Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Ωρα «μηδέν» στην κόντρα Βαρκελώνης-Μαδρίτης ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ωρα «μηδέν» στην κόντρα Βαρκελώνης-Μαδρίτης

varkeloni-puigdemont.jpg

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν- Δεξιά: διαδήλωση στη ΒαρκελώνηAP Photo/Manu Fernandez
Σήμερα, μια μέρα αργότερα από ό,τι είχε αναγγελθεί αρχικά, θα συνέλθει η τοπική Βουλή.
Ο επικεφαλής της αυτόνομης κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου και θα κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας.
«Αν το κράτος δεν απαντήσει θετικά (στην πρόταση για διαμεσολάβηση) θα κάνουμε αυτό το οποίο ήρθαμε για να κάνουμε», δήλωσε ο Καταλανός πρωθυπουργός στο τοπικό κανάλι TV3.
Χθες μάλιστα, το αριστερό εθνικιστικό κόμμα CUP, που μετέχει στην καταλανική κυβέρνηση, διεμήνυσε ότι δεν θα δεχτεί καμία άλλη αναγγελία πέρα από αυτή της ανεξαρτησίας. 
«Η Ισπανία δεν θα χωριστεί και η εθνική ενότητα θα διαφυλαχτεί», «απαντούσε» με τη σειρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
«Θα κάνουμε ό,τι επιτρέπει ο νόμος για να το διασφαλίσουμε», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας κάτι ανάλογο που είχε πει σε άλλη συνέντευξή του στην κυριακάτικη El Pais. 
Η εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας από μακρινό σενάριο, πριν από λίγες εβδομάδες, φαντάζει πλέον ως ένα πολύ κοντινό ενδεχόμενο.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενς δε Σανταμαρία είπε ξεκάθαρα στον δεξιό ραδιοφωνικό σταθμό COPE ότι η κυβέρνηση Ραχόι θα ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο, υπενθυμίζοντας ότι το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία προκειμένου να λάβει το πράσινο φως.
Πάντως, ακόμη και ο Πέδρο Σάντσεθ, ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), κάλεσε χθες τον Πουτζντεμόν «να σταματήσει τώρα ό,τι κάνει» και άφησε να εννοηθεί ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση εφόσον προχωρήσει στην εφαρμογή του άρθρου 155.
«Οσο και αν είναι ανοιχτοί στον διάλογο, άλλο τόσο θα στηρίξουμε την απάντηση του κράτους δικαίου απέναντι στη μονομερή διάρρηξη της συμβίωσης μεταξύ όλων των Ισπανών», δήλωσε. 
Σε περίπτωση προσωρινής αναστολής της αυτονομίας θα ακολουθούσαν νέες τοπικές εκλογές, τις οποίες ωστόσο τα εθνικιστικά κόμματα ανακοίνωσαν ότι θα τις μποϊκοτάρουν.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός Junts pel Si (Μαζί για το Ναι) θα κέρδιζε μόλις μία έδρα. Οι σύμμαχοί του αντικαπιταλιστές της CUP θα έβλεπαν αναλλοίωτη τη δύναμή τους. O αριστερός συνασπισμός CSQP θα κέρδιζε 2 έδρες, οι Σοσιαλιστές θα έχαναν δύο, οι Ciutadans (Πολίτες) μία και το δεξιό PP θα έμενε στα ίδια.
Αν η έρευνα μεταφραζόταν σε εκλογικό αποτέλεσμα, οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας (JxSi και CUP) θα μειοψηφούσαν στη Βουλή έναντι των κομμάτων που είτε αντιτίθενται, είτε δεν την στηρίζουν. 
Ολα αυτά πάντα σε θεωρητικό επίπεδο. Σε πρακτικό, πρωταγωνιστεί το μπρα-ντε-φερ μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης το οποίο δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες εκτός ισπανικών συνόρων.
Οπως έγινε χθες γνωστό, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε στον Μαριάνο Ραχόι το Σάββατο για το ζήτημα της Καταλονίας, το οποίο συζήτησε και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. 
«Μίλησε και με τους δύο για την τρέχουσα κατάσταση στην Ισπανία και κυρίως, κατά τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό Ραχόι, επανέλαβε τη στήριξή της στην ενότητα της Ισπανίας», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος συζήτησε τρόπους για την ενίσχυση του εσωτερικού διαλόγου στην Ισπανία, στο μέτρο που το επιτρέπει το Σύνταγμα. 
Πάντως, το αίτημα του Συμβουλίου της Ευρώπης για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τη βίαιη αστυνομική καταστολή την ημέρα του δημοψηφίσματος απορρίφθηκε από την ισπανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε χθες ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νιλς Μουίζνιεκς.
Η γραπτή απάντηση του Ισπανού υπουργού Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο Αλβαρεθ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι δυνάμεις ασφαλείας ενήργησαν κατά συνετό, προσήκοντα και αναλογικό τρόπο, με στόχο τον σεβασμό του νόμου και στην προστασία των ελευθεριών των πολιτών».
ΠΗΓΗ ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου