Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Πέντε υποψήφιοι, 5+1 σημεία-κλειδιά των θέσεών τους

Πέντε υποψήφιοι, 5+1 σημεία-κλειδιά των θέσεών τους

france-elections.jpg

Γαλλία, προεκλογικές αφίσεςΗ μάχη της αφίσας στη Γαλλία είναι ζωντανή | AP Photo/Francois Mori
Λιγότερο από τρία 24ωρα έχουν μείνει πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές και ελάχιστες ώρες πριν από το τελευταίο και κρίσιμο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων στη γαλλική τηλεόραση.
Έξι είναι τα βασικά θέματα που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν και το αποτέλεσμα της Κυριακής: η Ε.Ε., η οικονομία, η μετανάστευση, το Σύνταγμα, η οικονομία, τα πυρηνικά, αλλά και η τρομοκρατία, σε συνδυασμό με την εθνική ασφάλεια.

Ευρώπη: αποχώρηση ή μεταρρύθμιση;

Η θέση της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ζήτημα πολύ σημαντικό σε αυτές τις εκλογές, με δεδομένες τις εξελίξεις μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει, αλλά και τις διαρκώς αυξανόμενες επικριτικές φωνές εντός της Ε.Ε. για το πώς λειτουργεί.
Το ευρωπαϊκό ζήτημα υπήρξε πάντα σημείο σύγκρουσης στη Γαλλία, από την εποχή που ο πρόεδρος στρατηγός ντε Γκωλ και οι κομμουνιστές μάχονταν εναντίον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την οποία προωθούσαν οι κεντρώοι και οι σοσιαλιστές.
Στα δημοψηφίσματα του 1992 (Συνθήκη του Μάαστριχτ) και του 2005 (Ευρωπαϊκό Σύνταγμα), το «ναι» και το «όχι» συνάσπιζαν ανθρώπους τόσο στην Αριστερά όσο και στη Δεξιά.
Τώρα, η επικεφαλής της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, που προσάπτουν στις Βρυξέλλες ότι επέβαλαν τη δημοσιονομική λιτότητα, προτείνουν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν διαπραγματεύσεις δεν επιτρέψουν την εκ βάθρων μεταμόρφωσή της.
Οι άλλοι υποψήφιοι επιθυμούν την αλλαγή της Ε.Ε. αλλά και την παραμονή της Γαλλίας.
Ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν ζητά ένα διάλειμμα στη δημοσιονομική λιτότητα.
Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν προτείνει ένα κοινοβούλιο της ευρωζώνης και μαζικές ευρωπαϊκές επενδύσεις.
Ο υποψήφιος της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν ζητά επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών του Σένγκεν και μεγαλύτερο έλεγχο στα σύνορα της Ε.Ε.

Μετανάστευση και ισλάμ

Τόσο ο Φρανσουά Φιγιόν όσο και η Μαρίν Λεπέν προτείνουν περιοριστική πολιτική για τη μετανάστευση, με μέτρα που θα καθιστούν δύσκολες τις ενώσεις οικογενειών, θα περιορίζουν τις κοινωνικές παροχές για τους πρόσφυγες, αλλά και τη χορήγηση της γαλλικής υπηκοότητας.
Οι εκπρόσωποι της Αριστεράς, Μπενουά Αμόν και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν δεν έχουν ψηλά στην ατζέντα τους το θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου.
Και παρά το γεγονός ότι ο Αμόν προτείνει ανθρωπιστικές θεωρήσεις εισόδου για τους πρόσφυγες, και οι δύο θα έδιναν δικαίωμα ψήφου στους ξένους για τις τοπικές εκλογές.
Κατά του δικαιώματος συμμετοχής στις τοπικές εκλογές είναι ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν, που πάντως συμφωνεί με τον Αμόν στη θέσπιση μιας «θετικής διάκρισης» ώστε να προσλαμβάνονται νέοι από τα υποβαθμισμένα προάστια.

Το γαλλικό Σύνταγμα

Η αλλαγή του Συντάγματος είναι επίσης ζήτημα που έχει τεθεί στο τραπέζι των προεδρικών εκλογών.
Οι Φιγιόν και Μακρόν δεν επιθυμούν αλλαγή του, σε αντίθεση με τους Μελανσόν και Αμόν που επιθυμούν τη δημιουργία μιας 6ης Γαλλικής Δημοκρατία, στην οποία ο πρόεδρος και αρχηγός του κράτους θα έχει λιγότερες εξουσίες ενώ θα διεξάγονται περισσότερα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία.
Δημοψηφίσματα υπόσχεται και η Μαρίν Λεπέν, η οποία θέλει επίσης να περιλάβει στο Σύνταγμα την «εθνική προτίμηση».
Ο Φιγιόν θέλει να εισαγάγει την ιδέα των ποσοστώσεων για τη μετανάστευση, που είναι ο μοναδικός υποψήφιος που τίθεται κατά της αναλογικής εκπροσώπησης στις εκλογές.
Τέλος, Μακρόν και Αμόν υποστηρίζουν ότι θα απαιτήσουν από τους αιρετούς αξιωματούχους να έχουν λευκό ποινικό μητρώο και ο Μελανσόν θα αφαιρέσει διά βίου το δικαίωμα του εκλέγεσθαι απ' όσους καταδικάζονται για διαφθορά.

Οικονομία και κοινωνία

Η οικονομία και τα κοινωνικά ζητήματα υπήρξαν πάντα σημείο σύγκρουσης μεταξύ της Δεξιάς και της Αριστεράς στη Γαλλία.
Στο σημείο αυτό, να σημειωθεί ότι η Μαρίν Λεπέν τοποθετείται στα θέματα αυτά λιγότερο δεξιά από τον Φρανσουά Φιγιόν, εξαιτίας της στρατηγικής προσέγγισης των λαϊκών τάξεων που ακολουθεί.
Ο Φρανσουά Φιγιόν παραμένει πιστός στη γνωστή φιλελεύθερη οικονομική γραμμή.
Έτσι, ο Φιγιόν εξαγγέλλει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης σταδιακά στα 65 χρόνια και κατάργηση της εβδομάδας εργασίας των 35 ωρών.
Συνταξιοδόητη στα 62 (ή και λιγότερα σε ορισμένες περιπτώσεις) υπόσχονται Αμόν και Μακρόν, ενώ επιστροφή στα 60 χρόνια τάζουν η Λεπέν και ο Μελανσόν.
Όσον αφορά τις ώρες εργασίας, διατήρηση των 35 ωρών υπόσχονται Μακρόν και Λεπέν, αλλά με αλλαγές, εξαιρέσεις και υπερωρίες. Οι Αμόν και Μελανσόν θέλουν να μειώσουν τον χρόνο εργασίας.
Ο φόρος των μεγάλων περιουσιών (ISF) θα καταργηθεί από τον Φιγιόν, θα μειωθεί από τον Μακρόν, θα διατηρηθεί από τη Λεπέν, θα συγχωνευθεί με τον φόρο ακίνητης περιουσίας από τον Αμόν, θα ενισχυθεί από τον Μελανσόν.
Επίσης, ο Φιγιόν θα καταργήσει 500.000 θέσεις δημόσιων υπαλλήλων και ο Μακρόν 120.000, ενώ ο Μελανσόν θα δημιουργήσει 200.000 νέες.

Πυρηνική ενέργεια

Άλλο σημείο τριβής είναι το ζήτημα της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.
Οι Μελανσόν και Αμόν υπόσχονται σταδιακά να εγκαταλείψουν την πυρηνική ενέργεια, την οποία υποστηρίζουν οι Φιγιόν και Λεπέν, ενώ ο Μακρόν επιδιώκει να περιορίσει τη σημασία της.

Τρομοκρατία και ασφάλεια

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που πραγματικά έχει ταλανίσει τη γαλλική κοινωνία με τόσα και μεγάλα χτυπήματα, είχε κυριαρχήσει ως θέμα τον Οκτώβριο κατά τις προκριματικές εκλογές της Δεξιάς, που ανέδειξαν υποψήφιο τον Φρανσουά Φιγιόν, αλλά δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα κατά την προκριματική της Αριστεράς.
Ωστόσο, όσο πλησίαζε το τέλος της προεκλογικής περιόδου, τίθεται το ερώτημα αν η αμεσότητα του κινδύνου για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα θα μπορούσε να επηρεάσει την επιλογή των εκλογέων για έναν πρόεδρο με εμπειρία.
Ήδη από την Τρίτη οι υποψήφιοι ύψωσαν τους τόνους υπογραμμίζοντας τις θέσεις που υποστηρίζουν ως προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Μετά τη σύλληψη των δύο υπόπτων ότι ετοίμαζαν χτύπημα στη Μασσαλία, η Μαρίν Λεπέν συνέδεσε πάθος τον κίνδυνο της τρομοκρατίας με τη μετανάστευση, ζητώντας την άμεση έξοδο της χώρας από τη ζώνη Σέγκεν.
Επιπλέον θέλει να κλείσει τα εξτρεμιστικά τζαμιά και να επαναφέρει την «εθνική ταπείνωση» (ή αναξιοπρέπεια) για όσους Γάλλους έχουν φάκελο και είναι ύποπτοι τρομοκρατίας, ποινή που έχει καταργηθεί από το 1951.
Αυστηρό έλεγχο του Ισλάμ επιθυμεί και ο Φρανσουά Φιγιόν. Επίσης είναι υπέρ της στέρησης της γαλλικής υπηκοότητας από τους Γάλλους τρομοκράτες και υπέρ επιβολής της βιομετρικής ταυτότητας.
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τη στέρηση της υπηκοότητας ή τη βιομετρική ταυτότητα. Θέλει μεγαλύτερη ανθρώπινη στελέχωση στον τομέα της πληροφορίας και να δοθεί ένα τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Εμανουέλ Μακρόν ποντάρει στην αύξηση του προϋπολογισμού των ενόπλων δυνάμεων, στη δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής δύναμης 5.000 συνοριοφυλάκων και στη συνεργασία των Google, Twiter και Facebook, δεδομένου ότι, όπως λέει, «πολλοί τρομοκράτες πέρασαν στη δράση αφού ριζοσπαστικοποιήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Στο Μαξίμου ο Κακλαμάνης – «Κλειδώνει» για Πρόεδρος της Βουλής Newsroom Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025 12:33

  Στο Μαξίμου μετέβη το μεσημέρι της Τετάρτης ο  Νικήτας Κακλαμάνης.  Σύμφωνα με πληροφορίες είναι το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Κώστα Τασ...