Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Ντοκουμέντο: Πώς ο ελληνικός Στόλος παρατάχθηκε αθόρυβα στο Αιγαίο τις ώρες της κρίσης - Φωτό

Ντοκουμέντο: Πώς ο ελληνικός Στόλος παρατάχθηκε αθόρυβα στο Αιγαίο τις ώρες της κρίσης - Φωτό
Απάντηση στην χθεσινή άσκηση βίαιης διάβασης του Εβρου του τουρκικού Στρατού στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών ανατολικά του προγεφυρώματος του Κάραγατς και ειδικά στην επικοινωνιακή διαχείριση της συγκεκριμένης άσκησης από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, έδωσε το Πολεμικό Ναυτικό, δημοσιοποιώντας φωτογραφίες και σενάρια από δύο μεγάλες ασκήσεις που εκτέλεσε στο Αιγαίο τις ώρες της μεγάλης κρίσης.
Οι ασκήσεις «ΑΣΤΡΑΠΗ 2/18» και «ΒΡΟΝΤΗ 1/18», σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν από την Τρίτη 13 έως σήμερα Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018, αμέσως μετά την τουρκική επίθεση στο άοπλο ΠΑΘ "Γαύδος" ΛΣ090 και είχαν προφανή στόχο την δικαιολογία εξόδου στο Αιγαίο μεγάλου αριθμού μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς να φανεί ότι η Ελλάδα κλιμακώνει.
Η τουρκική επίθεση στο "Γαύδος" ΛΣ 090, έγινε στις 23.40 και μέσα στη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, κινητοποιήθηκε όλος ο Στόλος και εντός τριών ωρών ξεκίνησε ο απόπλους των πρώτων μονάδων. Οταν είχε χαράξει, ο ναύσταθμος είχε αδειάσει σε μεγάλο βαθμό. Η κίνηση των μονάδων έγινε νύχτα για να αποφευχθούν επικοινωνιακά "ατυχήματα", όπως έγινε το 1996 με την απ'ευθείας μετάδοση των κινήσεων του ΠΝ.
Αλλωστε επιλέχθηκαν ως περιοχές ασκήσεων η θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους στα Κύθηρα και του Κεντρικού και Βορειοανατολικού Αιγαίου Πελάγους, δηλαδή δεν πλησίασαν στην περιοχή των Ιμίων για να μην εκληφθεί ως κλιμάκωση, αλλά ταυτοχρόνως είχε επιτευχθεί ο σημαντικότερος στόχος: Να αναπτυχθεί ο Στόλος εκτός του Ναυστάθμου και να απλωθεί σε όλο το Αιγαίο.
Στην άσκηση συμμετείχαν 7 φρεγάτες, 6 κανονιοφόροι και πυραυλάκατοι, 3 υποβρύχια, πλοίο γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα S-70B, AB-212ASW και ομάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών καθώς και μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στην άσκηση συμμετείχαν και οι επάκτιες συστοιχίες των πυραύλων εδάφους-επιφανείας Exocet MM-40.
Ειδικά η 332 Μοίρα με τα Mirage 2000EGM/BGM, φορείς των πυραύλων αέρος-επιφανείας Exocet AΜ-39, μετέπεσε σε απόλυτη ετοιμότητα, με την δικαιολογία της άσκησης. pro news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ποιες χώρες ήταν οι πιο μολυσμένες το 2023 - Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

  Newsroom  Ανανεώθηκε:  Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 08:55 1 Αυξημένες συγκεντρώσεις ρύπανσης του αέρα AP Photo/Luca Bruno Δυσοίωνα είναι τα στοι...