις πρόσφατες δηλώσεις της πως ένα Grexit θα ήταν καλύτερη επιλογή για τον πληθυσμό της Ελλάδας από ότι η παραμονή στο ευρώ, η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Sahra Wagenknecht τροφοδότησε, κυρίως στην Ελλάδα, μία συζήτηση σχετικά με το αν το γερμανικό κόμμα Die Linke υπαναχώρησε από την αλληλεγγύη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα.
Δεν χωράει αμφιβολία: Η άμβλυνση της πολιτικής λιτότητας είναι ζήτημα επιβίωσης τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ιταλία και την Πορτογαλία. Αλλά τόσο με το ευρώ όσο και μετά από ένα Grexit, η Ελλάδα θα παρέμενε έρμαιο μίας λιτότητας που της επιβάλλεται εκ των έξω: 
Υπό τις επιταγές του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών κρατών-πιστωτών, καμία κυβέρνηση του κόσμου δεν θα μπορούσε να διαμορφώσει κυρίαρχα μία διαδικασία οικονομικής εξυγίανσης – ανεξάρτητα από το νομισματικό καθεστώς της χώρας. Ως εκ τούτου, η πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη (64% υπέρ του ευρώ, 31% υπέρ της επιστροφής στη δραχμή).
Σε αυτό το επί του παρόντος μη αναστρέψιμο για την ελληνική πλευρά πλαίσιο, είναι ανεπίτρεπτο η αριστερή πολιτική να χρησιμοποιείται ως σκηνή για δονκιχωτισμούς. Μία πραγματικά αριστερή πολιτική δεν πρέπει να επαναπαύεται, αλλά να εκμεταλλεύεται κάθε δυνατό περιθώριο εντός του κορσέ της λιτότητας, για να επιτύχει πραγματικές διευκολύνσεις για τον πληθυσμό και να μετριάσει στο μέτρο του δυνατού τις κοινωνικές περικοπές για τους πιο φτωχούς.
Η Αριστερά, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη, πρέπει να μάθει πως είναι όντως επίπονο και περίπλοκο να επαναφέρει μία κατεστραμμένη οικονομία και ένα λεηλατημένο κράτος σε μία βιώσιμη πορεία.
Η στέρηση πολιτικής και πρακτικής υποστήριξης προς τους αξιοπρεπείς αριστερούς που αποδέχθηκαν αυτή την άχαρη πρόκληση υπό τόσο δύσκολες συνθήκες, και μάλιστα μετά από μία φάση επευφημιών δίχως ίχνος κριτικής και συνέπειας από τους ίδιους πρωταγωνιστές, δεν διαφωτίζει τόσο την Ελλάδα, όσο χαρακτηρίζει την ωριμότητα κάποιων αριστερών πολιτικών σχηματισμών στη Γερμανία και των ηγετικών τους φυσιογνωμιών.
Αυτό που μετρά είναι η αξιοθαύμαστη ακεραιότητα, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πραγματώσει τα πολιτικά του ιδανικά εντός ενός τόσο στενού χρηματοπιστωτικού και κανονιστικού κορσέ. Για αυτό και κρίνουμε το έργο του ελληνικού αριστερού κόμματος θετικά και πιστεύουμε πως η επίμονη πολιτική του αξίζει τον σεβασμό της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μόσχα: «Εάν δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας αναπτυχθούν στην Ουκρανία θα κτυπήσουμε με ότι έχουμε» «Η Βρετανία -και συγνώμη από την Ιρλανδία- θα πάει στον βυθό» 29.04.2024 | 22:05

  Σε ευθεία προειδοποίηση κατά των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας προχώρησε Μόσχα μέσω της κρατικής τηλεόρασης, ώστε οι αυτές οι χώρες να μην στ...