Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Παραλύουν οι ανατολικές ΗΠΑ από τον «κυκλώνα – βόμβα»

Παραλύουν οι ανατολικές ΗΠΑ από τον «κυκλώνα – βόμβα»

1.jpg

AP Photo/Mary Altaffer
Σαρώνει τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες ο φονικός «κυκλώνας – βόμβα», που στο πέρασμά του άφησε 14 νεκρούς. Σύμφωνα με το CNN, 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ουισκόνσιν, 4 στο Τέξας, 1 στη Βόρεια Ντακότα και 1 στο Μιζούρι.
Λόγω της «μετεωρολογικής βόμβας» σχολεία και πανεπιστήμια έκλεισαν, δρόμοι πλημμύρισαν και παγώσαν εξαιτίας του πρωτοφανούς κύματος ψύχους, της μεγάλης χιονόπτωσης και των θυελλώδων ανέμων.
Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στο οδικό και το ηλεκτρικό δίκτυο, αφού σχεδόν 80.000 σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Σε κάποιες από τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως Βοστόνη, Μασαχουσέτη και Μέιν, το χιόνι έφτασε περίπου τους 40 πόντους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα, που έχει πέσει τα τελευταία 30 χρόνια. Για πρώτη φορά ντύθηκε στα λευκά εδώ και τρεις δεκαετίες ντύθηκε στα λευκά το Ταλαχάσι. 
Οι αρχές από τη Φλόριντα έως τη Βιρτζίνια προειδοποίησαν ο υδράργυρος να πέσει πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν και ότι οι μετακινήσεις θα μετατραπούν σε επικίνδυνο εγχείρημα για εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες.
Οι κάτοικοι στο Μάουντ Πλέζαντ, στη Νότια Καρολίνα, έσπευσαν χθες μαζικά στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Ο κυβερνήτης της Τζόρτζια κήρυξε τμήμα της πολιτείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ώρα που ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρικ Σκοτ έδωσε εντολή να ανοίξουν εκτάκτως χώροι υποδοχής για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται και η Νέα Υόρκη, όπου έχει κλείσει το αεροδρόμιο, όπως και αρκετά άλλα, ενώ χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν. Οι αεροπορικές εταιρίες κάλεσαν τους επιβάτες να αναβάλουν τις πτήσεις τους σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει χωρίς κανένα κόστος για τις επόμενες επτά ημέρες. 

«Χτύπημα» και στην ενέργεια

Το ακραίο μετεωρολογικό φαίνομενο πάγωσε επίσης αγωγούς και διέλυσε υπηρεσίες σε διυλιστήρια των ακτών του Ατλαντικού στις ΗΠΑ. Μάλιστα, το μόνο πυρηνικό εργοστάσιο στη Μασαχουσέτη έκλεισε χωρίς να είναι γνωστό πότε θα ξαναρχίσει η λειτουργία του.
Παράλληλα, αυξήθηκαν τιμές καυσίμων, πετρελαίο θέρμανσης και φυσικού αερίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μέσες τιμές πετρελαίου θέρμανσης κατοικιών στις ΗΠΑ για την περίοδο 2017-18 είναι πολύ πάνω από τα επίπεδα 2016-17, σύμφωνα με το Reuters.
Η ζήτηση φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αναμενόταν να φτάσει επίπεδα ρεκόρ αυτή. Το φυσικό αέριο είναι το κυριότερο καύσιμο για οικιακή και εμπορική θέρμανση στις βορειονατολικές πολιτείες και χρησιμοποιείται επίσης ευρέως από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Στο μεταξύ εκφράζονται ανησυχίες ότι εάν δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης, καθώς τα αποθέματα για αυτή την περίοδο σε περιοχές όπως η Νέα Αγγλία βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2015.
Αυτό ώθησε δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο ντίζελ και θέρμανσης να ξεκινήσει από την Ευρώπη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένουν να αντιμετωπίσουν τους φόβους για μη εφοδιασμό, αντιστρέφοντας την εμπορική διαδρομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου