Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Στη μάχη της κάλπης οι Ολλανδοί

Στη μάχη της κάλπης οι Ολλανδοί LIVE

rutte.jpg

Ο Μάρκ Ρούτε αφού ψήφισε σε εκλογικό κέντρο της Χάγης Στις κάλπες εκατομμύρια Ολλανδοί για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση | AP Photo/Patrick Post
Στην Ολλανδία παίζεται η «πρώτη πράξη» μιας σειράς κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από νωρίς το πρωί εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση και νέο Κοινοβούλιο. Οι κάλπες κλείνουν στις 10μμ (ώρα Ελλάδος). Προβάδισμα έδιναν οι δημοσκοπήσεις για τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, αλλά ο ακροδεξιός Βίλντερς είναι ισχυρό αουτσάιντερ. 
Live όλες οι εξελίξεις από το efsyn.gr

Ο φόβος των Ρώσων (21:13)

Οι ψήφοι στα εκλογικά τμήματα θα καταμετρηθούν με το χέρι υπό τον φόβο... επιθέσεων Ρώσων χάκερς.
Για τον λόγο αυτό ορισμένα τμήματα έχουν ήδη δηλώσει ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην τελικά καταμέτρηση και την οριστική έκδοση αποτελεσμάτων.
(AP Photo/Peter Dejong)

«Χωρίζουν» οι δρόμοι τους κατ'εντολή Ερντογάν (20:23)

Ρότερνταμ - ΚωνσταντινούποληΡότερνταμ - Κωνσταντινούπολη | 
Το Ρότερνταμ (επάνω) και η Κωνσταντινούπολη δεν είναι πλέον αδελφοποιημένες πόλεις, μετά από ομόφωνη μάλιστα απόφαση των Τούρκων τοπικών αρχόντων.
Το δημοτικό συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης συμμορφώθηκε πάραυτα με την εντολή που έδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να ακυρώσει το σχετικό πρωτόκολλο, που υπεγράφη το 2005.
«Το είπα στον πρωθυπουργό μας χθες βράδυ», διακήρυξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο Αφιόν, «του είπα να ενημερώσει επειγόντως τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης να διακόψει μονομερώς τη συμφωνία με το Ρότερνταμ, καθώς είναι αδύνατο για εμάς να θεωρούμε «αδελφή πόλη» ένα μέρος με τέτοιους ανθρώπους».  

Μαζικά στις κάλπες οι Ολλανδοί (20:00)

AP Photo
Το 80% εκτιμάται ότι θα φτάσει η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές, καθώς οι Ολλανδοί σπεύδουν μαζικά στις κάλπες από νωρίς το πρωί της Τετάρτης.
Λίγα λεπτά πριν τις 18.00 (τοπική ώρα) είχε ήδη ψηφίσει το 55% των 12,9 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipsos. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2012, το ποσοστό συμμετοχής την ίδια ώρα ανερχόταν στο 48% ενώ στις εκλογές του 2006 ήταν υψηλότερο, στο 58%.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα αγγίξει το 80%. Αν και υψηλό, το ποσοστό αυτό υπολείπεται κατά 8 μονάδες του ρεκόρ συμμετοχής που είχε επιτευχθεί το 1977, με 88%.

Η προσέλευση (19:30)

Εκλογές στην ΟλλανδίαAP Photo/Patrick Post
Στις 6 ώρα το απόγευμα (τοπική ώρα) η προσέλευση ήταν στο 55% αυξημένη από το 48% πριν από μια πενταετία.
Οι αρμόδιες αρχές δεν το είχαν προβλέψει όπως φαίνεται, αφού μοιράζουν τώρα κι άλλα ψηφοδέλτια σε διάφορες πόλεις, μεταξύ άλλων τη Χάγη, το Αμστερνταμ και το Τιλμπουργκ.

Τουρκικές σημαίες σε εκλογικό κέντρο; (18:53)

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Het Parool, ο δήμος του Άμστερνταμ απομάκρυνε νωρίτερα υλικό από εκλογικό τμήμα, το οποίο θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως ένδειξη στήριξης προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αξιωματούχος του δήμου του Άμστερνταμ επιβεβαίωσε ότι έγινε μια επιθεώρηση στο εκλογικό τμήμα, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα πολιτιστικό κέντρο, αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι απομακρύνθηκε υλικό.
Φωτογραφίες από χρήστες του Twitter δείχνουν ότι το εκλογικό τμήμα ήταν διακοσμημένο με τουρκικές σημαίες.

Η ματιά των ψηφοφόρων (18:17)

O Χέριτ είναι 43 ετών και πατέρας δύο παιδιών. Είναι ένας κοσμοπολίτης Ολλανδός που φέτος ζει στη Βουδαπέστη, πέρυσι βρισκόταν στο Βανκούβερ, ενώ έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του στην Αυστραλία. Βρέθηκε σήμερα στη Χάγη για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, καθώς, όπως λέει, δεν είναι εύκολο να ψηφίσει κανείς από απόσταση.
Ο Xέριτ σίγουρα δεν αντιπροσωπεύει τον μέσο Ολλανδό ψηφοφόρο, ωστόσο έχει μια ισχυρή άποψη για το ποια είναι η κατάσταση των πραγμάτων στη γενέτειρά του, αναγνωρίζοντας ότι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών θα είναι βαρόμετρο για την άνοδο ή όχι του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη. «Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τελικά δεν είναι ο δημοκρατικός θεσμός που θέλει να πιστεύει ότι είναι. Οι Ολλανδοί ψήφισαν σε δύο δημοψηφίσματα κατά της ΕΕ και η φωνή τους με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο δεν εισακούστηκε» λέει ο Χέριτ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο ίδιος σημειώνει πως οι ακροδεξιοί λαϊκιστές και στην Ολλανδία, όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ, εκμεταλλεύονται την αδυναμία των παραδοσιακών κομμάτων να ανταποκριθούν στους φόβους και τις ανησυχίες των πολιτών που αφορούν τόσο την ασφάλεια όσο και την απασχόληση. «Την ίδια ώρα γίνεται λόγος για ευρωπαϊκή φορολογία και ευρωπαϊκό στρατό. Οι Βρυξέλλες τρέχουν αλλά ο κόσμος δε θέλει να ακολουθήσει», καταλήγει ο Χέριτ.
(AP Photo/Patrick Post)
«Το εθνικιστικό τσουνάμι που πέρασε από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, όλα δείχνουν ότι θα σταματήσει στην Ολλανδία. Πρέπει να ξανασκεφτούμε κατά πόσο είναι πραγματικό όλο αυτό το ζήτημα», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ρενέ Κουπίρες, πολιτικός αναλυτής στο ερευνητικό κέντρο του εργατικού κόμματος (PvdA) και αρθρογράφος στην εφημερίδα de Volkskrant.
Ο Ρενέ Κουπίρες επισημαίνει πως το παιχνίδι άλλαξε σε μεγάλο βαθμό η διπλωματική κρίση με την Τουρκία. «Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο Ερντογάν νίκησε τον Βίλντερς», λέει χαρακτηριστικά.
«Ο Ρούτε είναι δυνατός και ξέρει να παίρνει θέση σε σημαντικά ζητήματα. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι η σταθερότητα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαράικα, 53 ετών. «Ελπίζω ότι η Ολλανδία δε θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Αμερικής με τον Τραμπ και θα καταψηφίσει τον Βίλντερς», προσθέτει η ίδια, τονίζοντας τη μεγάλη δυσκολία που θα έχει αυτή τη φορά ο σχηματισμός κυβέρνησης λόγω των «πολλών μικρών κομμάτων».
«Το βασικό χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών είναι ο κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου. Ο κάθε ένας έχει το κόμμα του. Έχουμε κόμμα για τους συνταξιούχους, κόμμα για τους Τούρκους μετανάστες ακόμα και κόμμα για τους φιλόζωους» εξηγεί ο Κουπίρες.
Στον αντίποδα των δύο γυναικών αλλά και του 43χρονου Χέριτ, βρίσκεται ένας άλλος πατέρας δύο παιδιών, με ινδονησιακή καταγωγή, ο οποίος αρνείται να πει το όνομα και την ιδιότητα του. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει πως δε ψήφισε το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας, αλλά «κατανοεί» όσους το έκαναν. «Υπάρχει μεγάλος θυμός. Ο πατέρας μου είναι από την Ινδονησία, αλλά θέλω τα δικά μου παιδιά να πάνε σε λευκό σχολείο. Θέλω να μάθουν σωστά ολλανδικά. Όμως οι μετανάστες είναι πλέον πάρα πολλοί. Τα πράγματα καθυστερούν, υπάρχουν προβλήματα στα σχολεία. Είναι πολύ δύσκολο να πάρουμε σπίτι και έτσι πληρώνουμε ακόμα ενοίκιο», υπογραμμίζει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι ψήφισε «Δεξιά, γιατί η Αριστερά δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής-Εκλογές: Νικητής ο Ν. Ανδρουλάκης με 60,16%, στο 91,16 % των εκλογικών τμημάτων

  ΠΟΛΙΤΙΚΉ  / Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024, 20:09:29 /   Τελευταία Ενημέρωση: 20:50   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη δείχνουν τα έως...