Πρωτοβουλίες για να κλείσει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο UPD
Στο περιθώριο της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στην Μάλτα, ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχαν κατ' ιδίαν συνάντησή και σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησαν να παρθούν πρωτοβουλίες για να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο.
Στη συνάντηση των δύο ηγετών σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καγκελάριος ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, το προσφυγικό και το Κυπριακό.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωσή του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και στη σημασία της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειές της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
Ως προς οι οικονομικό πρόγραμμα συμφωνήθηκε ότι πρέπει ληφθούν άμεσα αναγκαίες πρωτοβουλίες για να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο.
Ο πρωθυπουργός είχε και συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ, όπου συζήτησαν την πορεία του προγράμματος και συμφώνησαν στην ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
«Πρέπει να αλλάξουμε πορεία»
Μετά το πέρας της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με τις επαφές που είχε στη Βαλέτα για το θέμα του ελληνικού προγράμματος.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με προγράμματα λιτότητας, να εξοντώνει λαούς και να τους φέρνει σε αντίθεση με τις ηγεσίες τους.
«Δεν μπορεί να συνεχίζει με λιγότερη αλληλεγγύη, με λιγότερη δημοκρατία, πίσω από κλειστές πόρτες» πρόσθεσε ο Α. Τσίπρας για να συμπληρώσει «Η Σύνοδος της Ρώμης είναι μια ευκαιρία να υπάρξει αλλαγή πορείας».
Πάντως ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος πως αυτή η αλλαγή μπορεί να συμβεί άμεσα.
«Υπάρχουν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που θα καθορίσουν την πορεία της Ευρώπης. Είτε θα είναι η αφορμή για μια νέα πορεία είτε, αν δεν υπάρξει αλλαγή πορείας μπορεί να βρεθεί και μπροστά σε πολύ κρίσιμα διλήμματα» είπε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του πρωθυπουργού
Εμπόδια και μηνύματα
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το βασικό πρόβλημα για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα είναι η αξιώσει νομοθέτησης των προληπτικών μέτρων. Στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη ότι το ποσό που αντιστοιχεί στα εν λόγω μέτρα ενδέχεται να αναδειχτεί σε «κλειδί» για την επίτευξη ενός συμβιβασμού.
Από το Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φρόντισε να στείλει τα μηνύματά του τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στους Ευρωπαίους εταίρους και τις ΗΠΑ.
«Το πράγμα δεν μπορεί να δουλέψει, αν η Ελλάδα συνεχίσει να αποτυγχάνει να εφαρμόζει ό,τι έχει συμφωνηθεί» υποστήριξε ο ισχυρός άνδρας της γερμανικής οικονομίας.
Επεσήμανε παράλληλα, πως η Γερμανία δεν είναι υπεύθυνη για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, ενώ άσκησε κριτική και προς τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, αναφέροντας πως «είναι δύσκολο να δούμε πού ακριβώς οδεύει η αμερικανική πολιτική».
Στα δημοσιεύματα περί διχασμού της γερμανικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε τα σενάρια και υποστήριξε πως η γερμανική κυβέρνηση έχει ενιαία στάση, ως προς την αναγκαιότητα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.
«Το Βερολίνο παραμένει δεσμευμένο στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ» πρόσθεσε ο Γερμανός εκπρόσωπος.
Αργότερα το απόγευμα, πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε λόγο για «κοινή στάση» του Βερολίνου αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Αρνήθηκε, όμως, να σχολιάσει το δημοσίευμα της Handelsblatt.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου