«Εκλογικό ατύχημα» αν...
Φαινομενικά επικρατεί ηρεμία. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, χωρίς να υπάρχουν επαφές, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, επικρατεί ένταση με τα «αντιμαχόμενα» στρατόπεδα, τους θεσμούς και το Μαξίμου, να προγραμματίζουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Ουδείς μπορεί να προβλέψει το μέλλον της διαπραγμάτευσης και μπορεί, υποστηρίζει ο ίδιος αξιωματούχος, η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές χωρίς κανένα από τα δύο στρατόπεδα να τις επιθυμεί. Ουδείς βέβαια, αμφισβητεί ότι η διαπραγμάτευση, για μια ακόμη φορά, βρίσκεται σε οριακό σημείο με τους δανειστές.
Το Μαξίμου θα πρέπει να συναινέσει για τη νομοθέτηση, εκ των προτέρων, νέων μέτρων λιτότητας μέσα στις επόμενες τρεις βδομάδες –έως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου– ή να πάρει το ρίσκο της μετωπικής με απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες εξελίξεις, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις κορυφάιων στελεχών.
Η εκ των προτέρων, όμως, νομοθέτηση ενέχει τον κίνδυνο μεγάλου πολιτικού κόστους –ιδιαίτερα όταν υπάρχουν και οι σχετικές περί του αντιθέτου δηλώσεις από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες, συμφωνούν στελέχη του Μαξίμου. Διαφορετικά, όμως, η χώρα διακινδυνεύει να ξαναμπεί σε μια νέα κρίση χρέους που θα οδηγήσει σε ένα «καυτό καλοκαίρι», καθώς τον Ιούλιο πρέπει να αποπληρωθούν περί τα 6,5 δισ. ευρώ στους δανειστές.
Υπάρχει ο φόβος στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η σημερινή κυβέρνηση να συρθεί σε εκλογές, μέσα από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με άδεια ταμεία, ταπεινωμένη, χωρίς να έχει πολιτικό αφήγημα που να μιλάει στην κοινωνία...
Τα επιτελεία κυβέρνησης και δανειστών βρίσκονται στο «κόκκινο». Η κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει τις θέσεις για μια σειρά ζητήματα και τηρεί στάση αναμονής. Περιμένει να κάνουν το επόμενο βήμα οι θεσμοί με την επιστολή τους από μέρα σε μέρα και πριν από τη σύνοδο του ΔΝΤ την ερχόμενη εβδομάδα. Και επαναλαμβάνει, σε κάθε ευκαιρία, ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, όπως, επίσης, και ότι όλα τα ανοικτά ζητήματα θα κλείσουν ταυτόχρονα. Άλλωστε, το χθεσινοβραδινό non paper κυρίως απευθυνόταν στους «θεσμούς» παρά απαντούσε στο Bloomberg. «Όπως σε όλες τις διαπραγματεύσεις, τον τελευταίο καιρό, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα», δηλώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Υπάρχουν οι οικονομικές, αλλά και οι πολιτικές προϋποθέσεις για μια συμφωνία», διαμηνύει ο Δ. Τζανακόπουλος.
Ο προβληματισμός στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ για το «πώς προχωράμε» μπορεί να είναι μονόπλευρος, καθώς τα περισσότερα στελέχη εκτιμούν ότι η προσφυγή σε εκλογές σήμερα είναι πολιτική αυτοκτονία, ωστόσο δεν λείπουν και οι –λιγοστές είναι η αλήθεια– φωνές που θέλουν προσφυγή στις κάλπες, με την αιτιολογία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις εκλογές, αλλά θα κρατήσει το «πολιτικό του κεφάλαιο».
«Αν φύγεις από το Μαξίμου δύσκολα επιστρέφεις», εξομολογείται στο CNN Greece στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχουν «αριστερές παρενθέσεις» ή «δεξιές αγκύλες». «Μετά την απομάκρυνση από την εξουσία όλοι σε αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Είσαι ο χαμένος», μας είπε χαρακτηριστικά. Άλλωστε, οι φρούδες ελπίδες και υπολογισμοί Σαμαρά, περί «αριστερής παρένθεσης» είναι πολύ διδακτικοί...
Όσο για το ερώτημα αν θα ψηφίσουν τα μέτρα οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού η απάντηση είναι καταφατική. «Κανείς δεν θέλει να επιστρέψει σπίτι του. Το βουλευτιλίκι είναι γλυκό, απ’ όποια μεριά και αν το κοιτάξεις: δεξιά ή αριστερά! Όσοι βουλευτές ήταν να φύγουν έφυγαν», τόνισε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμά ότι δεν θα υπάρχει ούτε μία απώλεια. Όσο για την κοινωνία, υποστηρίζει γνωστός επικοινωνιολόγος, «αν η κυβέρνηση διαχειριστεί έξυπνα την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων, δεν θα υπάρξει πρόβλημα». Αρκεί να τελειώνει, όπως υπογραμμίζει ,σύντομα με την διαπραγμάτευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου