Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

ΕΥΡΩΠΗ Ανάσανε η Ευρώπη με τη νίκη Ρούτε


Ανάσανε η Ευρώπη με τη νίκη Ρούτε UPD

rutte-630.jpg

Μαρκ Ρούτε«Απόψε θα γιορτάσουμε λιγάκι», είπε ο Μαρκ Ρούτε σε ψηφοφόρους του σε μετεκλογική συγκέντρωση στη Χάγη | AP Photo/Patrick Post
Σε μια εκλογική διαμάχη που αποτέλεσε δοκιμασία για το αν οι Ολλανδοί θέλουν να θέσουν τέλος στον φιλελευθερισμό και να επιλέξουν ένα εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό μονοπάτι, 81% των Ολλανδών (η μεγαλύτερη συμμετοχή τα τελευταία 30 χρόνια) προσήλθαν στις κάλπες και ανέδειξαν μεγάλο νικητή των εκλογών το φιλελεύθερο κόμμα (VDD) του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.
Το αποτέλεσμα ήταν ανακουφιστικό για τα κεντρώα κόμματα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γαλλία και Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί εθνικιστές ελπίζουν να επηρεάσουν σημαντικά τις εκλογές φέτος, απειλώντας πιθανώς υπαρξιακά την Ε.Ε.
Σύμφωνα με τη FAZ, με καταμετρημένο το 93% των ψήφων το φιλελεύθερο κόμμα (VDD) παίρνει 21,2% - 33 έδρες και διαθέτει σαφές προβάδισμα. Δεύτερος με 13,1% - 20 έδρες ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς (PVV). Στην τρίτη θέση με 12,6% οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 12,1% (D66) - λαμβάνουν από 19 έδρες.
Έπεται ο πραγματικός νικητής της κάλπης: η «Πράσινη Αριστερά - GL», που φέρεται να τετραπλασιάζει τις έδρες της φτάνοντας τις 16 (από 4 στις προηγούμενες εκλογές).
«Είναι φανταστικό το αποτέλεσμα για μας, μια ιστορική νίκη» είπε η πρόεδρος του κόμματος Marjolein Meijer, αφού το αποτέλεσμα δείχνει «ότι είναι πολύ γόνιμο το έδαφος στην Ολλανδία για αλλαγή και ελπίδα. Για μας αυτή είναι μόνο η αρχή». 
Κι ακολουθεί καταϊδρωμένος ο μεγάλος χαμένος: οι Εργατικοί. Οι κυβερνητικοί εταίροι του Ρούτε στην απερχόμενη κυβέρνηση –και κόμμα του νυν υπουργού Οικονομικών και προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ- συρρικνώθηκαν από τις 38 στις μόλις 9 έδρες, εισπράττοντας πρακτικά το μεγαλύτερο μερίδιο της λαϊκής δυσαρέσκειας για την πολιτική λιτότητας του κεντροδεξιού Ρούτε.
Αν και το το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να βγει την Παρασκευή, ήδη γράφονται τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που θα έχει 76 έδρες στη Βουλή, με τη συμμετοχή τεσσάρων κομμάτων.
Όπως σημειώνει το Politico, το ένα σενάριο είναι συμφωνία μεταξύ του VVD του Ρούτε, των Χριστιανοδημοκρατών (CDA), των φιλελεύθερων του D66 και των βουλευτών της Πράσινης Αριστεράς. Και το δεύτερο μεταξύ πάλι του VVD, του CDA του D66 και των Εργατικών (PvdA).
«Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά», η πρώτη δήλωση του Ολλανδού πρωθυπουργού σε ψηφοφόρους του σε μετεκλογική συγκέντρωση στη Χάγη
«Απόψε θα γιορτάσουμε λιγάκι», πρόσθεσε ο Ρούτε και υπογράμμισε ότι μετά το Brexit και τις αμερικανικές εκλογές η χώρα του είπε «στοπ» στον κακής ποιότητας λαϊκισμό.
Από την πλευρά του, ο δεύτερος Βίλντερς είπε σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη Βουλή: «Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα (αλλά) κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους». Ακόμα και εκτός κυβέρνησης, τόνισε, η επιρροή του κόμματός του στην ολλανδική πολιτική σκηνή είναι τεράστια.
Ο ακροδεξιός ηγέτης του PVV σχολίασε και τη δήλωση του Ρούτε ότι οι ψηφοφόροι είπαν «όχι» στους «λάθος είδους λαϊκιστές»: «Δεν καταλαβαίνω τι εννοεί. Υπονοεί ότι υπάρχουν καλοί και κακοί λαϊκιστές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκιστή, αλλά υπονοεί ότι είμαι κακός λαϊκιστής και κάποιου είδους ναζιστής».

Ερντογάν: «Χάσατε τη φιλία μας»

Το σχόλιο του προέδρου της Τουρκίας για τη νίκη Ρούτε ήταν πως μπορεί να κέρδισε τις εκλογές αλλά έχασε τη φιλία της Τουρκίας.
Σε ομιλία του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε απευθυνόμενος στον Ολλανδό πολιτικό:
«Ρούτε, το κόμμα σας μπορεί να έφθασε στην πρώτη θέση στις εκλογές, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι έχετε χάσει τη φιλία της Τουρκίας».
Επίσης, μεταξύ άλλων επέκρινε την Ε.Ε. για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να επιτρέψει στις εταιρίες να απαγορεύουν στις υπαλλήλους τους να φορούν ισλαμικές μαντίλες υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
«Ντροπή στην Ε.Ε.. Κάτω οι ευρωπαϊκές αρχές, οι αξίες και η δικαιοσύνη σας... Άρχισαν μια σύγκρουση ανάμεσα στον σταυρό και στην ημισέληνο, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

NewsIT Ελλαδα 17:27 11/10/2024 Ετοίμαζαν χτυπήματα στην Αθήνα; Από κόσκινο το Tocarev, οι πυροκροτητές και τα εκρηκτικά που βρέθηκαν σε ΙΧ στην Σωκράτους

  Menu Δημητρης Πωποτας, Αρια Καλυβα Τι κρύβεται πίσω από την περίεργη υπόθεση του 39χρονου σεσημασμένου Αλβανού  κακοποιού , την πλαστική ε...