Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Στον "αέρα" Κουρδιστάν και S-400!

Το παρασκήνιο της συνάντησης Τραμπ-Ερντογάν: Στον "αέρα" Κουρδιστάν και S-400!


Που συμφωνούν οι δύο πρόεδροι

Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδος) η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τραμπ έθεσε το θέμα της αγοράς από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400, τονίζοντας ότι δεν είναι συμβατοί με τον στρατιωτικό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά του ο Ρ. Ερντογάν ζήτησε ακόμα μία φορά τον τερματισμό του εξοπλισμού των Κούρδων της Τουρκίας (YPG) και την έκδοση του Ιμάμη Γκιουλέν.

Eπίσης, συζητήθηκαν φλέγοντα ζητήματα, όπως η τουρκική εισβολή στη Συρία, το μέλλον του Άσαντ, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στη κορεατική χερσόνησο. Ο Αμερικανός πρόεδροςχαρακτήρισε φίλο του τον Τούρκο ομόλογό του, παρά τις εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών που προκλήθηκαν από την απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης να ασκηθεί δίωξη σε Τούρκους αστυνομικούς και σωματοφύλακες επειδή επιτέθηκαν σε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον τον Μάιο.
Στη συνέχεια, επαίνεσε την ηγετική ικανότητα του Τούρκου προέδρου, σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν «έχει γίνει φίλος μου».
«Πιστεύω ότι τώρα είμαστε πιο κοντά από ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:
Επιβεβαίωσαν τη στρατηγική τους συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία και συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για να προωθήσουν την περιφερειακή σταθερότητα και να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές. Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την αντίθεσή τους στο σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν στις 25 Σεπτεμβρίου και τις σοβαρές συνέπειες που θα ακολουθήσουν εάν αυτό συμβεί.
Κάλεσαν τους Κούρδους ηγέτες να αποδεχθούν τη διαδικασία των εντατικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα ανοικτά ζητήματα τις οποίες οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι έτοιμες να στηρίξουν και να υποστηρίξουν.

Σχετική Ενημέρωση el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις παραιτήσεις Σ.Παπασταύρου και Γ.Μπρατάκου «Μετά τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ήρθε σήμερα η σειρά των Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου» 28.03.2024 | 20:40

  Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε α νακοίνωση  μετά τις παραιτήσεις του υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρ...