Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Το κείμενο της συμφωνίας ετοιμάζουν κυβέρνηση-δανειστές… Όλα τα νέα μέτρα που θα ληφθούν και θα ενεργοποιηθούν από το 2019

Το κείμενο της συμφωνίας ετοιμάζουν κυβέρνηση-δανειστές…

Όλα τα νέα μέτρα που θα ληφθούν και θα ενεργοποιηθούν από το 2019

Ολοκληρώνεται η συμφωνία Αθήνας-δανειστών και όπως όλα δείχνουν θα συμπεριλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα. Μειώσεις σε αφορολόγητο όριο και συντάξεις από το 2019 αλλά και πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, προβλέπει το ευρωπαϊκό κείμενο της συμφωνίας που έχει ξεκινήσει να διαμορφώνει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους θεσμούς και αναμένεται να «κλειδώσει» την επόμενη εβδομάδα με την έλευση των επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ESM στην Αθήνα. Η ακριβής ημερομηνία επιστροφής των δανειστών θα καθοριστεί στο σημερινό EuroWorkingGroup, με πιο πιθανή ημερομηνία να θεωρείται η ερχόμενη Δευτέρα 3 Απριλίου. Στη σημερινή συνεδρίαση του ΕWG αναμένεται να υπάρξει μια εκτενής συζήτηση για τα θέματα που μένουν ανοιχτά και τα οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση θεωρούνται μικρά.
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές υποβάθμισαν το σημερινό ΕWG, καθώς διαμηνύουν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου για τη συμφωνία τα οποία είναι ικανά να οδηγήσουν στην επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) έως το άτυπο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου.
Η κυβέρνηση φαίνεται να είναι μία ανάσα από την υπογραφή του νέου προγράμματος με τους θεσμούς και ήδη έχει αρχίσει να γράφει τις διατάξεις με τα νέα μέτρα και αντίμετρα που θα φθάνουν το 2% του ΑΕΠ από κάθε σκέλος (2% του ΑΕΠ θα ανέλθουν τα νέα περιοριστικά μέτρα και 2% αντιστοίχως θα είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα).
Τα μέτρα
Σε ό,τι αφορά τον λογαριασμό των νέων μέτρων που θα ενεργοποιηθούν από το 2019, αυτός θα περιλαμβάνει:
• Δραστική μείωση του αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες το οποίο θα προσγειωθεί στην περιοχή των 5.600 – 5.900 ευρώ. Η περικοπή του αφορολογήτου θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2019 και μετά και ενδεχομένως θα συνοδεύεται με παράλληλη μείωση του πρώτου συντελεστή στο 20% από 22% που εφαρμόζεται σήμερα για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.
• Μείωση των συντάξεων από το 2019, η οποία ενδεχομένως θα γίνει σταδιακά ίσως εντός διετίας αντί της εφάπαξ μείωσης που ζητούσε το ΔΝΤ και της τριετίας που επιδίωκε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιλέγεται η λύση της κλιμακωτής μείωσης ανάλογα με το ποσό της σύνταξης και προστασία έως τα 700 ευρώ. Με αυτά τα δύο μέτρα οι μισθωτοί των 400 ευρώ και οι συνταξιούχοι των 460 ευρώ θα δεχθούν πλήγμα, το οποίο θα γίνει προσπάθεια να… επουλωθεί με τα αντίμετρα.
Δημοσίευμα Reuters
Πάντως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωναν χθες το «κλείσιμο της αξιολόγησης» στα ανοιχτά θέματα των εργασιακών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ωστόσο έκαναν λόγο για σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ: «Είδα τα δημοσιεύματα στον Τύπο και δεν μπορώ να τα επιβεβαιώσω».
Σύμφωνα με το Reuters, Αθήνα και θεσμοί κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για το θέμα των εργασιακών και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και της ενέργειας. Επικαλούμενο μάλιστα δύο αξιωματούχους, το πρακτορείο ανέφερε ότι η Ελλάδα θα μειώσει τις δαπάνες για τις συντάξεις σε ποσοστό έως 1% του ΑΕΠ το 2019. Παράλληλα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η μείωση του αφορολόγητου στις περίπου 6.000 ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση, 1% του ΑΕΠ, είναι κάτι που επίσης έχει συμφωνηθεί. Στο διάστημα μεταξύ του άτυπου Eurogroup, της 7ης Απριλίου και του επόμενου Eurogroup στις 22 Μαΐου, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή, αλλά και η ψήφισή τους. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν πριν από τη συνολική συμφωνία για το χρέος.
Στις εκκρεμότητες είναι και η υπογραφή ενός νέου Μνημονίου με το ΔΝΤ, το οποίο ονομάζεται Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), δηλαδή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής και θα εκπνεύσει το καλοκαίρι του 2018, μαζί με το ευρωπαϊκό. Εκτιμάται ότι τα δύο κείμενα θα ταυτίζονται ως προς τα βασικά κεφάλαια δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οικονομικό Επιμελητήριο
Για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση στην αξιολόγησης προειδοποιεί το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο μάλιστα περικόπτει τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ στο 0,5%, αντί για 1,5%, που ήταν η πρόβλεψη μέχρι τώρα, και 2,7%, που ήταν η πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης, της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Την αναθεώρηση αυτή το ΟΕΕ αποδίδει κυρίως στις χαμηλότερες κρατικές δαπάνες, στις χαμηλότερες επενδύσεις, στις χαμηλότερες εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και στις υψηλότερες εισαγωγές σε σχέση με αυτές που αναμένονταν. Το ΟΕΕ τονίζει ότι η αβεβαιότητα, που έχει προκληθεί στη χώρα από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έχει υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος, το οποίο αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία, ενώ πραγματοποιεί ένα κάλεσμα για να επιστρέψει η οικονομική πολιτική το συντομότερο δυνατόν στους βασικούς στόχους της, έτσι ώστε να ενισχυθεί η προσδοκώμενη ανάκαμψη.
«Μικρά» ζητήματα
Στη σημερινή συνεδρίαση του ΕWG αναμένεται να υπάρξει εκτενής συζήτηση για τα θέματα που μένουν ανοιχτά και τα οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση θεωρούνται μικρά.
Κυβερνητικές πηγές υποβάθμισαν το σημερινό ΕWG, καθώς διαμηνύουν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου για τη συμφωνία, τα οποία είναι ικανά να οδηγήσουν στην επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) έως το άτυπο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου.
Μία ανάσα
Η κυβέρνηση φαίνεται να είναι μία ανάσα από την υπογραφή του νέου προγράμματος με τους θεσμούς και ήδη έχει αρχίσει να γράφει τις διατάξεις με τα νέα μέτρα και αντίμετρα που θα φθάνουν το 2% του ΑΕΠ από κάθε σκέλος (σε 2% του ΑΕΠ θα ανέλθουν τα νέα περιοριστικά μέτρα και 2% αντιστοίχως θα είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα).
Σε δύο φάσεις θα γίνουν οι αλλαγές στα εργασιακά
Προσύμφωνο με τους δανειστές να γίνουν οι αλλαγές στα εργασιακά σε δύο φάσεις – η πρώτη για όλα τα θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων και η δεύτερη, για την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως προβλέπουν τα Μνημόνια- φέρεται να συζητά η κυβέρνηση με τους δανειστές. Μολονότι οι συζητήσεις παραμένουν μυστικές, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξασφαλίζει μια «υποσχετική» για το «ξεπάγωμα» από το 2019 των συλλογικών διαπραγματεύσεων (επαναφορά υπό όρους των κλαδικών συμβάσεων) αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να νομοθετήσει «ελεγχόμενες» αλλαγές στα εργασιακά, όπως την κατάργηση υπουργικού «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις με νέα κριτήρια ελέγχου των αιτημάτων των επιχειρήσεων, αλλά χωρίς αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου του 5% το μήνα που ζητούσε το ΔΝΤ, την αναγνώριση του δικαιώματος του εργοδότη να μην καταβάλει τους μισθούς σε απεργούς, αν δεν λειτουργεί η επιχείρηση (το επιβάλλει ο Α.Κ. και η νομολογία) κ.ά. Το γεγονός ότι η διαδικασία των αλλαγών που επιδιώκει η κυβέρνηση να γίνουν με βάση το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο θα παραμείνει «ανοικτή», φανερώνει και η δήλωση – προαναγγελία της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε. Αχτσιόγλου για «αγώνα… αντοχής και όχι… ταχύτητας» στα εργασιακά. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εμφανιστεί θετικό το «τελικό ισοζύγιο» καθώς, όπως λένε, οι ομαδικές απολύσεις δεν θα απελευθερωθούν (θα απαιτείται η υποβολή σχεδίου αντιμετώπισης των κοινωνικών επιπτώσεων, κάτι που δεν υπήρχε έως σήμερα), ενώ θα δοθεί χρόνος για τη δημιουργία αξιόπιστου μηχανισμού ελέγχου της αντιπροσωπευτικότητας («κάλυψη» του 51% των εργαζομένων) για τις οργανώσεις που θα υπογράφουν τις κλαδικές συμβάσεις. Στο διάστημα αυτό θα συζητηθούν και οι προϋποθέσεις που θα τεθούν ώστε να αποκλίνουν από τις κλαδικές οι επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες θα υπογράφονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...