Σε τεντωμένο σχοινί η διαπραγμάτευση
Το βασικό πρόβλημα για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα είναι η αξιώσει νομοθέτησης των προληπτικών μέτρων. Στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη ότι το ποσό που αντιστοιχεί στα εν λόγω μέτρα ενδέχεται να αναδειχτεί σε «κλειδί» για την επίτευξη ενός συμβιβασμού.
Γύρω από το ύψος του ποσού που θα συμφωνηθεί θα παιχτεί το μέγεθος των μειώσεων στο αφορολόγητο ή των συντάξεων, που απαιτεί το ΔΝΤ, τη συμμετοχή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα επιδιώκουν τα ισχυρά μέλη της ευρωζώνης (Γερμανία, Ολλανδία).
Μάλιστα, για να κατευνάσουν τα πνεύματα στις σχέσεις με το ΔΝΤ όσον αφορά το ελληνικό θέμα, Βερολίνο, Χάγη και Κομισιόν προτίθενται να επαναφέρουν στο τραπέζι τη λήψη ουσιαστικών μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Αξιωματούχος της ευρωζώνης, που γνωρίζει τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της αξιολόγησης, διέψευσε χθες ότι οι θεσμοί έστειλαν, ή προτίθενται να στείλουν, επιστολή στην κυβέρνηση αποσαφηνίζοντας τα αιτήματά τους με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού με την ελληνική πλευρά και τον καθορισμό ημερομηνίας επιστροφής των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Στο περιθώριο της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στην Μάλτα, την Παρασκευή, ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχαν κατ' ιδίαν συνάντησή και σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησαν να παρθούν πρωτοβουλίες για να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο.
Εντός των συνόρων
Με την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, κορυφαίοι υπουργοί σε δημόσιες εμφανίσεις τους, εμφανίζονται ανυποχώρητοι διεκδικώντας το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς τη λήψη νέων σκληρών μέτρων.
Η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα
«Η αξιολόγηση θα κλείσει... Δεν προκύπτει από πουθενά αυτή τη στιγμή η ανάγκη ψήφισης νέων μέτρων» διεμήνυσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς. «’Οποιος ισχυρίζεται ότι πρέπει να ληφθούν θα πρέπει να κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια να μας πείσει, καθώς αυτό δεν θεμελιώνεται από πουθενά με βάση τα συμφωνηθέντα και την απόδοση της ελληνικής οικονομίας» τόνισε, μιλώντας στον τ/σ ΑΝΤ1.
Ο κ. Παππάς σημείωσε πως «εάν αυτή η συζήτηση εκτροχιαστεί, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων ή ιδεοληψιών μέρους των δανειστών θα είναι μια αρνητική εξέλιξη», ενώ υπογράμμισε ότι «σενάρια πολιτικού εκτροχιασμού έχει η ηγεσία της ΝΔ η οποία προσεύχεται για μια καταστροφή, είτε με καθυστέρηση της αξιολόγησης, είτε με λήψη σκληρών μέτρων».
Εκτίμησε πως τη Δευτέρα, με τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ, θα ξεκαθαρίσουν τα πραγματικά δεδομένα και επ' αυτών θα ξεκινήσει η συζήτηση. «Όλοι οι αντισυμβαλλόμενοι θα πρέπει να πουν από ποιο σημείο και με βάση ποια νούμερα συζητάμε. Η συζήτηση εάν χρειάζονται μέτρα έχει ξεκινήσει σε λάθος βάση» επισήμανε.
Ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα, η οικονομία έχει μπει σε τροχιά σταθερότητας και ανάπτυξης, για να συμπληρώσει ότι «τα δεδομένα καταμαρτυρούν ότι η ελληνική οικονομία τα καταφέρνει και κάποιοι φαίνεται ότι δεν μπορούν να αντέξουν ότι υπάρχουν αποτελέσματα, ενώ απέτυχαν τα προηγούμενα προγράμματα».
«Το μπαλάκι ανήκει στην άλλη πλευρά»
Ανυποχώρητη στα θέματα των εργασιακών σχέσεων που είναι στη διαπραγμάτευση εμφανίστηκε την Παρασκευή, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
«Η κυβέρνηση θέλει τη συμφωνία και εργάζεται σκληρά να ολοκληρωθεί. Η ευθύνη ανήκει στο ΔΝΤ… Το μπαλάκι ανήκει στην άλλη πλευρά» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας, συμπληρώνοντας ότι «το 1/3 έχει κλείσει και το άλλο 1/3 έχει συμφωνηθεί... Δεν είναι εύκολο να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στις πλευρές».
«Η κυβέρνηση θέλει τη συμφωνία και εργάζεται σκληρά να ολοκληρωθεί. Η ευθύνη ανήκει στο ΔΝΤ… Το μπαλάκι ανήκει στην άλλη πλευρά» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας, συμπληρώνοντας ότι «το 1/3 έχει κλείσει και το άλλο 1/3 έχει συμφωνηθεί... Δεν είναι εύκολο να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στις πλευρές».
«Επιμένουμε στο σύστημα των συλλογικών συμβάσεων με κανονικότητα στην αγορά εργασίας,. Δεν θα προχωρήσουμε στο θέμα των ομαδικών απολύσεων που ζητεί το ΔΝΤ» επέμεινε η Έφη Αχτσιόγλου.
«Θα υπαναχωρήσουν»
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική» εκτιμά πως οι δανειστές θα υπαναχωρήσουν. «Δεν μπορεί παρά να το κάνουν. Αλλιώς είναι μια επιλογή η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω δυσκολίες και αδιέξοδα για την αρχιτεκτονική και τις διεργασίες μέσα στην Ε.Ε., που αυτή τη στιγμή έχουν πολύ διαφορετικές προτεραιότητες και ανάγκες προς επίλυση προβλημάτων».
Μήνας «φωτιά»
Και ενώ όλα τα μέτωπα στη διαπραγμάτευση παραμένουν ανοικτά, στις 6 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το ΔΝΤ, στις 9 Φεβρουαρίου η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης και στις 20 Φεβρουαρίου συγκαλείται η σύνοδος της ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να είναι καθοριστική για την τύχη της αξιολόγησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου