Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Το «πάρε-δώσε» για να κλείσει η αξιολόγηση

Το «πάρε-δώσε» για να κλείσει η αξιολόγηση

tsipras-moskovici.jpg

Τσίπρας - ΜοσκοβισίΣτο Μαξίμου ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα οικονομίας | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να φθάσουν σε μια συμφωνία που θα δίνει τη δυνατότητα στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου να βάλει τα θεμέλια για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Η συνεδρίαση των υπουργών της ευρωζώνης δεν αναμένεται να βγάλει «λευκό καπνό» ωστόσο ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων θα περιγράφει αν υπάρχει άρση του αδιεξόδου ή όχι.
Τα επιτελεία των δύο «στρατοπέδων» δουλεύουν πυρετωδώς με την ελληνική πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες -που δεν επιβεβαιώνονται από κυβερνητικές πηγές- να βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων στη μείωση του αφορολόγητου.
Το οικονομικό επιτελείο προτείνει μείωση του χαμηλού ΦΠΑ από το 13% στο 12% που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τις τιμές βασικών τροφίμων, το κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και της διαμονής στα ξενοδοχεία.
Οι ίδιες πληγές πληροφόρησης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, εκτός της μείωσης του ΦΠΑ, πρότεινε μέσω της υπερκάλυψης των δημόσιων εσόδων τη μείωση του ΕΝΦΙΑ όπως αποκαλύπτει σε σημερινό ρεπορτάζ της η «Εφημερίδα των Συντακτών».
Απομένει να φανεί αν οι ελληνικές προτάσεις θα βρουν απήχηση ή θα απορριφθούν από τους θεσμούς.

Αισιόδοξος ο Μοσκοβισί

Στη διαπραγμάτευση ενεργό ρόλο έχει και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Πιερ Μοσκοβισί που χθες επισκέφθηκε την Αθήνα έχοντας εποικοδομητικές συνομιλίες με τους Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέφερε στον Πιερ Μοσκοβισί το μήνυμα «φτάνει πια με τη λιτότητα» και υπογράμμισε ότι «μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μείγμα πολιτικό, για μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας».
«Είδαμε τα αποτελέσματα της Eurostat και είδαμε ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντική υπεραπόδοση καθώς επιστρέψαμε στην ανάπτυξη. Οι προβλέψεις για το 2017 και 2018 μιλούν για σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης 2,5% και 3%», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του διαλόγου του με τον Ευρωπαίο επίτροπο στο Μέγαρο Μαξίμου, και υπογράμμισε ότι αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε καταστροφική τη συζήτηση για δημοσιονομικά μέτρα ακόμη και ενός ευρώ, τονίζοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε περισσότερο φορτίο αλλά μέτρα ανακούφισης. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό, ζωτικής σημασίας να δημιουργήσουμε μια συμμαχία των λογικών».
«Είμαι εδώ για να εργαστώ μαζί σας», είπε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία.
«Τα αποτελέσματα της Ελλάδας είναι πολύ ικανοποιητικά και είχαμε ανάπτυξη όπως εμφάνισαν οι πρόσφατες προβλέψεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ανάπτυξη 3% το 2018. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στους πραγματικούς αριθμούς που είδαμε στις πρόσφατες προβλέψεις. Δεν είμαστε υπέρ της λιτότητας και κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας», είπε.
INTIME NEWS
Προηγήθηκε συνάντηση του Πιερ Μοσκοβισί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών, με τον επίτροπο να δηλώνει ακόμη μία φορά την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να σημειώνει τόσο την πρόοδο που έχει συντελεστεί όσο και την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Δήλωση-βόμβα από τον Ντάισελμπλουμ

Στο μεταξύ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, φορώντας τη φανέλα του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας και μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο, δήλωσε πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financieele Dagblad, ο Ντάισελμπλουμ, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Arnold Merkies (για την περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας εάν αποχωρήσει το Ταμείο), δήλωσε: «Ναι, έτσι είναι - και οι προσπάθειες οι δικές μας και του ΔΝΤ έχουν ως στόχο να αποτρέψουν» αυτό το ενδεχόμενο. 
Συμπλήρωσε πως η δική του δουλειά είναι «να σταθεροποιήσω την Ελλάδα... και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας. Είναι οικονομικά και πολιτικά το καλύτερο - και αυτό θα κάνουμε...».
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος μιλάει στον Ντάισελμπλουμ και ο Τόμσεν του ΔΝΤ παρακολουθεί σιωπηλός

Το «παράθυρο» Τόμσεν

Μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, άφησε ένα μικρό «παράθυρο» να αναθεωρήσει τη στάση του έναντι του ελληνικού προγράμματος, θέτοντας... προϋποθέσεις αλλαγής της πρόγνωσης για τη χώρα μας... σε βάθος χρόνου.
«Εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη», δήλωσε ο Π. Τόμσεν, στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Ουσιαστικά, εάν υπάρχει μία τέτοια πιθανότητα θα πρέπει να αναμένουμε τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο που συνήθως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει όλα τα στοιχεία στην εαρινή έκθεσή της.
Φυσικά, ο χρόνος για εξεύρεση λύσης πιέζει και το Ταμείο καλείται να απαντήσει άμεσα εάν θα συμμετέχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η κακοκαιρία Κασσάνδρα "χτυπάει" τη Δ. Ελλάδα - Έντονα προβλήματα στην Κέρκυρα

  ΕΛΛΆΔΑ / Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024, 20:22:17 / Τελευταία Ενημέρωση: 20:33 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Η κακοκαιρία Κασσάνδρα ξεκίνησε να πλήττει ...