Ολα είναι στον «αέρα»
Το τέλμα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς σηματοδοτεί η χθεσινή απουσία του Γιώργου Χουλιαράκη από το EuroWorking Group (EWG) και η αντικατάστασή του από τον Παναγιώτη Νικολαΐδη, σύμβουλο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.
Σε μια στιγμή που ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της χώρας -η οποία κανονικά θα έπρεπε να έχει κλείσει από τον περασμένο Νοέμβριο τη διαπραγμάτευση ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην εκταμίευση της δόσης των 6,1 δισ. και στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση της ΕΚΤ- ο Γιώργος Χουλιαράκης, μετά από συνεννόηση με τον επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ, αντί να πάρει την πτήση για Βρυξέλλες, τελικά ανέβηκε στο αεροπλάνο για Λονδίνο.
Οπως έγινε γνωστό από κύκλους του υπουργείου, λόγω των χαμηλών προσδοκιών που είχε η κυβέρνηση από αυτό το συμβούλιο, αποφασίστηκε ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών να παραστεί σε συνέδριο του London School of Economics (LSΕ), στο οποίο ήταν βασικός ομιλητής, και όχι στην Ομάδα Εργασίας των 19 όπου η Ελλάδα ήταν κεντρικό θέμα.
Και συγκεκριμένα για την πρόοδο που σημειώνει η Αθήνα πάνω στα 45 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης (εργασιακά, ενέργεια, «κόκκινα» δάνεια, κ.ά.). Για «εξαφάνιση» υπουργού από το EWG έκανε λόγο η Ν.Δ., που επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το θέμα της μη εκπροσώπησης της χώρας από τον Γιώργο Χουλιαράκη.
Εχει συμβεί στο παρελθόν και όταν κριθεί σκόπιμο και αναγκαίο θα συμβεί ξανά στο μέλλον, όπως ισχύει σε κάθε σοβαρή χώρα» απάντησε η κυβέρνηση, για να προσθέσει ότι «έγινε σε συνεννόηση και συμφωνία με τον πρόεδρο του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ
Απαισιοδοξία
Μετά από αυτή την εξέλιξη, «αν υπάρχει -έστω και μία- περίπτωση να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, αυτό θα γίνει μόνο με πολιτική απόφαση» τόνιζαν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ενώ για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται ένθεν κακείθεν για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων δήλωναν ότι «αυτές δεν είναι σίγουρο αν θα καρποφορήσουν».
Μετά τις απειλές για «Grexit», το κλίμα σε Αθήνα και Βρυξέλλες έχει οδηγηθεί σε ακραία πόλωση και σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα πραγματοποιήσει σειρά διαβουλεύσεων, τόσο με αξιωματούχους της ευρωζώνης όσο και με την ελληνική κυβέρνηση. Στόχος είναι να διαμορφωθεί μέσα στις επόμενες μέρες ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο ή μια φόρμουλα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Το μήνυμα που πρόκειται να εκπέμψει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ -με τον οποίο είναι πιθανό να συναντηθεί σήμερα ο Ε. Τσακαλώτος- είναι ότι οι Βρυξέλλες εργάζονται με χρονικό ορίζοντα την προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, στη διάρκεια της οποίας θα επιδιωχθεί είτε μια πολιτική συμφωνία σε όλα τα ανοικτά ζητήματα είτε απόφαση για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, με εντολή η αξιολόγηση να κλείσει μέσα σε λίγες ημέρες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το βασικό πρόβλημα που εμποδίζει μέχρι τώρα την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές είναι η νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων από την κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά το 2018. Το «τυράκι» των Ευρωπαίων γι’ αυτά τα μέτρα είναι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και η περαιτέρω διευκρίνιση από τώρα των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα ληφθούν το 2018 για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Μέτρα 3,5 δισ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αργά χθες το βράδυ, το EWG ζητεί τη λήψη προνομοθετημένων μέτρων για μετά το 2018 ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου