Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Ενα έγγραφο-φωτιά ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ενα έγγραφο-φωτιά

Ενα εσωτερικό έγγραφο της Τραπέζης της Ελλάδος με ημερομηνία έκδοσης 6 Οκτωβρίου 2009 προκάλεσε θόρυβο. Το σημείωμα αυτό, που έμεινε κρυφό μέχρι πριν από λίγες μέρες (αποσπάσματα δημοσιεύτηκαν στην «Καθημερινή»), περιέγραφε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με μαύρα χρώματα. Εκανε λόγο για θηριώδες έλλειμμα και πλήρη εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών.
Ο τότε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Προβόπουλος, όπως υποστηρίζουν αυτόπτες μάρτυρες, στη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (μόλις είχε κερδίσει τις εκλογές) ενημέρωσε για την κακή κατάσταση της οικονομίας χωρίς όμως να προσκομίσει το συγκεκριμένο έγγραφο.
Η δημοσιοποίηση τμημάτων του εγγράφου έδωσε την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να επαναφέρει το αίτημά του: «Η έκθεση αυτή μας δίνει την ευκαιρία να επαναφέρουμε την πρότασή μας για τη συγκρότηση μιας επιτροπής η οποία θα διερευνήσει πώς η χώρα έφτασε στα όρια της κατάρρευσης».
Ορισμένα ερωτήματα:
 Γιατί κρατήθηκε τόσα χρόνια μυστικό ένα σημαντικό έγγραφο; Ο κ. Προβόπουλος δεν όφειλε να το δώσει στην κυβέρνηση Παπανδρέου, ώστε αυτή να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για τα οικονομικά δεδομένα και να κρίνει αν πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα;
 Διέρρευσε σήμερα για να πλήξει το αφήγημα της κυβέρνησης Καραμανλή; Να θυμίσουμε ότι οι τότε ιθύνοντες υποστηρίζουν ότι είχαν διαγνώσει το πρόβλημα σε όλη την έκτασή του, είχαν προτείνει ριζικές και αντιδημοφιλείς λύσεις αλλά δεν εισακούστηκαν από το επερχόμενο ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως αναφέρουν, καλλιεργούσε προσδοκίες προεκλογικώς με το σύνθημα «Λεφτά υπάρχουν» και μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση προχώρησε στη χορήγηση επιδόματος ύψους 500 εκατ. ευρώ.
 Γιατί η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν υπερασπίζεται με πάθος την εκδοχή των αρμόδιων παραγόντων της κυβέρνησης Καραμανλή; Ο τότε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου στο πρόσφατο βιβλίο του («8 μήνες», εκδ. Λιβάνης) ρίχνει τις ευθύνες για την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων αποκλειστικά στους Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπακωνσταντίνου. Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας. Ανάμεσα στα άλλα είπε: «Κάθε λογικός άνθρωπος όμως αναγνωρίζει πως η περιπέτεια που ζούμε τα τελευταία οκτώ χρόνια θα μπορούσε κατά πάσα βεβαιότητα να έχει αποφευχθεί, αν ο Καραμανλής είχε βρει ανταπόκριση στην έκκληση για συναίνεση στα αυτονόητα που απηύθυνε τον Μάρτιο του 2009». Μήπως η αφωνία του κ. Μητσοτάκη είναι σκόπιμη γιατί δεν θέλει να τα χαλάσει με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ενδεχομένως να το χρειαστεί αν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές, χωρίς να πάρει αυτοδυναμία;
 Τα προβλήματα στην οικονομία δεν σκάνε σε μια μέρα. Τα καμπανάκια, για όποιους έχουν ανοιχτά τα αυτιά τους και τη συνείδησή τους καθαρή, χτυπούν προειδοποιητικά πολύ καιρό πριν από τη μεγάλη έκρηξη. Αραγε, ο τεχνοκράτης τραπεζίτης Προβόπουλος, ο δεξιός Μπαρόζο και ο Σοσιαλδημοκράτης Αλμούνια (της Κομισιόν αυτοί), που ήταν επιφορτισμένοι με το καθήκον της παρακολούθησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας, γιατί συνελήφθησαν κοιμώμενοι; Αν δεν πήραν τίποτε χαμπάρι, ήταν εγκληματικά ανίκανοι. Αν ήξεραν αλλά έκαναν τα στραβά μάτια, ήταν συνένοχοι. Δεν ξέρω ποια από τις δύο κατηγορίες είναι πιο βαριά.

Ανάγωγα

Βρε παιδιά, το γειτονικό μας κράτος δεν λέγεται Σκόπια. Πείτε το «πουγουδουμου». Αν δεν σας πάει ηχητικά, πείτε το FYROM. Κι αν δεν σας αρέσει ο ξενικός τίτλος, πείτε το ολογράφως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Μακρινάρι είναι, αλλά τι να κάνουμε. Πάντως Σκόπια δεν λέγεται...
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σημαντική εξέλιξη! Δεν θα γίνουν τελικά τα πλωτά αιολικά στον Ευβοϊκό Κόλπο

    Γράφτηκε από την  Έφη Ντίνη ...