Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Κουρδικό κράτος στη Συρία με «σφραγίδα» ΗΠΑ - Θα διατάξει τελικά εισβολή ο Ερντογάν;

Κουρδικό κράτος στη Συρία με «σφραγίδα» ΗΠΑ - Θα διατάξει τελικά εισβολή ο Ερντογάν;


    Πέμπτη, 10 Αύγουστος 2017 19:29
    Κουρδικό κράτος στη Συρία με «σφραγίδα» ΗΠΑ - Θα διατάξει τελικά εισβολή ο Ερντογάν;

    Της Λίνας Ακριβοπούλου

    Προπαγάνδα ή «εγκλωβισμός» της Τουρκίας στο θέμα των Κούρδων της Βόρειας Συρίας; Όπως είναι γνωστό μετά από αποκαλύψεις στελεχών της DIA (Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ) έχει ήδη δρομολογηθεί η ίδρυση κουρδικού κράτους χωρίς, όμως, να γίνεται γνωστό το πότε. Οι πληροφορίες, όμως, της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, Yeni Safak, αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί τη δημιουργία κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία εντός έξι μηνών. Οι πληροφορίες αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με Κούρδους του PYD/YPG, συμπεριλαμβανομένου του Χασάν Μοχαμέτ, εκ των ηγετών του PYD,  στη Ράκα.
    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Αμερικανοί ζήτησαν να προετοιμαστούν οι Κούρδοι για τη διεξαγωγή στις περιοχές που ελέγχουν εκλογών προκειμένου να αναδειχθεί η εξουσία του νέου υπό ίδρυση, καθ' όλα νόμιμου και διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους των Κούρδων στη Βόρεια Συρία, ενώ με βάση τις ίδιες πληροφορίες  το κουρδικό κράτος στη Βόρεια Συρία θα ανακηρυχτεί μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην περιοχή, τον Ιανουάριο του 2018.
    Η αμερικανική αντιπροσωπεία φαίνεται, μάλιστα, ότι υποσχέθηκε τη δημιουργία κουρδικού κράτους, καθόλα τα διεθνή νόμιμα αναγνωρισμένο, εντός των επομένων έξι μηνών και ζήτησαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να υπάρξει προετοιμασία για τη διεξαγωγή εκλογών στις υπό τον έλεγχο των Κούρδων περιοχές.
    Το ερώτημα που γεννιέται, βέβαια, είναι αν πράγματι ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, γεγονός που θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στον Ερντογάν, ή αν πρόκειται για προπαγάνδα του τουρκικού καθεστώτος ώστε να δώσει το έναυσμα στον πρόεδρο της Τουρκίας να διατάξει την εισβολή στη Βόρεια Συρία και τη διάλυση των Κουρδικών δυνάμεων στην περιοχή αυτή. 
     Στα πλαίσια της πιθανής εισβολής των Τούρκων στη Συρία, ο Ερντογάν έχει ήδη διατάξει την ανάπτυξη μεγάλων δυνάμεων στα σύνορα με τη Συρία, όπως σας είχε ενημερώσει και με παλιότερο δημοσίευμά του το El.gr.
    Όπως αναφέρει, μάλιστα, και η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Artıgerçek για την ενδεχόμενη επίθεση του τουρκικού Στρατού στη Ροζάβα (δηλ. στο συριακό κουρδιστάν)
     «Οι δημοσιογράφοι γράφουν ότι μετά την αντικατάσταση των τριών επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων στο πρόσφατο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Ερντογάν ετοιμάζεται να ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση στην βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων. Σημειώνεται ότι ο αγώνας κατά των Κούρδων και του YPG αποτελεί την βάση της πολιτικής του Ερντογάν στην Συρία. Γι’ αυτό και επιθυμεί να δώσει απάντηση στους Κούρδους και στις ΗΠΑ που στηρίζουν το YPG».
    Είναι πιθανό, λοιπόν, ο Ερντογάν να θέλει να προλάβει αυτές τις εξελίξεις περί δημιουργίας κουρδικού κράτους στη Συρία και να προχωρήσει στην απονενοημένη εισβολή που θα τον φέρει απέναντι από τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, δεδομένου ότι αυτές υποστηρίζουν ανοιχτά του Κούρδους και μάλιστα σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες του NTV, οι ΗΠΑ έχουν εξοπλίσει τους Κούρδους σαν «αστακούς», στέλνοντας επιπλέον 112 φορτηγά με στρατιωτικό εξοπλισμό το σοσιαλιστικό κουρδικό κόμμα PYD της Συρίας, βορείως της Ράκα. Εντύπωση έκανε ότι στη φάλαγγα οχημάτων που πέρασε βορείως της Ράκα συμπεριλαμβάνονταν τα θωρακισμένα Hummer, βυτιοφόρα οχήματα και οχήματα μεσαίου τύπου.
    Η παραπάνω ενίσχυση των Κούρδων από τις ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί στην προ μηνός αποστολή 909 φορτηγών με στρατιωτική βοήθεια στο PYD.
    Οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είναι ο στρατιωτικός βραχίονας του PYD και κυρίως συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.
    Θα τολμήσει, λοιπόν, ο Ερντογάν να εισβάλει και να αντιπαρατεθεί με τις ΗΠΑ; 

    Σχετική Ενημέρωση EL.GR

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου